понедељак, 11. децембар 2017.

Неке чињенице које нису казане у вези састанка представника УВПС и министра одбране Александра Вулина

Неке чињенице које нису казане у вези састанка представника УВПС и министра одбране Александра Вулина
У медијима је објављена вест о састанку министра одбране са представницима Удружења војних пензионера Србије, који је одржан 30.10.2017. године. Поред вести о састанку, УВПС је на свом сајту објавило текст под насловом „Неки детаљи и чињенице у вези састанка представника УВПС и министра одбране Алексндра Вулина“ У вези наведеног састанка и накнадног давања детаља и чињеница о њему на сајту УВПС, осећам потребу да изнесем неке чињенице које су скривене од пензионисаних војних лица и јавности Србије.

Састанци представника УВПС са представницима министарства одбране редовно се одржавају после неког протеста који су организовали или у њему учествовала пензионисана војна лица Србије или пред најављене изборе. Овога пута обе околности су испуњене. У саопштењима се обилато манипулише чињеницама које већина војних пензионера не познаје.


Да је састанак организован ради учешћа у прању компетентности Александра Вулина да обавља послове министра одбране види се по захваљивању председеника УВПС, генерала у пензији Драгањца „министру Вулину што је упркос многобројним државничким обавезама, одвојио време да би саслушао проблеме и помогао у решавању статусних, материјалних и других питања који тиште војнопензионерску популацију“ Колико ће помоћи у решавању проблема које је и сам створио, обављајући неке друге дужности, остаје да суди време а колико је министар одбране државник, то може оценити и обичан редов међу нама. 

У изношењу проблема које имају војни пензионери представници УВПС су на састанку изнели и неке у чијем су стварању и сами учествовали или својим нечињењем допринели.
Проблем плаћања боловања ПВЛ до 30 дана је вишегодишњи и његовим изношењем УВПС признаје да њихов представник у фонду СОВО ништа није радио или да УВПС није предузело одговарајуће мере. 

Фонд СОВО је опљачкан од стране власти од 2012. године, због чега је делом урушен систем здравствене заштите војних пензионера и ПВЛ у ВС и МО РС, због чега је ниво здравствених услуга опао а из система војног здравства се неоправдано одлива огроман новац у буџет, приватне апотеке и здравствене установе. 
УВПС пет година касније се додворава министру, на начин неприличан годинама и бившој професији и чину председника, очекујући да наводни „државник“ проблем реши. Ко ће и на који начин у војно здравство вратити око 24 милиона евра само по основу незаконите исплате боловања ПВЛ. 
На који то начин делује УВПС када за 5 година учешћа у власти није решило ни један проблем војних пензионера. Ово око учешћа у власти упућенима није потребно образлагати!
Када су износили тачне податке око стамбеног НЕобезбеђења војних пензионера заборавили су да изнесу колико су уставних иницијатива односно поступака покренули за оцену правилника о стамбеном обезбеђењу у министарству одбране.


Заборавили су да изнесу да је УВПС, као репрезентативни представник војних пензионера, јер се они тако лажно представљају, због тога што се репрезентативност остварује не само бројем него и суштином деловања, пристао на дискриминацију војних пензионера која се врши тим правилником, јер стан добијају лакше и брже неке категорије које су тек почеле да раде за разлику од пензионисаних војних лица у нужним смештајима, са ратним стажом и гомилом болести. 

Очекујемо да ће „државник“ министар услишти молбу и „да ће у будућем периоду станове добијати лица која имају највише бодова“. Како то да тек сада репрезентативно удружење констатује да услови поделе неуређених станова није коректна? По доказаној пракси „репрезентативни“ реагују „пост фестум“, када буде касно да се преваренима помогне. 

Иницијативом за враћање пензијског осигурања у оквире МО, УВПС покушава да се опере због непредузимања мера 2007. године, када је доношењем Закона о Војсци Србије, усклађивање војних пензија регулисано по Закону о ПИО. Врли стратези УВПС би своје незнање, пословичну сервилност према свакој власти и кукавичлук из 2007. године, да оперу иницијативом о враћању пензијског осигурања војних лица и војних пензионера у Министарство одбране.

