петак, 27. април 2018.

Политички узроци и последице бунта пензионера.

Kако су пензионери постали тема број 1 у Србији?

Основни разлог за то јесте да је актуелна власт дошла до тачке када више нема шта да прода да би попунила државну касу из које се делом финансира Фонд ПИО Србије. А до таквог стања дошло се јер је тај фонд, још од грађанског рата на простору СФРЈ био проточни бојлер из кога се узимало кад год је држави недостајало пара за финасирање својих обавеза и смиривање социјалних тензија. Сад када држава треба да врати узето-пара нема!
Поставља се питање зашто је држава узимала паре да би обезбеђивала социјални мир у земљи. Зато јер се на тај начин обезбеђивало сигурно бирачко тело које је политократији обезбеђивало вечити опстанак на власти. То су радили све гарнитуре на власти и тако се дошло до апсурда да се сигурно бирачко тело СНС није могло обезбедити повећавањем пензија јер пара није било ниодкуда. Привреда није стварала нити ствара профит, а страни фактор је престао да финасира пројекат политократије која је покушавала да имитирањем несврстане политике обезбеди себи позицију на неодређано време. 
Другачији развој догађаја није се ни могао очекивати од људи који су са улице улетели у канцеларије Владе и Скупштине Србије!

У таквој ситуацији, господин Александар Вучић одлучио са не потез са почетка колумне – прибегао је конфискацији дела имовине пензионера!?

Али не свих пензионера. С обзиром да је суштина доношења Закона о привременом уређивању начина сплате пензија обезбеђивање сигурних гласова на изборима, пажљивом анализом дошло се до пензије од 25.000 динара! То је господин Вучић прогласио животним минумумом у који се не сме дирати. Гле апсурда? У једном домаћинству, два пензионера-муж и жена, обоје имају по 24.999 динара пензије, то је укупно око 50.000 динара и тај износ се не умањује, а један пензионер са пензијим од 50000 динара који има супругу домаћицу која нема пензију, њему се одбија 22% на износ од 15.000 динара и 25% на износ од 10.000 динара?

Да ли вам је сада јасна политичка позадина Закона о привременом уређивању начина исплате пензија? Дакле господин Вучић је овим Законом обезбедио у старту око милион сигурних гласова, уводећи дискриминацију у право!

Јасно је да флоскула о бризи државе за најсиромашније становништво, ако се уведе претпоставка да реално нико у Србији не може да живи од 25.000 пензије ако нема додатне изворе финасирања ( сеоска домаћинства, приватан бизнис, сива економија, додатни рад  итд), једноставно не може да издржи критику логике!

Још опаснија последица Закона о привременом уређивању начина исплате пензија јесте увођење у политички живот праксу по којој је имовина грађана власништво државе која може, путем инструмената парламентарне демократије да одузима део или сву имовину једној групи грађана и даје је другој групи грађана и на тај начи ствара социјалне тензије које воде грађанским немирима!

Овај процес се већ дешава у Србији, али због медијског мрака о томе се мало зна. Пензионери, којима се пензија „повећава“ почели су да сматрају да имају законито и право на део пензије других пензионера и све су гласнији у својим захтевима!

Овако створено стање правне анархије има последице и на међународни кредибилитет Србије. Најтеже последице су у имплемнтацији процеса придруживања Србије ЕУ, односно отварању преговора о Поглављима 23. и 24, о којима не може бити речи док траје овакво бесправље!

Јасно је да Европска Унија неће да прими у своје чланство државу која нема независну законодавну, судску и извршну власт и којој би се само на леђа натоварили проблеми настали неодговорним вођењем државе.

Коначно, јасно се поставља и питање – да ли српској политикратији одговара правно уређена држава? На основу свега, јасно је да не одговара, и да актуелна гарнитура настоји да што дуже одржи „статус кво“, користећи проблем Косова као круцијалног џокера у пацификација маса према режиму Александра Вучића.

Организовани бунт пензионера, које су сви издали, у првом реду ПУПС са Јованом др. Кркобабићем на челу, постаје неминовност српске политичке сцене. Хоће ли организована пљачка дела пензионера Србије имати расплет на не баш миран начин, јер владајућа гарнитура није у стању нити жели да понуди друго решење, остаје да видимо! 

http://arsenijes.blogspot.rs/

четвртак, 19. април 2018.

PUPS: Niški aerodrom

PUPS: Niški aerodrom se razvijao nauštrb beogradskog

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
PUPS
PUPS izneo svoje mišljenje o aerodromu; foto: JV arhiva
Zato što je država Srbija omogućila da "low cost" avio-kompanije sleću na niški Aerodrom "Konstantin Veliki", a to uskratila beogradskom, povećao se broj putnika u Nišu, objašnjavaju iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Ova stranka dodaje da je za razvoj neophodno veće ulaganje države u “Konstantin Veliki” i da on ostaje niški, bez obzira da li će biti u vlasništvu Grada ili Republike.
Iz PUPS-a najavljuju da će njihova odbornička grupa u Skupštini grada podržati odluku da niški aerodrom “pređe u ruke” Republike.
Država je sve ovo vreme obezbeđivala da aerodrom u Nišu funkcioniše. Činjenica je da je povećanje broja putnika posledica uloge države koja je omogućila da "low cost" kompanije sleću na niški aerodrom, u smislu da je ta mogućnost beogradskom aerodromu u jednom momentu bila uskraćena - kažu iz PUPS.
Niški PUPS saopštava da “duboko veruje” da će Republika zadržati linije i kapacitet niškog aerodroma, kao i da će nastaviti da ulaženja u njega, posebno u kontrolni toranj i terminalsku zgradu. Dodaju i da veruju da će obećanja o proširenju piste biti ispunjena.
Stoga pitanje da li se vlasništvo nad aerodromom prenosi na Republiku, ili ostaje na lokalnoj samoupravi, za PUPS u Nišu nije prava dilema – neophodno je da postoji dobar aerodrom sa dobrim avio-saobraćajem, koji bi bio na korišćenju celom regionu - navode iz PUPS.
Iz ove partije navode i da bi “zatvaranje u lokalne okvire” štetilo razvoju aerodroma i tvrde da će Grad Niš biti finansijski rasterećen.
Treba imati na umu da je Grad Niš iz budžeta sve ove godine imao ozbiljna izdvajanja za održavanje i osavremenjivanje Aerodroma. Sa prelaskom u svojinu Republike, Grad neće imati finansijske obaveze za ulaganja, te će ta sredstva koristiti za druge potrebe građana Niša - rekli su iz PUPS.
Napominju i da su Nišlije “ponosne na svoj aerodrom i na nivo koji je postigao”.
Podsetimo, sednica Skupštine grada o predaji aerodroma najavljena je posle 1. maja, a predsednik Srbije doći će 25. aprila u Niš.
https://www.juznevesti.com/Politika/PUPS-Niski-aerodrom-se-razvijao-naustrb-beogradskog.sr.

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...