понедељак, 28. септембар 2015.

POKRET ZA PREOKRET U BORBI ZA PRAVA PENZIONERA

Веселиновић тражи од парламента да смени петорицу судијa Уставног суда

Покрет за преокрет поднеће у Скупштини Србије иницијативу за разрешење петорице судија Уставног суда, које бира парламент, због, како је оцењено, одлуке тог суда да противуставно смањи пензије.
Лидер Покрета за преокрет и посланик Јанко Веселиновић тврди да је реч о политичкој одлуци Уставног суда, због чега ће на писарници Скупштине Србије предати иницијативу за разрешење, односно превремени престанак дужности, пет судија Уставног суда које бира парламент, преноси Танјуг.
"Скупштина би требало да реагује и покрене поступак за разрешење тих пет судија, јер Уставни суд није политичко тело, већ тело које треба да брине о заштити Устава, закона и уставних начела", рекао је Веселиновић новинарима у Скупштини Србије.
У Уставу се, истакао је, јасно каже да стечена права не могу бити оспорена, те да то стоји и у бројним европским и светским конвенцијама, па су сличне одлуке у свим земљама "пале" на Уставном суду када је био покренут поступак.
Покрет за преокрет је, додао је, формирао правни тим, а он ће помагати удружењима пензионера за тужбу суду у Стразбуру.
Према Веселиновићевим речима, 700.000 пензионера већ скоро годину дана прима умањење пензије, односно примило је целу пензију мање.
"Пензионери имају права да се боре за своја средства јер од тих пензија не могу да живе ни они, као ни 500.000 пензионера који тренутно примају испод 15.000 динара пензије", рекао је Веселиновић.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...