субота, 23. јул 2016.

HUMANO BAHAĆENJE PRED IZBORE: Šapić osniva svoje novine sa 6,5 miliona dinara iz budžeta!


Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić osniva svoje novine pred izbore sa 6,5 miliona dinara iz budžeta, otkriva Teleprompter.rs.

FOTO: Beta
Bivši vaterpolo reprezentativac i sadašnji predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, pred izbore odlučio je da osnuje svoj list “Novobeogradske novine”, saznaje Teleprompter.rs.
Udruženje građana “Pokret za evropski razvoj obrazovanja – PERO” dobilo je na konkursu opštine Novi Beograd 10. februara neverovatnih 6,5 miliona dinara za projekat pod nazivom “Novobeogradske novine”.
Problematična je činjenica da je 6,5 miliona dinara dodeljeno tom udruženju za izdavanje novina u okviru konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti “sporta, kulture i humanitarnog rada”, a ne u okviru konkursa za informisanje.
Takođe, najveće sume novca dobili su projekti koji promovišu upravo ono na čemu Šapić bazira svoju predizbornu kampanju – kreativne školice, besplatne kreativne radionice, humanitarne akcije, itd…
Na pitanje Telepromptera da li je izdvojio 6,5 miliona dinara za pokretanje novina pred izbore, Šapić je prvo odgovorio:
“Ne znam da li vas je bar malo sramota da onako sraman tekst napišete o mojim medaljama pun laži i insinuacija. Očigledno nije.”
Podsetimo da je Šapić pre nedelju dana saopštio da je svojoj “Humanitarnoj fondaciji Novi Beograd” donirao sve svoje medalje. Teleprompter.rs objavio je tekst u kom se navodi da je taj Šapićev “humani gest” deo predizborne političke kampanje. 
Sledećeg dana usledio je Šapićev odgovor koji je potpisao kao “tupavi sportista”.
– Vidim da su neki “genijalci” komentarisali kako sam dao sve svoje medalje, osvojene tokom sportske karijere, zarad političkog marketinga. Svaka vam čast, kako ste me prozreli! Samo da znate jednu stvar, lopovu, uvek svi oko njega deluju kao lopovi, napisao je Šapić u odgovoru na tekst Telepromptera.
Kako stvari stoje, Šapić je sve osim tupav. Mislio je da niko neće otkriti da je izdvojio 6,5 miliona dinara iz budžeta za finansiranje novina.
Na insistiranje Telepromptera da prizna da je izdvojio 6,5 miliona dinara za pokretanje novina pred izbore koje će promovisati isključivo njegove aktivnosti, “humani” Šapić rekao je da je opština Novi Beograd i ranije finansirala “Novobeogradske novine”.
– “Novobeogradske novine” izlazile su i prošle godine i nemaju nikakve veze sa izborima. Nijednu novu aktivnost ne radimo pred izbore. Sve što se radilo poslednje četiri godine, radi se i sad, rekao je Šapić za Teleprompter.rs.
Pošto nije objavljen impresum, niti imena i prezimena članova redakcije, sasvim je izvesno da je Šapić iz opštinskog budžeta direktno finansirao štampanje tog propagandnog lista.
– Opština nikad direktno nije finansirala “Novobeogradski list”, koliko ja znam, uvek na konkursu, a na sajtu je jedan broj jer je tu bilo malo više o nama. U ostalim brojevima je bilo manje o opštinakim delatnostima, pa nismo ni kačili druge brojeve. Dosta brojeva je izlazilo, mislim da je to svake godine i uslov konkursa je da ima bar par brojeva godišnje. Mi zakačimo na sajt samo onaj koji je nama zanimljiv, jer ga mi ne radimo, objašnjava Šapić za Teleprompter.rs.
Redakcija Telepromptera nije uspela da pronađe nijedno drugo izdanje tog “Novobeogradskog lista” koji se štampa suprotno zakonu bez impresuma.
Prema Zakonu o medijima i javnom informisanju, za izdavanje i distribuciju novina bez impresuma predviđena je kazna od 100.000 do 1.000.000 dinara.
Međutim, prema istom zakonu, “katalozi koji sadrže isključivo obaveštenja, oglase, reklame i informacije namenjene tržištu ili bilten i slične publikacije namenjene internom informisanju” ne spadaju pod pojam medija, pa je sasvim jasno da “Novobeogradske novine” nisu novine, odnosno medij, već promotivni bilten opštine Novi Beograd i Aleksandra Šapića.
Novobeogradski humanitarac pravda se da nema pojma zašto je iz novobeogradskog budžeta u toku predizborne kampanje izdvojeno čak 6,5 miliona dinara za promotivni bilten.
U opštini radi 200 ljudi i postoji u ovom momentu pet stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Moje moći su daleko, daleko manje nego što mislite. Ja jesam predsednik, ali bez opštinskog veća ništa ne može, bez načelnika opštinakih odeljenja, takođe, a to je postavljano shodno snazi, pravda se Šapić da on ne stoji iza rasipanja opštinskog budžeta pred izbore.
Dodaje da te novine spadaju u oblast kulture, jer će “pisati najviše o kulturnim i drugim raznim dešavanjima u opštini”, navodeći da je planirano da se po svim zgradama na Novom Beogradu distribuira tačno 90.000 primeraka.
Čak ni Ministarstvo kulture i informisanja nije dodeljivalo tolike sume novca za republičke projekte, a kamoli za opštinske. Šapić je indirektno priznao da “Novobeogradske novine” nisu novine, već promotivni bilten opštine Novi Beograd koji će se deliti po Novom Beogradu u toku predizborne kampanje.
Pitanje je da li su stanovnici Novog Beograda saglasni s time da 6,5 miliona dinara bude bačeno na promotivne biltene opštine Novi Beograd i Aleksandra Šapića koji će svakako završiti u kanti za smeće!

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...