петак, 29. децембар 2017.

     Предизборна Сениор картица
                                понижава здрав разум 
       Удружење Синдиката пензионера Србије и Синдиката пензионера Београда сматрају да је акција београдских власти на предизборном увођењу Сениор картица додатно понижење најстарије популације и потцењивање способности пензионера да разлуче како је ова маркетиншка акција срачуната на "кратко памћење" бирача, а не стварна жеља да се живот најстаријих грађана учини подношљивијим.
            Акција београдских власти на предизборном увођењу Сениор картица неће успети да утиша бес и љутњу пензионера због смањених примања која нису враћена на претходни ниво. И не само љутњу оних чије су пензије изнад 25 хиљада динара, него апсолутно свих пензионера, јер су свима укинута усклађивања пензија са трошковима живота која су се, док их Вучић и Кркобабић нису укинули, догађала два пута годишње.
            Због чињенице да су пензије смањене и да то изазива незадовољство најстаријих, навело је власт СНС и ПУПС-а да оваквим потезима покушају да примире ситуацију. Али, тако исхитрени потези отварају нека друга питања. Једно од њих је зашто се то односи само на београдске пензионере, да ли су они бољи или гори од других, да ли су угроженији него остали у деловима Србије у којима неће бити избора.
            У принципу, сам потез градских власти не би био лош да није исхитрен и неосмишљен. Време када су картице пласиране, пред београдске изборе, оставља мучан утисак да је све у тој функцији. Спорно је и то што се није сачекало да Министарство рада и социјалне политике заврши израду социјалних карти, које је најавило, где би се видело које категорије пензионера, али и свих грађана, заиста имају потребе за посебним приступом тржишту. То би могао да буде основ за картице које омогућавају попуст, али би и тада било могуће направити градацију, јер нису ни сви подједнако сиромашни.

Бранислава  Ђуровић                                      Михајло Миша Радовић
председница УСП Београда                             председник УСП Србије


USPS: Saopštenje povodom izjave ministra finansija Dušana Vujovića

Udruženje sindikata penzionera Srbije, “zgranuto nebuloznim izjavama ministra finansija Dušana Vujovića koje je iskazao u Skupštini Srbije”, izdalo je Saopštenje koje u celini prenosimo.

