уторак, 28. март 2017.

Penzioneri na protestu: Džepovi su nam sve prazniji

Penzioneri su na protestu u Beogradu podsetili na smanjenje penzija i zatražili da im se vrati novac koji im je kako tvrde "otet i ukraden".
Izvor: N1
"Raditi po 30-40 godina i sada uzimati od penzije, na šta to liči? Toliko lopova, toliko tajkuna, pa što nije uzeo od njih", pita jedna od penzionerki.
Podsećaju da je aktuelni predsednik Vlade je 2014. obećao: "Penzioneri će biti poslednji u čija prava bilo ko smeti da dira". Tri godine posle zaključuju: Naseli smo.
"Džepovi su nam sve prazniji, život i standard sve niži, zahvaljujući našem vođi. Koji nam je protivustavno zavukao ruke u džep i ukrao penzije i čak javno rekao u Skupštini na pitanje jedne poslanice kad će da nam vrati, nemam šta da vraćam", kaže druga penzionerka.
A da li statistika demantuje stav demonstranata da krpe kraj s krajem?
U Srbiji živi milion i 7 stotina hiljada penzionera, a mesečna prosečna penzija iznosi nepune 24 hiljade dinara. Ipak, čak pola miliona pripadnika trećeg doba, mesečno od države dobije manje od 15 hiljada dinara.
Primanja su, kažu, u svađi sa cenama na rafovima. Da čuju njihovu muku pozvali su sve predsedničke kandidate. Pojavila su se dvojica - Boško Obradović i Vuk Jeremić.
"Nemoralno je i licemerno zahvaljivanje penzionerima na finansijskom spasavanju Srbije kada mi nismo dali saglasnost za to... Kada ne znamo za šta se troši taj novac... I zato se, evo kako kažu, mi penzioneri bavimo politikom, ali ne da bi došli na vlast i na položaje kao oni, nego se borimo za naše dostojanstvo, za naša prava, za našu imovinu", naveo je Jovan Tamburić iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.
Ljuti na Ustavni sud što nije zakon o smanjenju penzija proglasio neustavnim, odšetali su do te institucije. "I kadije su časnije sudile" viknuli su sudijama.
Poslednja stanica protesta bila je Vlada - koja je, tvrde, izvor svih problema penzionera.

понедељак, 27. март 2017.

Arsenije Stankovic politički komentar

понедељак, 20. март 2017.

Будућност Србије је са Српским покретом Двери.




Откако је председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала избор председника Србије за 2. април ове године, политичка сцена Србије се прилично узбуркала и необично асоцира на покрет Sturm und Drang, протест против свих дотадашњих социјалних, политичких и естетских идеала и норми тога времена, стремећи идеалима слободе и хуманости.

Кандидати за председника Србије као да желе да надмаше и саме родоначелнике покрета  „Олује и нагона“ Фридриха Шилера и Јохана Волфганга вон Гетеа, у жељи да бирачком телу наметну амнезију шта нам се све дешавало за време док су се смењивали на власти читавих 26. година, и не бирају начине да остваре циљ заборављајући да та обећања одавно личе на обећања проститутке како више неће то да чини и да ће српски народ њиховим избором коначно постати слободно и хумано друштво!

Како је проституција најстарије занимање на свету, логично се, некако сам од себе, намеће закључак да је то и политичка проституција, те да је не треба олако схватити, када се пласира већински политички неписменом српском бирачком телу.

Српска, већинска, јавност не бави се узроцима опште декаденције нације и некритички прихвата стање као нормално, покушавајући да плива у тој моралној каљуги колико год је то могуће дуже. Све оно , што су други стварали а садашњи срушили, покушавамао да правдамо неолибарализмом и транзицијом, као да ти концепти друштва и економије у себи садрже пљачкашки концепт, тако својствен моралу српске „елите“. Тако прихватамо без трунке савести урушавање принципа уставности и законитости, владавине људских права, индолентни смо према дискриминацији, а морал је прогнан из свакодневног живота.

