петак, 25. септембар 2015.

Oгорчени радници за Србин.инфо напомињу да заменици и саветник председника Општине Нови Београд, чланови Већа (њих девет) и осталих двадесет функционера, који не пружају никакве конкретне услуге грађанима који их плаћају, имају примања од 80.000 до 90.000. Њима плате неће бити смањене. На пример, у неким општинама у Србији, функција члана Већа није плаћена, већ волонтерска.
Радници још напомињу да саветници, заменици и чланови Већа ретко долазе на посао, а кад и дођу, то је углавном после 12 часова.
Незадовољни радници су поднели приговор Начелници управе општине Нови Београд у којој се наводи да је смањење плата донето у супротности о Закона о раду и да је Правилник, по којем су смањене плате, донет од стране ненадлежниог органа које је донело општи акт супротан Законом о локалној самоуправи. Реч је о томе да су плате смањене одлуком Председника градске општине Нови Београд (извршни орган), а не одлуком Скупштине општине Новог Београда, како је предвиђено законом.(Погледајте слика 1, 2 и 3)
Када је утврђен мањак у општинској каси, запосленима у „Центру за развој и локалну економију“ и седморици запослених у „Инфо сервису” (води кабинет председника), нису смањење плате за разлику од осталих, а такође им не прети ни отказ. С друге стране, отказ је сасвим могућ за остале чиновнике који су све време запослени у општини.
Занимљиво је, како кажу сами запослени у Општини Нови Беград, „Центар за развој и локалну самоуправу”, као и „Инфо сервис“ постоје само пар година, а њихови запосленици су људи који су добили та радна места по партијској линији. Такође,  ова два сервиса обављају послове које су пре свакодневно извршавали сами чиновници запослени у Општини, тако да је покретањем и „Центра” и „Инфо сервиса” само се беспотребно дуплирао број запослених који примају плату из општинског буџета.
Aleksandar Sapic

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...