Udruženje sindikata penzionera Srbije bilo je ovih dana zgranuto nebuloznim izjavama ministra finansija Dušana Vujovića koje je iskazao u Skupštini Srbije, a posebno je bilo zgranuto ćutanjem Saveza penzionera Srbije i Partije ujedinjenih penzionera povodom tih izjava, imajuću u vidu da su izjave ovog člana vlade uznemirile i uplašile sve penzionere u Srbiji.
Te izjave, a možda i najave nečega što ćemo tek doživeti, a koje su po mišljenju USPS veoma sporne, odnose se na sledeće Vujovićeve iskaze:
  1. da privremeni zakon kojim su smanjene penzije nema rok do kad važi i da će Zakon biti ukinut kad se steknu uslovi;
  2. da se penzije ne obračunavaju prema kriterijumu koliko je neko izdvajao u PIO fond, već da se za obračun uzima određeni broj godina sa najboljim primanjima;
  3. da se u Srbiji stiče “pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije”…
Ako je i od doktora Vujovića – mnogo je.
Prvo. U prevodu na srpski, Vujovićeva izjava “Kad se steknu uslovi” znači: “Nastavljamo sa pljačkom penzionera”. Ovog puta, USPS napokon veruje Fiskalnom savetu koji smatra da je opasnost od krize javnog duga izbegnuta, da su državna izdvajanja za penzije praktično na svom dugororočno održivom nivou od 11 odsto BDP-a, da u budžetu za 2018. godinu postoji fiskalni prostor za povećanje ukupnih izdvajanja za penzije i da su se stekli uslovi za ukidanje privremenog zakona o smanjenju penzija kako bi se vratio raniji uređeni penzijski sistem u kojem odnosi isplaćenih penzija zavise od visine uplaćenih doprinosa.
Drugo. Vujović je, ne prvi put, pokazao svoje elementarno nepoznavanje Zakona o PIO fondu. Moramo da mu objasnimo da se penzija obračunava na osnovu primanja iz celokupnog radnog veka, osim za pojedine privilegovane kategorije kao što su vojska, VBA, BIA, deo MUP-a i deo Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
Vučić i Vujović su smišljanjem novih i “kreativnih” zakonskih rešenja koja se odnose na penzije, potpuno razbucali penzioni sistem. Prvo su jula 2014. ukinuli odredbu da penzije prate rast plata i troškova života, zatim u novembru iste godine doneli kriminalni zakon o privremenoj pljački penzija, da bi potom Vučić sebe stavio u poziciju isključivog gospodara koji odlučuje o milostinji bacajući penzionerima po neku mrvicu, obično uoči neki izbora.
A mogli su ovi “Evropejci” da provere kako u većini zapadnih zemalja penzioneri primaju i po dve penzije, svoju i pokojnog supružnika, što je u Srbiji mislena imenica.
Treće. Nije nam poznato gde je i kako Vujović smislio da penzioneri imaju pravo na penziju, ali ne i na njen iznos ili možda on govori u nečije ime. Kao što dvorski pajac ima pravo sve da kaže u ime kralja, tako je i Vučićev trbuhozborac, Vujović rekao sve što kralj misli.
Jer, ako je visina buduće penzije nezavisna od visine uplate doprinosa, onda će se zaposleni dogovarati sa poslodavcem da se doprinosi uplaćuju na iznos minimalca, a ostatak zarade davaće se na ruke, čime je “veliki stručnjak” Vujović usred srpskog parlamenta promovisao kriminal i sivu ekonomiju.
Zbog svega ovoga USPS traži neopozivu ostavku ministra Vujovića.

Izvršni odbor
Udruženja sindikata penzionera Srbije

среда, 13. децембар 2017.

reagovanja na tekst mileta delica u listu danas


Ilija Ovuka
 
13. decembar 2017.
Vojni penzioneri koji su penzionisani pre 1.1.2012 (kad je RF PIO i preuzeo imovinu vojnog fonda) su stavljeni van zakona ove države. Prebačeni su u RF PIO bez *naredbe o prekomandi* tj nemaju prevedena Rešenja po Zakonu o PIO i nemaju određene lične bodove. 
Vlada RS je morala doneti Uredbu o toj *prekomandi* i regulisati status po ZPIO. To do danas nije urađeno od 1.1.2008.g. Nekoliko protesta je organizovano i predati su zahtevi da se naš status reguliše na zakonit način, da nam se donesu Rešenja po ZPIO ali niko se na to ne osvrće! Izvršna vlast izbegava da to zakonito reši i čeka da priroda to okonča!

vojni penzioner
 
13. decembar 2017.
Ne mogu da shvatim su ti vojni penzioneri toliko veliki problem državi.... prvo tih 11,6% zatim Uredba o umanjenju penzija koja opet najviše udara vojne penzionere.... mozda bi im najviše odgovaralo da nas na kraju službe streljaju.... stamota je sta nam rade, nisu nas pitali nista kad se trebalo ginutu od Slovenije preko Hrvatske, Bosne i Kosova... tad otomali dnevnice, ponistavali eatne staž ljudima... gubili porodice i stanove... a sad im smetamo, sramota.


