понедељак, 19. фебруар 2018.

22/ 02/ 2018 године у 12.05 сати на Тргу Николе Пашића

ХОЋЕМО ЛИ НА ПРОТЕСТ? 22 02 2018 y 12.05 сати на Тргу Николе Пашића 


Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије и Удружење синдиката пензионера Србије су заказали протест пензионера 22.02.2018. године у 12.05 сати на Тргу Николе Пашића са мотом „Ставимо тачку на пљачку пензионера“. 

Јавни скуп организујемо са циљем исказивања незадовољства отимањем дела стечених пензија на основу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, опструкцијом Уставног суда Србије у оцењивању његове уставности и манипулацијама које се врше са пензионерима од стране представника извршне и законодавне власти као и начином извештавања РТС о смањењу пензија и дискриминацији пензионера. У кампањи „Ставимо тачку на пљачку пензионера“ преко 150 000 оштећених пензинера, у условима медијког мрака, је својим обраћањем фонду ПИО, Државном правобранилаштву и судовима показало да није пристало на пљачку. Део пензионера наклоњен странкама чији представници су Закон усвојили, сматра да период изборне кампање за Београдске изборе није погодан за протест. 

Плаше се да не наљутимо власт. Власт се не либи и не плаши да пензионерима одузима део имовине а неки међу нама неће да их овако бахате не наљутимо. Такве ставове могу имати само они који из навике поистовећују државу са актуелном влашћу па макар она и доказано била неспособна, коруптивна и лажљива. Наравно да је за пензионере који су све што имају зарадили радом, такав став понижавајући. 

Још увек део нас неће или не може да схвати, да протести нису усмерени против Србије као државе него управо против оних који врше власт кршећи моралне принципе и Устав Србије. Ако ми који поседујемо толико знања и искуства и који не зависимо од никога, немамо храбрости и образа да јавно искажемо незадовољство стањем наших права шта да очекујемо од осталих грађана. Као да део пензионерске популације још није схватио да ће ПИО фонд, ако се настави са пљачком Србије нестати

Садашњи и будући пензионери ће добити социјалу без обзира на доприносе у току рада и тада ће бити бесмислена прича о враћању делова пензије који се отимају по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија и на друге начине. Јасно је да пензионери прво треба да сачувају ПИО фонд. А он се, политиком коју води актуелна власт, урушава. Власт великом броју послодвааца толерише формалну исплату минималних зарада док неформално запосленима део зараде исплаћују на руке. На такав начин се пљачка и фонд ПИО али и буџет. 

Власт не спречава послодавце да зараде исплаћују на црно? Истовремено постоје планови да се преостала имовина ПИО фонда распрода. Зар није очигледно да неко увећава профит послодаваца на рачун запослених и пензионера и ствара простор за развој приватних пензионих фондова. Можемо ли и треба ли да то мирно посматрамо? Очигледно је да су властодршци већи део пензионера поткупили наводним несмањивањем њихових ионако бедних пензија које се не усклађују редовно а део пензионера који је највише допринео развоју државе кажњавају смањењем пензија. 

У свему овом изостаје солидарност оних којима пензије нису смањене са онима којима су смањене јер их власт убеђује да ни њихове пензије не би биле сигурне да није било кресања односно смањивања „високих“ пензија. Кажем високих јер 25 000 динара није довољно ни за минималну потрошачку корпу а камоли за ону нормалну. Када се зна да је поред блеровског утицаја од власти контролисаних медија, који покривају целу територију Србије, појачан са обећањима запошљавања незапослене деце и унучади, бесплатним бањама, предизборним здравственим прегледима, бесплатним предизборним туристичким турама и скромним пакетима хране, освешћивање сиромашних и гладних пензионера је немогуће. 

Узурпатори редовно опљачканим пензионерима лицемерно захваљују на добровољном одрицању од дела пензије иако знамо да нас о томе нико ништа није питао. Знају они да таква лаж код покрадених пензионера не пролази али они се стално обраћају мање образованим грађанима који у свему виде и радикалску правду. Правду сличну оној после 2. Светског рата, када су одузимали приватну имовину.

