субота, 27. јануар 2018.

TRIBINA ZASTITA USTAVNIH PRAVA PENZIONERA 25 JANUAR 2018 GOD-SNIMCI

JOVAN TAMBURIC PREDSEDNIK UDRUZENJA VOJNIH PENZIONERA
ADVOKAT BRANKO BUTOLEN
ADVOKAT SLAVISA MRDAKOVIC
SUDSKI VESTAK DRAGAN NICIC
DISKUSIJA -STAVIMO TACKU NA PLJACKU 

четвртак, 25. јануар 2018.

stavimo tačku na pljačku-akcija penzionera

Jovan Tamburić predsednik Udruženih penzionera Srbije,konferencija za javnost povodom akcije u kojoj je učešće uzelo za sada i priključilo preko 170 hiljada penzionera iz cele Srbije.

среда, 24. јануар 2018.

Велика сала општине Нови Београд Време: од 11,00-13,00 часова, 25.1.2018. године

ЈАВНА ТРИБИНА: „ОСТВАРИВАЊЕ УСТАВНИХ ПРАВА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ“
Циљеви

1. Информисање и војних и цивилних пензионера оштећених Законом о привременом уређивању начина исплате пензија о кампањи „СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ“.

2. Информисање оштећених пензионара о уставним и законским правима и њиховој заштити у управном, парничном поступку, поступком пред Уставним судом Србије, Судом за људска права у Стразбуру и Кометитеу за економска и социјална права у Бриселу.

3. Давање одговора на на питања присутних на дилеме у кампањи „СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ“.

4. Информисање јавности о кампањи.

Учесници: Представници адвокатских канцеларија: Курмазовић, Бутолен, Мрдаковић, Алексић, Златановић, Дамљановић, Јоксимовић и други..

Место одржавања: Велика сала општине Нови Београд
Време: од 11,00-13,00 часова, 25.1.2018. године

После стручних излагања, расправа и одговори на питања из публике.

Поставите питања на сајтовима Пензин, Адмирал и фејзбук страницама ВПС, УСПВЛС, Пензионери Србије на која ћете добити одговоре на трибини.

Позовите комшије и пријатеље на трибину да им не преносите!

четвртак, 18. јануар 2018.

Izbor koalcije za Beograd

Na izgled slučajnošću a stvarnim dogovorom napravljena je koalicija sa  Srpskom Naprednom strankom sa lokalne izbore  za Beograd gde se Pups visoko kotira ranijim zaslugama u odnosu prema zadatom poslu a i prema koalicionom partneru.
Da li su svi članovi Pups-a za koalciju ? Naravno da nisu ali nisu i u Sps-u.
Tako da dođosmo na isto.
Neopredeljeni članovi -birači ,većinom penzioneri sa velikim zaslugama u kolektivima gde su svoj radni vek proveli.
Da li je to vojska ili neki civilni sektor nije bitno ali je važno da su bili istaknuti rukovodioci i dobitnici  raznih plaketa i priznanja.

Zato se ovde postavljaju pitanja:

Kako je došlo do izbora za odbornike Skupštine grada jer na listi  ima i onih koji su u radnom odnosu!?

Jel to predstavlja dodatak na platu koja je inače i ovako visoka?

Da li je primarno za izbor biti penzioner ili poslušnik ?

Kako se  uopšte mere zasluge, imenovanog funkcionera prema  partiji i penzionerskoj  populaciji?

Da li je ovo samo dobar trik da se uđe u vlast pa onda" da se pliva kud te struja nosi"?

Opšte je poznato da je došlo do urušavanja članstva u partiji penzionera tako da oni ukoliko nešto ne preduzmu i opravdaju svoj naziv ,vrlo brzo će ta partija i rukovodstvo moći da se samougase.
Samo delovanje kroz Savez penzionera i druge ne donosi baš očekivane rezultate jer ta populacija ipak ima završene škole i ume da misli svojom glavom,još uvek a na žalost mnogih.

