петак, 1. март 2019.

Novo pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakona o umanjenju penzija

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) upoznalo je javnost sa novim pokretanjem “stare”, druge, inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

 Ovu inicijativu sada je prihvatio i 31 poslanik Narodne skupštine Srbije čime je ovog puta, Ustavni sud obavezan da o njoj raspravlja. Dat im je kao rok 15. april 2019. godine. 

Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) iskazao je zadovoljstvo što je ovo udruženje dobilo podršku pojedinih poslanika Narodne skupštine Srbije i to, što je USPS-u posebno zadovoljstvo, i nekih mladih poslanika. Oni će zajedno pokušati da prenu Ustavni sud iz letargije.
Od svog osnivanja, USPS se trudi da radi po zakonu, a u kojoj meri Ustavni sud radi poštujući zakone, jasno je vidljivo. Ustavni sud tačno tri godine ćuti ne želeći da rešava drugu Inicijativu Udruženja sindikata penzionera Srbije koja je zaprimljena 23.2.2016. godine pod brojem 351/15, zato što bi nedvosmisleno morao da kaže da je Zakon protivustavan.

Penzije – imovina penzionera koje se oni neće odreći

Udruženje sindikata penzionera Srbije po ko zna koji put unazad četiri godine ukazuje na neustavnost i nezakonitost Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija zbog kojeg je svaki penzioner koji je imao penziju veću od 25.000 dinara pretrpeo materijalnu štetu u visini od 2.000 do 7.000 evra, bez kamate.
Većina smatra da penzioneri koji primaju manje od 25 hiljada dinara nisu oštećeni. Mihajlo Radović podseća da su svi troškovi života poslednjih godina povećani i do 30 odsto.
Prof. Zoran Ivošević, potpredsednik USPS-a, podsetio je na konferenciji da su penzioneri sa primanjima manjim od 25 hiljada dinara oštećeni i time što penzije tokom četiri godine nisu usklađivane kako je Zakonom o PIO predviđeno.
Hoće li se penzioneri odreći svog novca, hoće li pokloniti svoju imovinu vlastodršcima? Njihov odgovor je, jasan je i izričit Radović: Ne!

Nezapamćen pritisak izvršne na sudsku vlast

Nečuven je pritisak izvršne na sudsku vlast, kaže Radović. Podsetio je na izjavu predsednika države na konferenciji za novinare povodom donošenja odluke suda u Bačkoj Palanci: “Mogao bih o tome mnogo da vam pričam, ali ću još da ćutim. Čekam da se nešto završi, a onda ćete da se iznenadite ko, kako i zašto je doneo takvu presudu”.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije pozvao je predsednika Aleksandra Vučića da ispuni obećanje i da dovrši misao, da napokon saznamo šta se to iza brda valja.
Radović je podsetio i da je ministar za rad Zoran Đorđević odgovarao penzionere da se ne žale sudovima, da će ih mnogo koštati sudski postupci i žalbe, i vršio pritisak na sudije da slučajno ne donesu presude u korist penzionera.
Ovakvo mešanje ministara vlade Republike Srbije i predsednika Srbije u rad sudova je nedopustivo. Replicirajući na izjave predsednika Srbije i ministra u Vladi, Vladimir Gajić, predsednik Advokatske komore Beograda i Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda rekli su da su ovo do sada nezapamćeni i potpuno ogoljeni pritisci izvršne vlasti na nezavisno sudstvo.

Prof.Miodrag Zec o penzijama i sistemu


Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...