 Народ би рекао „Што је баби мило то јој се и снило“. Иницијатива је немогућа у правном систему Србије осим ако султан не одлучи другачије. За почетак је довољно што се то много свиђа пензионисаним војним лицима па ће у то име и адекватно гласати, јер су очигледно, своје право да бирају предали својим репрезентативним представницима који им на овакав начин дојављују „како треба“. 

Проблем преваре војних пензионера Закључком Владе Србије од 30. октобра 2015. године, у чијој су припреми учествовали са министром домаћином, нису поменули јер за њих не постоји пљачка 150 милиона евра од оштећених војних пензионера.

 Трајно умањење војних пензија за редовно усклађивање из 2007. године од 4,21% за њих, које плаћају војни пензионери, не постоји.
 Отимање адвокатских трошкова, камата и судских такси од осиромашених војних пензионера и ругање законима Србије за њих „репрезетативне“ не постоји.

Када је у питању доношење и примена Закона о привременом уређивању начина исплате пензија понашају се као и код осталих проблема пензионисаних војних лица, због подршке актуелних, праве се луди. 
Ништа нису предузели да се неморални и неуставни закон не донесе. Наравно да су са армијом од 30 000 војних пензионера на улици могли а нису. 
Погодите због чега! Уставном суду су истина доставили иницијативу да се исти поништи али су од ставова у иницијативи одустали када су предлог УСПВЛС о покретању народне иницијатве искористили да покрену своју, преварантску. 
Уместо да је спроведу сви пензионери Србије они су се одлучили само за УВПС и ПУПС. Уместо да траже поништење, тражили су обуставу примене Закона. 

На питање да ли држава враћа отето они су одлучили уместо војних пензионера, да не враћа. Ту су дошли сукоб са правним ставовима изнетим у Иницијативи за оцену уставности Закона. 
Иницијативу су водили супротно Закону о референдуму и народној иницијативи јер им је било важно да спрече војне пензионере да потписе дају иницијативи УСПВЛС, да им докажу како се уз „велике ризике“ боре за њихова права а политичарима да демонстрирају способност да у свом тору прикупе довољан број потписа.
 Истина, такву генералску способност и довитљивост су већ показали учешћем у формирању ПУПС, као највеће преваре и издаје пензионера. Проблем неусклађивања пензија за њих не постоји. Смањење реалне, куповне моћи пензија за њих не постоји. Како би и постојао када они својим примањима и бизнисима у УВПС надокнађују лично смањење пензије неморалним и неуствним законима.. 

Моја захвалност за иницијативу измене Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара али и питање шта је ПУПС и они са њим радио од 2007. године, да сада министра –државника оптерећују са проблемом. 

Улизичке похвале некаквих одлука и залагања за снажење Војске Србије и система одбране су срамотне за генерала војске у којој сам радио. Најобичнији професионални војници у Војсци Србије знају да је то што је изговорио министар магла и неистина. Можда је министар „државник“ али да за неколико месеци поправи оно што су његови претходници рушили 17 година а коалициони партнери најбрже, најјаче и најбоље за последњих пет година, не би могао ни да је алхемичар односно сам председник Србије.

Ипак је одавање признања министру за присуство на откривању споменика народном хероју Милану Тепићу и залагање да ратни генерали буду предавачи на Војној академији, нешто због чега ме стварно заболио стомак. Злоупотреба истинског хероја и часних генерала Приштинсог корпуса у политикантске сврхе ће вероватно ући у анале бесчашћа.

Све овде написано доказује да нису имали елементарних способности да процењују ситуацију и доносе адекватне одлуке. Чуди ме да су успешно завршили неке војне школе. Па они елементарну ствар нису разумели, не разликујуе државу Србију од странака и коалиција које врше власт. 
Навео сам доста аргумената који доказују да је то због личне користи. Због таквог начина рада руководства УВПС војни пензионери су у најтежој ситуацији од 2000 године. 
УВПС учествује у примитивној предизборној кампањи у којој доказују да су им вране попиле мозак.
На крају да их питам зар им те плате, дневнице, надокнаде путних трошкова и други бизниси нису довољни па размишљају о замени покојног колеге на месту посланика. Још се чудимо колико нас цивили „цене“!
И сада ипак на крају, ако приговорите на ниво, он је одабран у складу са стварном ситуацијом.
                                                             Jovan Tamburic

https://facebookreporter.org/2017/10/31/reagovanje-evo-sta-nije-receno-o-sastanku-upvs-i-ministra-vulina/

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...