Na vama je da opravdate naziv i program osnivača .Istinskih  boraca  za penzionersku populaciju.
















среда, 17. јануар 2018.

Saopštenje za javnost USPVLS

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Ул. Дечанска 14, Београд


Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com

Број 16/18
17.1.2018. године
Саопштење: 
Одлагање заказане конференције за штампу за 23.1.2018. године у 11 сати ток кампање Ставимо тачку на пљачку
Због присуства најављених учесника конференције на сахрани убијеног Оливера Ивановића исту одлажемо за 23.1.2018. године у 11 сати.
Молимо вас да информације из најаве конференције о кампањи Ставимо тачку на пљачку и тако нам помогнете.

У удружењу синдиката пензионисаих војних лица Србије смо после три године од доношења и примене закона о смањењу и обустављању редовног усклађивања пензија схватили да закони и нису донети да би се обезбедила финансијака стабилност државе него пре свега да се:
- Припреми реформа пензионог система у којем држава неће бити гарант стечених права по основу уплата у фонд ПИО,
- Обезбеди већи профит послодавцима и инвеститорима по основу мањег издвајања запослених за ПИО,
- Прикрије неспособност актуелне власти да озбиљно и стручно управља државом,
- Поделом пензионера на богате и сиромашне и манипулацијом смањењем и повећањима пензија, обезбеде гласачи за опстајање актуелне коалиције на власти.



У том смислу је извршено и подржављење управљања фондом ПИО тако да уместо представника запослених и пензионера њиме већински управљају представници актуелне власти.
Сва удружења пензионера под патронатом странака у власти су подршком донетим законима издала пензионере у октобру 2014. године . Иако су донетим законима угрожена и права будућих пензионера синдикати запослених нису реаговали.

После истека 3 године од доношења Закона закључили смо да Уставни суд одлаже оцењивање уставности Закона, ради спречавања обраћањa мећународним правним инстиуцијама, јер да је Закон уставан, они би то сигурно брзо саопштили.
У свему неморално и непрофесионално учествују и медији са националном покривеношћу који редовно обезбеђују медијски простор манипулативним изјавама политичара у вези са пензијама. Посебно нас вређају изјаве политичара у којима нам захваљују на разумевању и подршци наводних реформи и манипулације о наводном враћању пензија на претходни ниво повећањима која нису довољна ни са праћење раста цена.


Због правосудног система у којем не може бити повраћаја неисплаћених пензија без одлука парничних судова, могућнм изменама Закона ПИО на штету остварених права а вођени негативним искуством војних пензионера у којем су нам судови без основа судили застаревања за потраживања по основу пензија, старија од три године, покренули смо кампању „Ставимо тачку на пљачку“. Позвали смо оштећене пензионере да тачку ставимо заједно јер овим законима неуставно, неморално пљачкају и манипулишу због тога што није било потребног отпора политици манипулација и бахатог смањења пензија.

У кампањи информишемо оштећене пензионере о размерама пљачке и убеђујемо их да се боре за своју имовину, за поштовање устава, закона и морала.
Покренутим поступцима намећемо расправу у друштву о томе када и како ће се завршити пљачка пензионера и расправу о реформи фонда ПИО.
У кампањи пружамо и правну помоћ оштећеним пензионерима. До сада се у кампању укључиле 22 адвокатске канцеларије. У судским поступцима све до Суда за људска права Стразбуру и Комитета за економска и социјална права у Бриселу, оштећене ће заступати адвокати без накнада до позитивног завршетка поступака. Крајњи циљ кампање је престанак важења Закона и повраћај нисплаћених делова пензије.


