четвртак, 3. новембар 2016.

Протест пензионара Србије против дискрининације и манипулација са светском и јавношћу Србије

SINDIKAT VOJNIH PENZIONERA SRBIJESINDIKAT VOJNIH PENZIONERA SRBIJE
 Nov 2, 2016
Организовали Удружење синдиката пензионера Србије и удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије.
Дана 1.11.2016. године на Тргу Николе Пашића у Београду у организацији Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије и Удружења синдиката пензинера Србије је одржан величанствен и достојанствен протест пензионера Србије против дискриминације и манипулисања пензионерима, домаћом и међународном јавношћу. 

На протесту је исказано незадовољсто доношењем и применом Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и Закона о изменама Закона о ПИО којим је 2014. године обустављено редовно, два пута годишње усклађивање пензија у складу са растом цена и порастом БНД. 

Пензионери су на протесту упознати са Народном иницијативом којом су Народној скупштини Србије предложени Закон о поништењу Закона о привременом уређивањначина исплате пензија и Закон о изменама и допунама Закона ПИО којим се брише члан 80б, због којег је обустављено редовно два пута годишње усклађивање пензија и измена састава Управног одбора фонда ПИО тако да у њему представници и садашњи запослени имају већину.

Са протеста су упућени захтеви Народној Скупштини Србије, Уставном суду Србије, Влади Србије за захтевом да се прекине са дискриминацијом најосетљивије друштвене групе, пензионера. Од председнице Уставног суда је затражена оставка, због тога што у решавању иницијатива за оцену уставности закона којима се пензионери дискриминишу, није одбранила независнот суда.

Дописом Програмском савету Телевизије Србије је исказано незадовољсто начином извештавања о протестима пензионера и захтевом да се организују емисије о социјалном положају пензионера и старих лица у Србији. Упућен је и допис Делегацији ЕУ у Србији са информацијом о одржаном протесту пензионера Србије и молбом да ЕУ утиче да се проблеми социјалног положаја пензионера решавају у складу са европским конвеницијама о људским правима.

Запрепастили су нас извештаји да је на протесту било око 200 или неколико стотина лица јер је на протесту присуствовало најмање 2000 људи. Све ово се може утврдити на филму са протестне шетње од Трга Николе Пашића до Уставног суда Србије, у којем се види да је колона од 10-15 лица била дуга преко 200 метара. И поред разумевања за веома деликатан положај медија у Србији исказујемо незадовољсто професионалношћу и објективношћу извештавања са протеста пензионера.

*Овај филм и извештаји конкретнo говоре о слободи медија у Србији.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...