Несхватљиво је да већ тридесет година на нашој политичкој сцени доминирају ненародне странке, које само мењају појавне облике, а неке не раде ни то, и успевају да идентичном реториком придобијају бираче?

Под офуцаном и демагошком политичком флоскулом о демократском друштву доживели смо грађански рат, економски слом, агресију перјаница савремене „демократије“, губитак територије, прикриван губитак државног суверенитета и отимање личне имовине!

Србија и даље није у стању да препозна шта јој се дешава или нема снаге да било шта промени!

Нема странке на српској политичкој сцени која није инволвирана, у мањој или већој мери, у уништавање властите државе! Све што су могли урушити, урушили су – територију, економију, одбрану и безбедност, правосуђе, здравство, школство, културу, веру...списак је бескрајан.
У таквој атмосфери бирамо новог председника Србије! Кога изабрати? Кога изабрати када смо сигурни да се ништа неће променити јер је све „већ виђено“. С друге стране, бојкотовати изборе, најгоре је решење.

Након властитих превирања, Српски покрет Двери и његов председник Бошко Обрадовић улазе у трку за председника Србије – неукаљани. Програм покрета је прихватљив – која странка има неприхватљив ? Модеран, национално обојен са елементима савремене социјалдемократије! Што је најбитније, Двери се не могу повезати ни са једном афером, криминалом или утицајем страног фактора. Супротно, показали су својим јавним наступима да су за поштовање принципа уставности и законитости, присутни су на сваком скупу где се људи оправдано боре за своја права! 

Појавом Двери највише су добили пензионери Србије, јер је пљачка пензионера често постаљано питање на седницама Народне Скупштине, а прваци Двери својим присуством на протестима пензионера и практично потврђују прокламовани програм!
Ако призовемо политичку  рациналност, онда преко 740.000 пензионера Србије има и те како добар разлог да гласа на председничким изборима за Бошка Обрадовића. Као и сви они који су схватили да нас они који су нас довели у овакво стање из њега не могу извући!

Дакле, између прошлости, садашњости и будућности, треба гласати за будућност.

А боља будућност је, судећи према свему, у Српском покрету Двери!
 

Напомена: Текст није лекторисан

novi protest vojnih penzionera 28.03.2017

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) zakazala su protestni miting penzionera 28. marta 2017. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića, u Beogradu. Prenosimo poziv penzionerima g. Jovana Tamburića iz USPVLS da se odazovu i dođu na ovaj miting.

