субота, 30. јул 2016.

Još jedan iz plejade novoizabranih sumnjivih funkcionera opštine Novi Beograd

Milka Milovanović Milić će biti v.d. direktora Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom opštine Novi Beograd.
Ko je dotična osoba?
2009 god bila potpredsednik SDPS za Beograd,nakon toga dobija mesto direktora Doma za decu i omladinu  ometene u razvoju- Sremčica.
Za vreme njenog mandata jedan štićenik je završio u urgentnom centru na hospitalizaciji od  Metodike vaspitno obrazovnog  rada koje se primenjuju u tom domu dolaskom nove direktorke.
Batinanje štićenika koje je se sumnja da je  svakodnevno , zataškano je u Ministarstvu kao i gradu Beogradu, ali Mi  iz Pupsa Novi Beograd imamo dostojanstvo i potrebu da ukažemo da se takve stvari i propusti nemogu i neće zaboraviti dokle god postojimo.
U prilog tome tekst koji je objavljen u dnevnim novinama Kurir 27.11.2012 i 27.11.2012 na  Info portalu B92 kao i Tv b92.


Vaspitač pretukao štićenika doma

27. novembar 2012. | 09:25 | Izvor: Kurir
Beograd -- Štićenik Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju M. J. (22) završio u Urgentnom centru, s povredama glave, jer ga je pesnicama izudarao vaspitač, piše Kurir.

Prema pisanju tog lista, šićenika doma, koji se nalazi u Sremčici, pretukao je negovatelj ove ustanove G.N,, zbog čega je mladić zadobio hematome na glavi. Ceo slučaj zaposleni u Domu pokušali su da prikriju, pa su, kako tvrdi Kurir, povređenog mladića poslali u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

"Incident se dogodio pre nedelju dana, u toku noćne smene, kad je negovatelj G. N. hteo da zaštiti svoju koleginicu od neposlušnog deteta. Stvar se otrgla kontroli, pa ga je nekoliko puta udario pesnicom u glavu. Kad je svanulo, videli su da je mladić u podlivima, modar i naduven oko očiju. Mnogo su se uplašili, pa su stvar pokušali da zataškaju. Prvo su ga odvezli u 'Lazu Lazarević', ali odatle su ih poslali u Urgentni", ispričao je "Kurirov" sagovornik iz iz Doma u Sremčici. 

Načelnica odeljenja za inspekcijski nadzor pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Biljana Zekavica kaže da je došlo do ozbiljnih povreda u radu i da je tačno da su zaposleni pokušali da zataškaju čitav slučaj. 

"Motivi za prikrivanje incidenta zasad nisu poznati. U zapisniku inspektora navedeno je da je dežurna negovateljica pozvala svog kolegu s prvog sprata muškog paviljona da 'smiri neposlušnog korisnika' jer ju je, prema njenim rečima, napao. Prvo je došlo do verbalnog konflikta, a usledio je i fizički napad na korisnika, koji je zadobio povrede glave u predelu oko očiju i podlive. Lekar specijalista je u izveštaju konstatovao nagnječenje nosa i jabučne kosti", rekla je Zekavica. 
Ona je dodala i da za će protiv svih koji snose odgovornost za mladićevo povređivanje i prikrivanje slučaja biti preduzete zakonske mere


Milka Milovanović Minić, direktorka Doma, kaže da su odreagovali po procedurama koje su jasno usklađene sa zakonom. Ona je potvrdila da je korisnik zadobio udarac u glavu. 

"Žao mi je što je došlo do ovog incidenta i nadam se da se to neće ponoviti. Korisnik M. J. zadobio je udarac u lice, ali povreda po mom, ali i stručnom mišljenju našeg doktora, nije podrazumevala hitan odlazak u Urgentni centar. On ima specifičan status, pa smo ga zbog toga prvo odveli u bolnicu 'Laza Lazarević'. Negovatelj je suspendovan", rekla je ona.

U ovoj zemlji ni zdravi i pravi ne mogu da se zastite od raznoraznih siledzija, a kamoli neko ko je u ranjivoj grupi. Al po prvi put da neko iz ministarstva kaze odmah glasno i jasno doslo je do povrede procedure i naknadnog pokusaja prikrivanja, a ne da relativizuju stvar izjavama ne znamo sta se desilo, utvrdjivanje je u toku, do tada nemamo izjava...i, naravno, na kraju bude pojeo vuk magarca. Ajde bar nesto za pocetak. A direktorka je super, ona incident naziva UDARCEM, dakle JEDNINA. A decko dobio hematome po celoj glavi, ukljucujuci i lice. I upotreba krajnje nehumanih izraza poput KORISNIK. Pa nije on depersonalizovani korisnik neke telekom mreze, vec osoba sa pravom na ljudsko dostojanstvo koja je kod tebe dosla da je lecis i zbrines. Ali oni jos uvek zive u nekom proslom vremenu gde je bilo prihvatljivo elektroskovima 'leciti' psihicke bolesnike i tretirati ih kao niza bica bez imena, prezimena i bilo kakve drustvene uloge i potrebe. Korisnik - sva filozofija njihovog pristupa svom poslu je sublimirana u toj jednoj reci.

http://www.b92.net/mobilni/info/663707

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...