Масовним обраћањем Фонду ПИО на основу члана 29. и 30. Закона о ПИО за издавање Уверења о висини и начину повраћаја неисплаћених делова пензије, Државном правобранилаштву са Предлогом за мирно решење спора са државом, односно исплате неисплаћених делова пензије са каматом, покретање поступака пред парничним судовима да би се Уставни суд Србије још једном позвао да остварује функцију, односно да штити права грађана и сам Устав Србије.
Кампања има смисла јер и да се донесе одлука о стављању Закона ван снаге оштећени пензионери ће свакако морати покренути поступке за надокнаду нанете штете. Процењујемо да ће укупна штета за буџет односно пореске обвезнике бити већа него да је држава узела кредит од 800-900 милона евра под најнеповољнијим условима.


Кампањом приказујемо проблем у свој његовој величини позивамо институције и обавезујемо државу да га реши јер ће и због обавеза по поглављу 23. у преговорима са ЕУ то морати.
Планирамо организовање протеста и Народне иницијативе за стављање Закона ван снаге којима ћемо поново скренути пажњу јавности и институција у Србији на проблем.
И поред медијске блокаде кампања је наишла на изузетан одјек и према нашим подацима и проценама, филијалама фонда ПИО, захтевима се обратило преко 90 хиљада оштећених пензионера.

Кампању су прихватили: УСПС, Синдикат пензионера Независност, Савез Пензионера Војводине, огроман број општинских и струковних удружења пензионера.

Овом приликом се захваљујемо на подршци дневних листова,
 Политике, Вечерњих новости, КаТВ, ТВ Н1, порталима Пензин и КВП Адмирал.

Обрасци се могу наћи и на ФБ страници Пензионери Србије и сајту КВП Адмирал, затражити на email: uspvls.beograd@gmail.com.

уторак, 9. јануар 2018.

Zahtevi penzionera oštećenih smanjenjem penzija od 2014. mogu se predavati filijalama PIO i u 2018.

U kampanju se prikljucio u Savez penzionera Vojvodine kao i jedan veci broj opstinskih organizacija Saveza penzionera Srbije.

KAKO bi se ukinula obaveza države da kao jemac Fonda PIO isplati neisplaćene delove penzija, smanjenih Zakonom o privremenom umanjenju penzija iz novembra 2014. godine, u toku je, tvrde u Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica, izrada predloga izmene Zakona o PIO.
Poučeni iskustvom od pre nekoliko godina kada su zbog neusklađivanja vojnih penzija nadležni morali da isplate svima razliku između isplaćivanih i stvarnih iznosa, sada će, kako nezvanično saznajemo, sve biti zakonski regulisano.

Oko mesec dana najstariji građani podnose zahteve PIO fondu kojim traže da se utvrdi njihovo dugovanje prema penzionerima. Ovi zahtevi mogu da se predaju i u ovoj godini. U kampanji "Stavi tačku na pljačku" Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, Fondu se podnose zahtevi za izdavanje uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih iznosa penzije i uverenja o njenoj isplati u periodu od početka smanjivanja do dana podnošenja zahteva. Ova uverenja biće korišćena u postupcima zaštite njihovih ustavnih i zakonskih prava.
Kako tvrde u Udruženju, po zakonu o obligacionim odnosima od 1. novembra prošle godine počela su da zastarevaju finansijska potraživanja po osnovu smanjenja penzije starija od tri godine.


- Podnošenjem zahteva oštećeni započinju postupak zaštite svojih ustavnih i zakonskih prava, koji može biti nastavljen Predlogom za vansudsko poravnanje sa Državnim pravobranilaštvom ili sudskom parnicom sa ciljem zašite stečenih prava po osnovu penzije - kaže Jovan Tamburić, predsednik Udruženja.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:705227-Sporno-vracanje-novca-od-penzija

Zahtevi penzionera oštećenih smanjenjem penzija od 2014. mogu se predavati filijalama PIO i u 2018.