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije zakazala su protestni miting penzionera 28. marta 2017. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića, u Beogradu. Javni skup organizujemo sa ciljem da u predizbornom periodu informišemo javnost i predsedničke kandidate o problemima penzionera i načinu njihovog rešavanja.
Deo penzionera poslovično smatra da period izborne kampanje za Predsednika Srbije nije pogodan za proteste. Plaše se da ne naljutimo vlast. Vlast se ne libi i ne plaši da penzionerima oduzima deo imovine, a neki među nama ne žele da ih, ovako bahate, naljutimo. Takve stavove mogu imati samo oni koji iz navike poistovećuju državu sa aktuelnom vlašću pa makar ona i dokazano bila nesposobna, koruptivna i lažljiva. Naravno da je za penzionere koji su sve što imaju zaradili radom, takav stav veoma ponižavajući.
Još uvek deo nas neće ili ne može da shvati, da protesti nisu usmereni protiv Srbije kao države nego upravo protiv onih koji su trenutno na vlasti i koji ne poštuju Ustav, zakone, odluke i presude sudova u Srbiji. Kada ćemo ako ne sada izneti naše probleme i naš stav? Ako mi koji posedujemo toliko znanja i iskustva i koji ne zavisimo od nikoga, nemamo hrabrosti i obraza da javno iskažemo nezadovoljstvo stanjem naših prava, šta da očekujemo od ostalih građana?
Vojni penzioneri, i pored predrasuda koje su, u periodu razbijanja SFRJ, stvorene o njima kao o društvenoj grupi, dokazano su diskriminisani u istoj meri u kojoj nam se i država uništavala i uništava.
Kao da pismeniji deo penzionerske populacije još nije shvatio da će PIO fond, ako se nastavi sa pljačkom Srbije, nestati. Sadašnji i budući penzioneri će dobiti socijalu bez obzira na doprinose u toku rada i tada će biti bespredmetna priča o vraćanju delova penzije koji se otimaju po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija i na druge načine.
Jasno je da penzioneri prvo treba da sačuvaju PIO fond. A on se, politikom koju vodi aktuelna vlast, baš urušava. Država velikom broju poslodavaca toleriše formalnu isplatu minimalnih zarada dok neformalno zaposlenima deo zarade isplaćuju na ruke. Na takav način se pljačka i Fond PIO, ali i budžet. Nadležni se ne pitaju odakle poslodavcima novac da zarade isplaćuju na crno.
Istovremeno, postoje ozbiljni planovi da se preostala imovina PIO fonda rasproda. Da li su ciljevi urušavanja fonda stvaranje prostora za biznis sa privatnim penzionim fondovima, prodaja preostalih javnoh preduzeća ili samo pljačka, pokazaće vreme.
Možemo li i treba li da to mirno posmatramo? Očigledno je da su vlastodršci veći deo penzionera potkupili zbog izbornih glasova, a deo kažnjavaju smanjenjem penzija jer im je potreban njihov novac. U svemu ovom izostaje solidarnost onih kojima penzije nisu smanjene sa onima kojima su smanjene jer ih vlast ubeđuje da ni njihove penzije ne bi bile sigurne da nije bilo kresanja odnosno smanjivanja „visokih“ penzija. Pišem „visokih“ jer 25 000 dinara nije dovoljno ni za minimalnu potrošačku korpu a kamoli za onu normalnu.
Kada se zna da je dnevni uticaj preko televizija koje pokrivaju celu teritoriju Srbije pojačan obećanjima zapošljavanja nezaposlene dece i unučadi, besplatinim banjama, predizbornim zdravstvenim pregledima, plaćenim predizbornim turističkim turama i skromnim paketima hrane, osvešćivanje siromašnih i gladnih penzionera je nemoguće. Ovo posebno i zbog toga što se izbori organizuju u kraćim vremenskim rokovima da bi se prikrili stvarni rezultati vladanja aktuelnih.
Uzurpatori penzionerske imovine povremeno im zahvale na dobrovoljnom odricanju od dela penzije, stvarajući utisak strancima i neinformisanim građanima o demokratičnosti društva i konsensusu oko ovog pitanja. Znaju da takva laž kod pokradenih penzionera ne prolazi!
Na takav način aktuelna vlast je pronašla formulu kako posvađati penzionere i održvati se njihovim glasovima i novcem na vlasti. Prihvatam da deo penzionera zbog svega navedenog oseća potrebu da sačuva vođu i zaštiti najbolje rezultate poslednjih 100 godina. Ubeđen sam da većina nas po stanju svog novčanika misli drugačije.
Ne očekujte da umesto vas na protest dođe neko drugi. Taj drugi je bolestan, objektivno sprečen ili je kukavica.

недеља, 19. март 2017.

Poziv na glasanje 2017 godina i izbori za predsednika republike

Milan Krkobabić predsednik PUPS-a
PUPS pre neki dan na Vučićevom mitingu u Leskovcu poziva penzionere da zaokruže Sašu Jankovića! I to na sav glas pred svima! 😀

понедељак, 6. март 2017.

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

 Моја слика
Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA.
Poslediplomske sudije pohađao i na FPN u Beogradu.
Radio u kontraobaveštajnim i obaveštajnim organima Generalštaba JNA i VJ.
Bio Izaslanik odbrane SRJ u NR Kini.
Oženjen, otac dvoje dece.