Zlatko Posavec
 
13. decembar 2017.
Војничким речником речено, ми смо 01.01.2012. године „прекомандовани“ из Фонда СОВО у РФ ПИО некаквом недореченом „НАРЕДБОМ О ПРЕКОМАНДИ“. Оно што је спорно је чињеница, да до данас НИЈЕ ДОНЕТА „НАРЕДБА О НАШЕМ ПОСТАВЉЕЊУ“ у РФ ПИО, којом би, између осталог, бодови који су важили у Војсци и који су укунути, били преведени у личне бодове које имају сви остали пензионери у Србији. БЕЗ „НАРЕДБЕ О ПОСТАВЉЕЊУ“ НЕ ВАЖИ НИ „НАРЕДБА О ПРЕКОМАНДИ“. О томе се овде ради. ЗАТО ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ ДАНАС, НИСУ НИ НА НЕБУ НИ НА ЗЕМЉИ, НЕМАЈУ АДЕКВАТНО, ОД СТРАНЕ РФ ПИО ДОНЕТО, У ПРАКСИ ПРИМЕЊИВО РЕШЕЊЕ О ПРАВУ НА ПЕНЗИЈУ, ПРЕВЕДЕНО СА ВОЈНИХ БОДОВА НА ЛИЧНИ БОД, ПО ЗАКОНУ О ПИО.

Kako je država odbacila vojne penzionere

Vojnopenzionerski problem izražen u procentima (4,21%) je relativno mali, ali je velika prevara i otimačina imovine uz uskraćivanje zakonom ostvarenih prava.

Piše: Mile Delić

13. decembar 2017
Kako je država odbacila vojne penzionere
Pogledajmo malo unazad. Avgusta meseca 2007. ministar vojni donosi odluku o drugom godišnjem usklađivanju vojnih plata i penzija u iznosu 4,21% sa važnošću od 1. septembra te godine. Tadašnji zakon kaže da "... ukoliko je povećanje manje od 5%, vojne penzionere isto sleduje od 1. januara sledeće godine". Vojni penzioneri se raduju tom povećanju, ali ni ne slute šta im se sprema. Umesto da im obezbedi isplatu, ministar vojni ih je šutnuo (glagol asocira na prezime ministra) iz Ministarstva odbrane i iz Fonda za SOVO.
Ministar koji ih je trebao primiti u Ministarstvo za rad i u Fond za PIO zaposlenih im je zakrko (glagol asocira na prezime ministra) nož u leđa odlažući godinama izradu bilo kakvih dokumenata tako da su vojni penzioneri o svemu bili obavešteni po principu čula - rekla - kazala. Niko od vojnih penzionera nije dobio nikakav zvaničan dokument o tome da mu je promenjen status i da je sada isplatilac njegove penzije drugo pravno lice - Fond PIO zaposlenih. Tokom marta meseca 2008. godine u Ministarstvu odbrane su se setili da im je ostao dug prema vojnim penzionerima pa je ministar vojni doneo odluku tehničko-sprovedbenog karaktera kojom je počela isplata onih famoznih 4,21% i to kako i pristoji, retroaktivno od 01. 01. 2008. pa se isplaćuje i danas.
Da vidimo sada kako su se vojni penzioneri proveli u novoj kući, Fondu za PIO - pa otprilike kao bos po trnju. Fond za PIO je u drugoj polovini januara 2008. doneo odluku (neki kažu da je to bila predizborna šargarepa) da izvrši vanredno usklađivanje penzija za 11,06%. Neželjenim pridošlicama - vojnim penzionerima to usklađivanje je uskraćeno i nije im isplaćivano. Da li je to bila samovolja rukovodstva Fonda PIO ili je bilo i uticaja odozgo nećemo saznati pošto to nekima nije cilj.
 Krenule su molbe i zahtevi vojnih penzionera prema Fondu, ali su ostali bez odgovora ili su odgovori bili negativni. Fond očito nije shvatio svoju ulogu u penzijskom sistemu, a to je da treba da brine o penzionerima i da im omogući ostvarivanje njihovih prava. Penzioneri su videli da od Fonda nema vajde pa su se okrenuli sudovima. Ustavni sud je sa nekoliko svojih odluka potvrdio da i vojnim penzionerima pripada vanredno usklađivanje penzija od 11,06 odsto, ali te odluke osnovni i viši sudovi nisu poštovali kao ni mišljenja sudskih veštaka pa su vojni penzioneri ostali kratkih rukava. 
Kada je Državni revizor u dokumentaciji Fonda pronašao oko šest hiljada presuda Upravnog suda u korist vojnih penzionera koje Fond nije hteo da provede u delo došlo je do malog pomaka. Fond je uputio akt Vladi kojim je upozorio da se problem sa vojnim penzionerima usložnjava i da mu je potrebna pomoć. Reakcija nadležnog ministarstva i Vlade bila je da se sve pretvori u javni dug. 
Penzioneri su javnim PROTESTIMA izrazili neslaganje pa je Vlada donela ZAKLJUČAK kojim daje saglasnost Fondu da vojnim penzionerima obračuna i isplati zaostalu a neisplaćenu razliku, ali ne 11,06 nego 6,57%, znači umanjenu za 4,21%. Dakle, Vlada svojim zaključkom, koji je u hijerarhiji pravni akt najniže snage, stavlja van snage sistemski zakon koji uređuje dotičnu pravnu materiju kao i ODLUKE Ustavnog suda kao najviša akta u zaštiti ustavnosti i ljudskih prava. 
Vlada postaje vrhovni sudija, Fond PIO poslušni izvršitelj, pravo i pravda su zgaženi u blatu, a vojni penzioneri postaju kolateralna šteta. Pravo na usklađivanje penzije od 4,21% vojni penzioneri su stekli pre nego su prebačeni u Fond za PIO a Fond im je to pravo oduzeo iako za to uopšte nije nadležan. Nekoliko desetina hiljada vojnih penzionera je odbačeno od strane institucija države i društva, na čast vam pesma, svemogući!
Autor je Penzionisani potpukovnik-pilot
http://www.danas.rs/licni_stavovi/licni_stavovi.1148.html?news_id=364950&title=Kako+je+dr%C5%BEava+odbacila+vojne+penzionere