На такав начин актуелна власт је пронашла формулу како посвађати пензионере и одржавати се на власти гласовима једних и новцем других. Коначно је у 4. години примене закона, после обмане о примени закона од три године, већина оштећених пензионера схватила, да ће привремени закон трајати док се фонд ПИО не сруши. Нама још нико није одговорио на питање где је неисплаћени део наших пензија. Прихватам да део пензионера због свега наведеног осећа потребу да сачува „вођу“ и заштити „најбоље резултате“ у историји Србије. Убеђен сам да већина нас по стању свог новчаника и свега другог око нас, мисли другачије. Не очекујте да уместо вас на протест дође неко други. 

Тај други је болестан или је кукавица. Зар не треба да убедимо власт, која „успешно спашава“ Србију, да се тог посла више мане. Пет година је превише времена да неки који нису знањем добили дипломе и нису ништа радили у животу вежбају вођење државе и успут је пљачкају. 


И зато садашњи у будући пензионери питам, ХОЋЕМО ЛИ?

уторак, 13. фебруар 2018.

SINDIKATI POŠTANSKIH RADNIKA U PROTESTU

САОПШТЕЊЕ
 http://www.sindikatposte.rs/
29.01.2018. 
Поводом оправданих очекивања запослених, на основу датих обећања и која се још увек дају од стране неких синдиката, о враћању (повећању) зарада, желимо да вам укажемо на следеће чињенице:
1. В.д. директорка је на колегијуму одржаном 10.01.2018. године изјавила: „Да треба да разговара са премијерком око повећања зарада“, али до тог разговора према нашим сазнањима још није дошло.
2. Након разговора који су вођени крајем новембра и почетком децембра између Синдиката Телекома са председницом Владе РС Аном Брнабић Синдикат Телекома је изашао са саопштењем из којег вам преносимо само најбитнији део: „Став Владе РС је да ниједно предузеће које не прима зараду из буџета не може да повећа зараду у току важења Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава. Дакле док се не укине поменути закон, сва предузећа која су у већинском државном власништву без обзира да ли су јавна предузећа или акционарска друштва не могу да повећавају зараде и Влада им за то неће дати сагласност.“
Синдикат Телекома је од представника Владе добио информацију да ће закон бити укинут тек на крају 2018. године.
Повећање зараде запосленима у Телекому није одобрено али им је 19.01.2018. године извршена једнократна исплата у износу од 50.000,00 динара.
Уколико не дође до повећања јануарске зараде неопходно је постићи договор са синдикатима унутар Предузећа о заједничком деловању. Недопустиво је да се ћути пред чињеницом да нам је плата из месеца у месец све мања и то већ четврту годину.
Нови Колективни уговор потписан је 26.01.2018. године и суштински се не разликује од претходног, нема никаквог бољитка за запослене.
Скривањем иза Закона о раду и Колективног уговора наставља се правно насиље над суспендованима, активистима синдиката, учесницима протеста и симпатизерима синдиката. Под изговором „потребе процеса рада“ мења им се место рада, радно место па чак и радна јединица. 
Због дискриминације, гушења људских и радничких права поднели смо притужбе Поверенику за заштиту равноправности, Заштитнику грађана, председници Владе РС, ресорним министрима и Међународном комитету за радничку интернационалу. 
Због оваквог односа према запосленима покренути су поступци од стране Повереника за заштиту равноправности и Заштитника грађана. Представници Међународног комитета за радничку интернационалу, су у више наврата, према в.д. директорки, председници Владе и ресорним министрима исказали свој протест због насиља над запосленима.
НИШТА СЕ САМО ОД СЕБЕ НЕЋЕ ДЕСИТИ, НЕМАМО ПРАВО ДА ЋУТИМО, МОРАМО СВИ УСТАТИ ПРОТИВ БЕДЕ И НАСИЉА.

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...