Поштовани пензионери Србије,

Ја сам, као и ви, пензионер а имам и поприлично година живота. Уместо да време проводим учећи унука и у игри са једногодишњом унуком, ја, као и већина вас, не могу да осетим то задовољство јер су ми деца напустила Србију! Сада, преко „Скајпа“ моја супруга и ја помажемо унуку да савлада француски језик уместо да га учимо да воли своју земљу и свој, српски језик!
Знам ја да нисам једини чији се корени овде гасе, има нас на хиљаде! Готово да нема породице у Србији из које неко није натеран да „добровољно“ бежи од овог зла које се дешава српском народу. Српском народу, који цео свет види као вредне и способне раднике и одличне стручњаке! А то зло се запатило од деведесетих наовамо и само мења облике и пружа пипке као стокрака хидра у намери да нестанемо као народ! И говори нам како смо нерадници, како смо незадовољни платом од 200 еура, као смо рај за капиталисте када радимо за најмању надницу у Европи, када нам се уместо озбиљне економије нуди некаква жичана мануфактура? Хеј , човече, на стотине радника провлачи каблове између ексера и прави електричне инсталације за „светски реномиране фирме“. Прави привредни бум! Зна ли глава те стокраке хидре да је то технологија од пре 2. Светског рата и мора ручно да се ради! Да моташ цели радни век изолир траку око каблова?

Пред нашим очима та стокрака хидра својим пипцима уништава све што вреди у Србији – економију, војску, морал, територију, вулгаризује веру и Православље! Дојучерашњи атеисти постали су напрасно верници у првом реду сваког верског догађаја резервисаног за ударну вест у информативним гласилима истих тих дојучерашњих атеиста.

Та хидра која је превазишла и саме камелеоне у мимикрији мења своје облике! Звала се комунистичка, па социјалистичка а онда социјалдемократија! А та социјалдемократија родила је на десетине мутаната способних да прождеру све што народ створи. Толико је прождрала да смо ми пензионери остали голи, што се каже „до коже“! Али, нећемо дуго да чекамо, гулиће нам и кожу, ако не кажемо, доста!

Хоћемо ли ми дозволити да се та хидра, премешта са трпезе на трпезу и несметано наставља да ужива у започетој гозби? Хоћемо ли ми, својим гласовима да учествујемо у њиховој гозби?

Ја нећу хидри да дам свој глас и рећу ћу вам зашто нећу!

Нећу зато јер не пристајем да будем израбљиван 21. веку. Европа је тај период прошла пре 100 година!
Нећу, јер не пристајем да ми неко узима пензију како му се ћефне, а да другоме даје, опет како му се ћефне!
Нећу јер је толико бахата и дрска да већ 26. година лаже овај народ како је светла будућност на хоризонту!
Нећу јер јер те и тужи и суди како јој се ћефне!
Нећу јер је отерала младост Србије а оставила само оне којима може да манипулише како јој се ћефне!

И могао бих тако да настављам да набрајам до судњега дана зашто нећу да им дам глас!
Ја ћу да дам свој глас ономе ко ми све то није радио све ове године.

Постоји ли таква политичка странка којој пензионери Србије могу да верују?

Дуго је није било!

Али појавила се. Без велике помпе! Једва се изборила да на поштен начин пређе цензус! Али изборила се!

И ево је ту.

Српски покрет Двери!

Све на што се председник Двери Бошко Обрадовић обевезао према пензионерима Србије, испунио је!

На великом протесту пензионера Србије био је одмах иза руководства УСПС. Све време протеста. Није дошао само да се слика.

Политички програм Српског покрета Двери није политички памфлет! Он је реалност за коју се боре млади људи. Зер није највећи апсурд да пензионере подржавају млади људи док исти ти пензионере седе у својим собичцима заробљени наметнутим мишљењем о томе како нам је одлично јер смо живи?

Ја верујем тој младости. Она је извор прогреса! Младим људима је Србија у срцу!

Зато ћу свој глас за председника Србије дати Бошку Обрадовићу!

Време је да стокракој хидри отсечемо краке. Учинимо то на председничким изборима.