popuni formular i stavi tacku na pljacku


Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je početkom decembra 2017. godine pokrenulo kampanju “Stavi tačku na pljačku”. Do sada je podneto preko 70.000 zahteva. Kampanju su prihvatila mnoga udruženja penzionera. Kampanja se tek razvija. Priključite se!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je početkom decembra 2017. godine pokrenulo kampanju “Stavi tačku na pljačku” sa ciljem informisanja penzionera Srbije oštećenih smanjenjem penzija o potrebi podnošenja zahteva kojima započinju postupak sprečavanja zastarevanja potraživanja i tako iskazuju svoj stav u odnosu na Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
U kampanji se Fondu PIO podnose Zahtevi za izdavanje Uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih iznosa penzije i Uverenja o isplati penzije u periodu od početka smanjivanja penzije do dana podnošenja zahteva. Uverenja će biti korištena u postupcima zaštite ustavnih i zakonskih prava penzionera.
Naš cilj je animiranje preko 200.000 oštećenih penzionra i pritisak na institucije da Zakon ponište.
Većina oštećenih penzionera po osnovu primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ni posle tri godine nije ništa lično uradila da se smanjenje penzija prekine.
Po zakonu o obligacionim odnosima i nekih tumačenja, od 1.11.2017. godine počinje da teče zastara za finansijska potraživanja po osnovu smanjenja penzije, starija od tri godine. Kašnjenjem za jedan mesec gubimo pravo samo na iznos za taj mesec.
Prema našim informacijama, u toku je izrada Predloga za izmene Zakona o PIO kojima je moguće ukidanje obaveza države kao garanta Fonda PIO i isplati neisplaćene penzije. Pozivamo sve oštećene, da lično ili preko advokata, u skladu sa zakonima o upravnom postupku i PIO, ODMAH podnesu zahtev nadležnoj filijali fonda PIO za donošenje Uverenja o povraćaju neisplaćenih delova penzije po osnovu Zakona i izdavanje Uverenja o isplati penzije u periodu od dana umanjenja iznosa do dana podnošenja zahteva.
Podnošenjem zahteva oštećeni započinju postupak zaštite svojih ustavnih i zakonskih prava koji može biti nastavljen Predlogom za vansudsko poravnanje sa Državnim pravobranilaštvom ili sudskom parnicom sa ciljem zaštite stečenih prava po osnovu penzije. Sudska praksa u Srbiji je takva da svaki građanin mora lično da se obrati sudu za zaštitu prava.
Pokretanje sudskih parnica i upravnih postupaka, istina sa trogodišnjim zakašnjenjem, još je jedan put do Ustavnog suda Srbije, Suda za ljudska prava u Strazburu i Komiteta za ekonomska i socijalna prava u Briselu.
Kampanja informisanja i podnošenja zahteva za izdavanje odgovarajućih uverenja od strane Fonda PIO je posle mesec dana sprovođenja veoma uspešna. I pored manipulacija vršilaca najviših državnih funkcija i nekih medija, penzioneri zahteve podnose masovno i tako iskazuju svoj stav da ne pristaju na lažnu finansijsku konsolidaciju rušenjem Fonda PIO, neusklađivanjem i smanjivanjem zakonski ostvarenih penzija.
Do sada je podneto preko 70.000 zahteva. Kampanju su prihvatila mnoga udruženja penzionera i Savez penzionera Vojvodine. Kampanja se tek razvija.
Organi Fonda PIO opstruišu ostvarivanje zakonskih prava penzionera nepoštujući Zakon o upravnom postupku i obavezu da izdaju tražena uverenja u roku, zbog čega ćemo nadležnim Tužilaštvima podnositi Predloge za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u nadležnim Filijalama i odeljcima Fonda PIO i tužbe Upravnom sudu zbog ćutanja administracije.
Informacije o kampanji se mogu naći na portalima Penzin, KVP Admiral i Fejzbuk stranici PENZIONERI SRBIJE. Širite kampanju upoznajte vaše komšije i prijatelje!

Za dodatne informacije o ovoj akciji, možete pozvati brojeve telefona: 064 0618542, 064 2354113 ili pisati na mejl:  uspvls.beograd@gmail.com

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...