понедељак, 11. децембар 2017.

Vujović: Svima penzije kao pre smanjenja kad se steknu uslovi

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je danas da je budžetom za 2018.

predviđeno da će Fond PIO moći da isplati 527 milijardi dinara penzionerima u narednoj godini u poređenju sa 508 milijardi 2014,

 ali će raspodela zavisiti od pravila koja se rešavaju na drugom mestu, jer, naglasio je, stiče se pravo na penziju, 
a ne na konkretan iznos.

"Mi imamo sistem solidarne penzije, gde se penzije ne obračunavaju prema kriterijumu koliko je neko izdvajao u PIO, već prema nekoj formuli, uzima se određeni broj godina u penzijskom stažu sa najboljim primanjima koji se indeksira nekim koeficijentom, postoji složena procedura", objasnio je Vujović odgovarajući na kritike opozicije da je država oštetila penzionere koji su ceo radni vek uplaćivali doprinose, a čije penzije još nisu vraćene na nivo pre smanjenja.
Ministar je u tom kontekstu istakao da postoje mnogi ljudi u penzionom sistemu koji primaju penziju koja nije proporcionalna njihovim doprinosima penzionom fondu, kao što su primaoci invalidskih penzija, porodičnih penzija i drugih, koje nisu stečene punim radnim stažom.
"Dakle, stiče se pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije", objasnio je Vujović i podsetio da su svima koji imaju penzije do 40 hiljada dinara one vraćene na taj nivo,
 da su onima koji primaju ispod 25.000 dinara povećane, dok će penzije koje prelaze 40 hiljada biti neznatno manje, korigovane za 7,91 odsto koliko su kumulativno povećane penzije od početka programa do danas.

Неке чињенице које нису казане у вези састанка представника УВПС и министра одбране Александра Вулина

Неке чињенице које нису казане у вези састанка представника УВПС и министра одбране Александра Вулина
У медијима је објављена вест о састанку министра одбране са представницима Удружења војних пензионера Србије, који је одржан 30.10.2017. године. Поред вести о састанку, УВПС је на свом сајту објавило текст под насловом „Неки детаљи и чињенице у вези састанка представника УВПС и министра одбране Алексндра Вулина“ У вези наведеног састанка и накнадног давања детаља и чињеница о њему на сајту УВПС, осећам потребу да изнесем неке чињенице које су скривене од пензионисаних војних лица и јавности Србије.