Ми пензионери и наша деца заједно!

http://arsenijes.blogspot.rs/

sukob u redovima vojnih penzionera i veliko nezadovoljstvo

 Милорад Петковић
                                                 Отворено писмо председнику УВПС Љубомиру Драгањцу 
                                    Немојте више да нас „браните

Поводом најновије опструкције права војних нензионера по основу члаиа 79, став З
Закона о РФ ПИО од стране председника УВПС, у име УО УППС објављујемо наше ставове кроз отворено обраћање јавност.

Господине председниче
 УВПС. зар није доста издаје интереса војних пензионера са Ваше стране !?
Чије Ви, уствари, интересе браните, када наше свакодневно издајете !?
Чије Ви, уствари, интересе браните, када наше свакоднево издајете!?  Ваше личне, ПУПС-а или...
.
Да Вас подсетим:

1.-
Када су пензионисани подофицири срамном уредбом из октобра 2005. године драстично оштећени, ћутали сте као заливени, све до изборне скупштине УВПС, којаје одржана 2012. године. Тада сте први пут признали (цитирам Вас) „да су подофицири том Уредбом драстично оштећени". Дотле сте ћутали јер Вам је та уредба одговарала, јер сте Ви и Ваше колеге овом Уредбом добили увећање пензије за 1000 бодова, јадни водник 83, а заставник I класе 167 бодова.
И онда сте говорили да војне пензионере не следује повећање од августа 2004. до краја децембра 2007. године. Питање је зашто?

2.-
Када смо голом силом моћи тадашњег министра одбране Драгана Шутановца измештени из надлежности МО и пребачени у РФ ПИО и тада сте ћутали,  иако сте у јавности увек говорили да заступате све категорије војних пензионера.
Одлука о повећању и усклађивању пензије за 2005, 2006. и 2007. годину, која је решењем издатим 25. јануара 2008. године и потписаоим од стране тадашњег потпредседника Владе господина Лончара, ступила на снагу налаже да се свим категоријама пензионера увећа пензија за 11,06% од 01.01 .2008. године и ниједним ставом или тачком није изузела категорију војних пензионера, та одлука не важи.
Међутим, Ви и Главни одбор УВПС, нисте признали да војним пезионерима ово право припада.
Овај став сте заступали све до 2012. године када је Удружење пензионисаних подофицира са својим адвокатом Жарком Вујовићем изборило позитивну одлуку Уставног суда, да ово право припада и војним пензионерима.
И тада, као и данас, штитили сте интересе ПУПС - а и вашег ментора Косте Арсеновића, a не пензионере којима сте, на њихову жалост, и даље актуелни председник.
3.-
У борби за стечена права, (с обзиром на опструкцију судске и извршне власти) били смо принуђени да користимо сва демократска права па и протесте којима сте се противили и јавно изражавали Ваш став, да не подржаваге, за нас, оправдано организоване изласке на улицу, због непоштовања и дискриминације војнихпензионера, Устава и Закона Републик-е Србије у вези увећања пензија за 11,06%, no вредности бода 9.40 динара.
Иначе, да Вас подсетим да сам Вас на састанку 25. маја 2015. године, који сте Ви организовали и морам да признам коректно водили, питао „да ли ћете се званично укључити у организацију и учешће у протестима које будемо организовали, a c обзиром на то да УППС не одустаје од притиска на извршну и судску власт изласком на улице, све до испуњења наших оправданих захтева", јавно сте изјавили пред свима да „такве протесте нити желите да подржите, нити ћете учествовати у њима".

Постављам Вам јавно питања и тражим одговор ЗАШТО НИСТЕ ПОДРЖАЛИ ОВАКВУ ОРГАНИЗАЦИЈУ У НИШУ И БЕОГРАДУ И ЧИЈЕ СТЕ ИНТЕРЕСЕ И ТАДА БРАНИЛИ И ЗАСТУПАЛИ!?
Интересе војних пензионера сигурно нисте!

