уторак, 22. септембар 2015.

novosadski dnevnik i po pupsa

Не ваља сарадња са СПС-ом на локалу

Ажурирано пре 1 дан 4 часа
Партија уједињених пензионера у сусрет изборима иде са новим слоганом „Партија социјалне правде“, јер, како каже Мирослав Шпановић, потпредседник ПУПС-а и председник
  • Мирослав Шпановић, потпредсеник ПУПС-а за Војводину
Мирослав Шпановић, потпредсеник ПУПС-а за Војводину
Покрајинског одбора за Војводину, слоган „партија часних намера“ је превазиђен. „Доказали смо да смо часни људи и да 10 година нико о нама није могао да каже ништа лоше“, образложио је саговорник „Дневника”.
Он наводи да ће и даље њихов програм бити усмерен према свим социјално угроженим категоријама становништва, наводећи да велика већина пензионера у Србији издржава децу и унуке и да је управо брига о положају пензионера брига и о целом друштву. Иначе, како истиче, ПУПС је спреман већ колико сутра да изађе на изборе и то самостално уколико буде потребно.
– Избора ће ускоро бити и ми се спремамо за њих. Укупно има 1.604 одборника у градским и општинским скупштинама. Ми смо за свако одборничко место изабрали своје кандидате, за шта нам је потребно укупно 48.000 потписа подршке. До сада смо од тог броја сакупили 34.000 потписа, што значи да смо апсолутно спремни, чак смо у Војводини можда и најспремнија партија за излазак на биралишта. Иако још нисмо донели одлуку како ћемо и са ким излазити на изборе, ми смо спремни да већ сутра, ако треба, на њих изађемо самостално – каже Шпановић за „Дневник“
Што се тиче актуелне политичке ситуације у Војводини, како је оцењујете?
– Ми смо у покрајинском парламенту у опозицији и као опозиција смо дужни да критикујемо власт, како би она била боља и боље радила. Међутим, с обзиром на то да се ближе избори за најдуже шест месеци, ми ћемо у кампању ићи и са предлозима како би грађанима Војводине било боље и која су то наша решења. Сматрамо да држава мора бити економски стабилна и исплатива, ефикасна и добро организована. У таквој држави ми као партија социјалне правде успећемо да свим социјало угроженима и онима који се о њима брину обезбедимо много боље услове. Јер ми представљамо партију финих људи за фини свет.
Недавно је ДС предложила свој модел изборног система са 120 изборних јединица који би могао да се примењује на предстојећим покрајинским изборима уколико нађу потребну већину за његово доношење. Како ви оцењујете тај покушај да се доправи изборни систем за Војводину коју је Скупштина усвојила пре годину дана?
– Причати о персонализованом пропорционалном систему, непуних годину дана након што је исти парламент усвојио промену изборног модела, и шест месеци пред изборе - крајње је неозбиљно. Не видимо сврху да се у овим околностима било шта дискутује о изборним моделима и због тода ПУПС није ни присуствовао представљању ДС-овог изборног модела у Скупштини Војводине.
Спремате се да изађете, како сте рекли, и самостално на изборе. Али како функционише досадашња сарадња са коалиционим партнерима на покрајинском ниову, као и на нивоу локалних самоуправа.
– На покрајинском нивоу ми имамо одличну сарадњу са СПС-ом, СДПС-ом и Јединственом Србијом. Међутим, не можемо рећи да коалиција са СПС-ом добро функционише и на локалном нивоу, чак напротив. Имамо великих проблема на том плану по градовима и општинама од Баната, Бачке па до Срема. ПУПС има 44 одбора од 45 општина у Војводини, практично покрили смо читаву АПВ и на локалну смо најчешће у коалицији са СПС-ом, али се не можемо похвалити односом са њима у Вршцу, Шиду, Сремској Митровици и да не набрајам. Када би се тај однос, који функционише на нивоу Покрајине и покрајинских одбора ПУПС и СПС, пресликао и на локалне одборе наших странака, било би то далеко боље.
Да ли се одлука о ступању у локалне односно покрајинску коалицију доноси на нивоу страначке централе, или одбори у градовима и општинама, односно Покрајински одбора ПУПС, има одрешене руке да преговара и договара коалиције?
– ПУПС одлуку о коалицијама доноси на нивоу централе, али на предлог општинских, градских и Покрајинског одбора, с тим да се тим одборима нико неће мешати по питању избора кандидата за одборнике, односно посланике у Скупштини Војводине.
То онда значи да би се могло лако дестити, уколико је тачно оно што се може чути из Београда да је ПУПС-у тренутно ближа СНС од СПС-а, да се на локалним и покрајинским изборима ваша странка појави на листи напредњака?
– Ја не знам ко најављује ту сарадњу. Први пут то чујем. Као потпредседник странке и председник Покрајинског одбора немам такву информацију, тако да о томе не могу ни да говорим.
Александар Савановић

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...