Састанци представника УВПС са представницима министарства одбране редовно се одржавају после неког протеста који су организовали или у њему учествовала пензионисана војна лица Србије или пред најављене изборе. Овога пута обе околности су испуњене. У саопштењима се обилато манипулише чињеницама које већина војних пензионера не познаје.


Да је састанак организован ради учешћа у прању компетентности Александра Вулина да обавља послове министра одбране види се по захваљивању председеника УВПС, генерала у пензији Драгањца „министру Вулину што је упркос многобројним државничким обавезама, одвојио време да би саслушао проблеме и помогао у решавању статусних, материјалних и других питања који тиште војнопензионерску популацију“ Колико ће помоћи у решавању проблема које је и сам створио, обављајући неке друге дужности, остаје да суди време а колико је министар одбране државник, то може оценити и обичан редов међу нама. 

У изношењу проблема које имају војни пензионери представници УВПС су на састанку изнели и неке у чијем су стварању и сами учествовали или својим нечињењем допринели.
Проблем плаћања боловања ПВЛ до 30 дана је вишегодишњи и његовим изношењем УВПС признаје да њихов представник у фонду СОВО ништа није радио или да УВПС није предузело одговарајуће мере. 

Фонд СОВО је опљачкан од стране власти од 2012. године, због чега је делом урушен систем здравствене заштите војних пензионера и ПВЛ у ВС и МО РС, због чега је ниво здравствених услуга опао а из система војног здравства се неоправдано одлива огроман новац у буџет, приватне апотеке и здравствене установе. 
УВПС пет година касније се додворава министру, на начин неприличан годинама и бившој професији и чину председника, очекујући да наводни „државник“ проблем реши. Ко ће и на који начин у војно здравство вратити око 24 милиона евра само по основу незаконите исплате боловања ПВЛ. 
На који то начин делује УВПС када за 5 година учешћа у власти није решило ни један проблем војних пензионера. Ово око учешћа у власти упућенима није потребно образлагати!
Када су износили тачне податке око стамбеног НЕобезбеђења војних пензионера заборавили су да изнесу колико су уставних иницијатива односно поступака покренули за оцену правилника о стамбеном обезбеђењу у министарству одбране.


Заборавили су да изнесу да је УВПС, као репрезентативни представник војних пензионера, јер се они тако лажно представљају, због тога што се репрезентативност остварује не само бројем него и суштином деловања, пристао на дискриминацију војних пензионера која се врши тим правилником, јер стан добијају лакше и брже неке категорије које су тек почеле да раде за разлику од пензионисаних војних лица у нужним смештајима, са ратним стажом и гомилом болести. 

Очекујемо да ће „државник“ министар услишти молбу и „да ће у будућем периоду станове добијати лица која имају највише бодова“. Како то да тек сада репрезентативно удружење констатује да услови поделе неуређених станова није коректна? По доказаној пракси „репрезентативни“ реагују „пост фестум“, када буде касно да се преваренима помогне. 

Иницијативом за враћање пензијског осигурања у оквире МО, УВПС покушава да се опере због непредузимања мера 2007. године, када је доношењем Закона о Војсци Србије, усклађивање војних пензија регулисано по Закону о ПИО. Врли стратези УВПС би своје незнање, пословичну сервилност према свакој власти и кукавичлук из 2007. године, да оперу иницијативом о враћању пензијског осигурања војних лица и војних пензионера у Министарство одбране.

 Народ би рекао „Што је баби мило то јој се и снило“. Иницијатива је немогућа у правном систему Србије осим ако султан не одлучи другачије. За почетак је довољно што се то много свиђа пензионисаним војним лицима па ће у то име и адекватно гласати, јер су очигледно, своје право да бирају предали својим репрезентативним представницима који им на овакав начин дојављују „како треба“. 

Проблем преваре војних пензионера Закључком Владе Србије од 30. октобра 2015. године, у чијој су припреми учествовали са министром домаћином, нису поменули јер за њих не постоји пљачка 150 милиона евра од оштећених војних пензионера.