Кад је УППС организовао два протеста у Нишу, а касније у заједничкој организацији са фејсбук групом и другим удружењима у Београду, под руководством Координационог тела на челу са Милетом Бјеливуком (тада представником УППС - ГО Ниш), позивали сте Ваше чланове и препоручивали да на такве протесте не излазе.
Питањеје опет ЗАШТО !?
5.-
Када је УППС својом упорном и бескомпромисном борбом, заједно са људима из Вашег Удружења који нису послушали Ваше савете, изборио право и кроз институције система, успео у тужбеним захтевима, онда сте брже-боље потрчали код Ваших ментора и срамним потписом Ваше руке, успели да умањите наше резултате осмогодишње борбе за стечена права, за које немате ни минимум заслуга.
Напротив!
И ово је доказ Ваше издаје интереса војних пензионера и добар пример, за све оне који су Вам до сада веровали и мислили да сте Ви вођа еминентне организације која управо постоји, да заступа и брани њихове интересе.
За све нас било би боље да сте седели у Вашој климатизованој канцеларији, примали високу надокнаду од чланарине Вашег удружења и водили политику партије  чији сте Ви члаан, не мешајући се у проблеме војних пензионера.
И данас. већини војних пензионера није jacнo ко Вам је дао право да у име свих њих потпишете нешто што је лично и стечено право сваког појединца.
Зар не мислите да сте овим СВОЈИМ поступком учинили кривично дело, јер сте СВОЈИМ пристанком и потписом умањили резултате и успехе наше дугогодишње борбе.
А закон каже „ПРАВА ИЗ РАДНОГ ОДНОСА СУ НЕОТУЂИВА, У ПРАВНО УРЕЂЕНОЈ ДРЖАВИ". Ви то право присвојисте и потписасте нешто што Вам ни по праву, ни по правди не припада.
6.-
А сада, путујете о трошку војних пензионера по Србији и поново градским и општинским одборима препоручујете да војни пензионери не подносе захтеве филијали РФ ПИО за увећање пензије од 20% no основу бенефицираног радног стажа по коме je од свих нас, за време радног века уплаћиван допринос од 40 до 60% од бруго плате.
Задњи пример оваквог Вашег поступка је састанак у Смедереву, са планом да убедите све ваше чланове да не подносе 3AXTEBE, no налогу Ваше партије чији сте Ви, не сумњам, истакнути члан руководства.

Зашто оваквим потезима прљате углед и достојанство и осталих Ваших колега генерала !?
Очито је Ваш образ давно пенџетиран и зато немате право да тражите репрезентативност Вашег Удружења.
Ми, остали ВОЈНИ пензионери јавно Вам одузимамо то право и право да у наше име било шта договарате и потписујете !
Повуците се и уживајте у Bашој пензији.
 Немојте више Вашим понашањем наносити штете нама, осталим војним пензионерима, који су на поштен начин и часно зарадили своје ионако скромне пензије.

С поштовањем,
Портпарол УО УППС и председник ГО УППС Ниш
Милорад Петковић

петак, 3. март 2017.

Najveći penzioni fond na svetu zaradio još 92 milijarde dolara

 Japanski penzioni fond, najveći na svetu, ostvario je u tri meseca, zaključno sa decembrom prošle godine, rekordan kvartalni dobitak u svojoj istoriji, pošto je rast japanskih akcija uz slabljenje jena podstakao strana ulaganja posle pobede Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD.
Državni penzioni investicioni fond ostvario je povrat na ulaganja od 8,0 odsto, odnosno zaradu od 10,5 hilajda milijardi jena (92 milijarde dolara) u tri meseca zaključno sa 31. decembrom, čime su njegova ukupna sredstva porasla na 144,8 hiljada milijardi jena, saopšteno je danas u Tokiju, izveštava agencija „Blumberg”, a prenosi Tanjug.
Ulaganje u domaće akcije donelo je 4,6 hiljada milijardi jena nakon što je glavni indeks Tokijske berze, Topix, zabeležio najbolji kvartalni rezultat od 2013. godine, čime je nadvladan gubitak zabeležen na japanskim obveznicama.
Vrednost stranih akcija i dužničkih papira je skočila usled najvećeg slabljenja jena u odnosu na dolar u više od dve decenije.

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...