понедељак, 27. март 2017.

novi protest vojnih penzionera 28.03.2017

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) zakazala su protestni miting penzionera 28. marta 2017. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića, u Beogradu. Prenosimo poziv penzionerima g. Jovana Tamburića iz USPVLS da se odazovu i dođu na ovaj miting.

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije zakazala su protestni miting penzionera 28. marta 2017. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića, u Beogradu. Javni skup organizujemo sa ciljem da u predizbornom periodu informišemo javnost i predsedničke kandidate o problemima penzionera i načinu njihovog rešavanja.
Deo penzionera poslovično smatra da period izborne kampanje za Predsednika Srbije nije pogodan za proteste. Plaše se da ne naljutimo vlast. Vlast se ne libi i ne plaši da penzionerima oduzima deo imovine, a neki među nama ne žele da ih, ovako bahate, naljutimo. Takve stavove mogu imati samo oni koji iz navike poistovećuju državu sa aktuelnom vlašću pa makar ona i dokazano bila nesposobna, koruptivna i lažljiva. Naravno da je za penzionere koji su sve što imaju zaradili radom, takav stav veoma ponižavajući.
Još uvek deo nas neće ili ne može da shvati, da protesti nisu usmereni protiv Srbije kao države nego upravo protiv onih koji su trenutno na vlasti i koji ne poštuju Ustav, zakone, odluke i presude sudova u Srbiji. Kada ćemo ako ne sada izneti naše probleme i naš stav? Ako mi koji posedujemo toliko znanja i iskustva i koji ne zavisimo od nikoga, nemamo hrabrosti i obraza da javno iskažemo nezadovoljstvo stanjem naših prava, šta da očekujemo od ostalih građana?
Vojni penzioneri, i pored predrasuda koje su, u periodu razbijanja SFRJ, stvorene o njima kao o društvenoj grupi, dokazano su diskriminisani u istoj meri u kojoj nam se i država uništavala i uništava.
Kao da pismeniji deo penzionerske populacije još nije shvatio da će PIO fond, ako se nastavi sa pljačkom Srbije, nestati. Sadašnji i budući penzioneri će dobiti socijalu bez obzira na doprinose u toku rada i tada će biti bespredmetna priča o vraćanju delova penzije koji se otimaju po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija i na druge načine.
Jasno je da penzioneri prvo treba da sačuvaju PIO fond. A on se, politikom koju vodi aktuelna vlast, baš urušava. Država velikom broju poslodavaca toleriše formalnu isplatu minimalnih zarada dok neformalno zaposlenima deo zarade isplaćuju na ruke. Na takav način se pljačka i Fond PIO, ali i budžet. Nadležni se ne pitaju odakle poslodavcima novac da zarade isplaćuju na crno.
Istovremeno, postoje ozbiljni planovi da se preostala imovina PIO fonda rasproda. Da li su ciljevi urušavanja fonda stvaranje prostora za biznis sa privatnim penzionim fondovima, prodaja preostalih javnoh preduzeća ili samo pljačka, pokazaće vreme.
Možemo li i treba li da to mirno posmatramo? Očigledno je da su vlastodršci veći deo penzionera potkupili zbog izbornih glasova, a deo kažnjavaju smanjenjem penzija jer im je potreban njihov novac. U svemu ovom izostaje solidarnost onih kojima penzije nisu smanjene sa onima kojima su smanjene jer ih vlast ubeđuje da ni njihove penzije ne bi bile sigurne da nije bilo kresanja odnosno smanjivanja „visokih“ penzija. Pišem „visokih“ jer 25 000 dinara nije dovoljno ni za minimalnu potrošačku korpu a kamoli za onu normalnu.
Kada se zna da je dnevni uticaj preko televizija koje pokrivaju celu teritoriju Srbije pojačan obećanjima zapošljavanja nezaposlene dece i unučadi, besplatinim banjama, predizbornim zdravstvenim pregledima, plaćenim predizbornim turističkim turama i skromnim paketima hrane, osvešćivanje siromašnih i gladnih penzionera je nemoguće. Ovo posebno i zbog toga što se izbori organizuju u kraćim vremenskim rokovima da bi se prikrili stvarni rezultati vladanja aktuelnih.
Uzurpatori penzionerske imovine povremeno im zahvale na dobrovoljnom odricanju od dela penzije, stvarajući utisak strancima i neinformisanim građanima o demokratičnosti društva i konsensusu oko ovog pitanja. Znaju da takva laž kod pokradenih penzionera ne prolazi!
Na takav način aktuelna vlast je pronašla formulu kako posvađati penzionere i održvati se njihovim glasovima i novcem na vlasti. Prihvatam da deo penzionera zbog svega navedenog oseća potrebu da sačuva vođu i zaštiti najbolje rezultate poslednjih 100 godina. Ubeđen sam da većina nas po stanju svog novčanika misli drugačije.
Ne očekujte da umesto vas na protest dođe neko drugi. Taj drugi je bolestan, objektivno sprečen ili je kukavica.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...