 Трајно умањење војних пензија за редовно усклађивање из 2007. године од 4,21% за њих, које плаћају војни пензионери, не постоји.
 Отимање адвокатских трошкова, камата и судских такси од осиромашених војних пензионера и ругање законима Србије за њих „репрезетативне“ не постоји.

Када је у питању доношење и примена Закона о привременом уређивању начина исплате пензија понашају се као и код осталих проблема пензионисаних војних лица, због подршке актуелних, праве се луди. 
Ништа нису предузели да се неморални и неуставни закон не донесе. Наравно да су са армијом од 30 000 војних пензионера на улици могли а нису. 
Погодите због чега! Уставном суду су истина доставили иницијативу да се исти поништи али су од ставова у иницијативи одустали када су предлог УСПВЛС о покретању народне иницијатве искористили да покрену своју, преварантску. 
Уместо да је спроведу сви пензионери Србије они су се одлучили само за УВПС и ПУПС. Уместо да траже поништење, тражили су обуставу примене Закона. 

На питање да ли држава враћа отето они су одлучили уместо војних пензионера, да не враћа. Ту су дошли сукоб са правним ставовима изнетим у Иницијативи за оцену уставности Закона. 
Иницијативу су водили супротно Закону о референдуму и народној иницијативи јер им је било важно да спрече војне пензионере да потписе дају иницијативи УСПВЛС, да им докажу како се уз „велике ризике“ боре за њихова права а политичарима да демонстрирају способност да у свом тору прикупе довољан број потписа.
 Истина, такву генералску способност и довитљивост су већ показали учешћем у формирању ПУПС, као највеће преваре и издаје пензионера. Проблем неусклађивања пензија за њих не постоји. Смањење реалне, куповне моћи пензија за њих не постоји. Како би и постојао када они својим примањима и бизнисима у УВПС надокнађују лично смањење пензије неморалним и неуствним законима.. 

Моја захвалност за иницијативу измене Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара али и питање шта је ПУПС и они са њим радио од 2007. године, да сада министра –државника оптерећују са проблемом. 

Улизичке похвале некаквих одлука и залагања за снажење Војске Србије и система одбране су срамотне за генерала војске у којој сам радио. Најобичнији професионални војници у Војсци Србије знају да је то што је изговорио министар магла и неистина. Можда је министар „државник“ али да за неколико месеци поправи оно што су његови претходници рушили 17 година а коалициони партнери најбрже, најјаче и најбоље за последњих пет година, не би могао ни да је алхемичар односно сам председник Србије.

Ипак је одавање признања министру за присуство на откривању споменика народном хероју Милану Тепићу и залагање да ратни генерали буду предавачи на Војној академији, нешто због чега ме стварно заболио стомак. Злоупотреба истинског хероја и часних генерала Приштинсог корпуса у политикантске сврхе ће вероватно ући у анале бесчашћа.

Све овде написано доказује да нису имали елементарних способности да процењују ситуацију и доносе адекватне одлуке. Чуди ме да су успешно завршили неке војне школе. Па они елементарну ствар нису разумели, не разликујуе државу Србију од странака и коалиција које врше власт. 
Навео сам доста аргумената који доказују да је то због личне користи. Због таквог начина рада руководства УВПС војни пензионери су у најтежој ситуацији од 2000 године. 
УВПС учествује у примитивној предизборној кампањи у којој доказују да су им вране попиле мозак.
На крају да их питам зар им те плате, дневнице, надокнаде путних трошкова и други бизниси нису довољни па размишљају о замени покојног колеге на месту посланика. Још се чудимо колико нас цивили „цене“!
И сада ипак на крају, ако приговорите на ниво, он је одабран у складу са стварном ситуацијом.
                                                             Jovan Tamburic

https://facebookreporter.org/2017/10/31/reagovanje-evo-sta-nije-receno-o-sastanku-upvs-i-ministra-vulina/

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...