четвртак, 14. јун 2018.

Obraćanje predsednici Ustavnog suda sa protesta penzionera u Beogradu, 12. juna 2018.

Poštovana predsednice Ustavnog suda Republike Srbije,
Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije čiji članovi su gotovo svi, voljom politike, poslednjih skoro trideset godina, testirani na strah i hrabrost, želi da Vas iskreno ohrabri da sudite po slovu i duhu Ustava i zakona Republike Srbije.
Do sada nista pokazali da imate morala i intelektualne otpornosti na oportunizam i konformizam.
U radu Suda ne primenjujete pricip prioritetnog rešavanja predmeta u kojima su potecijalno ugrožena prava većeg broja građana. Donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, ugrožena su prava i imovina preko 800.000 oštećenih građana Srbije, a sa njihovim članovima porodice u pitanju je egzistencija preko tri miliona građana Srbije. Vama to nije bilo dovoljno da hitno razmatrate inicijative za ocenu ustavnosti Zakona kao i velik broj ustavnih žalbi građana na njegovu primenu.
Takođe, veliki broj ustavnih žalbi čeka Vaše odlučivanje i u predmetima u kojima su vojni penzioneri oštećeni i diskriminisani Zaključkom Vlade Srbije od 30.10.2015. godine kojim im je redovno usklađivanje penzija od 4,21% u 2017. godini a koje su ostvarivali do donošenja Zaključka, uračunato u varedno usklađivanje penzija od 11,06%.
Naš Ustav i Zakon o Ustavnom sudu omogućavaju Vam da se zaštitite od odmazde samodržaca, kako bi se vladavina prava začela u Srbiji, a Vi ipak sudite po volji aktuelnog vlastodršca. Na vašem sajtu stoji da sudija Ustavnog suda uživa imunitet od dana stupanja na dužnost do dana prestanka dužnosti sudije, i ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju sudijske dužnosti.
Postoje i uslovi za razrešenje sudije Ustavnog suda. Mi, iskusni laici, mada verujemo da vi sudije Ustavnog suda to znate, što vas čini još većim grešnicima, mislimo da ste u bazičnom sukobu interesa kada o saglasnosti Zakona o načinu isplate penzija (ne znamo zašto ga zovu Vučićev zakon, a i sve ostalo zovu Vučićevo) od novembra 2014. godine sa Ustavom RS, donosite sud da se Zakonom ne dira u stečeno pravo, odnosno imovinu penzionera, nego se u javnom interesu, a to je navodno spas države Srbije, stvaraju uslovi za redovnu isplatu penzija. I ova ocena vam ne beše dovoljna, nego još hvalite zakonodavca i predlagača Zakona što je, srazmerno nemoći našoj, mislio na siromašnije i uzeo “bogatijim” penzionerima.
U interesu da sačuvate vašu stolicu u Ustavnom sudu, Vi ste relativizovali decidan stav Ustava da je stečeno pravo nedodirljivo. Relativizovali zato što ste bez dodatnih dokaza, koje je trebalo da potražite od Vlade Srbije o stvarnom finansijskom stanju zemlje, prihvatili stav vlastodršca da, po nalogu Međunarodnog monetarnog fonda, penzije treba umanjiti, privremeno na nepoznat period. Da ste to učinili i građanima Srbije bilo bi jasno da je finansijska konsolidacija mogla da se obavi i bez diranja penzija. Ali niste, već ste podržali i diskriminatorsko načelo Zakona, kao da se radi o socijalnom fondu. A vaš Zakon o Ustavnom sudu kaže da ako sudija povredi zabranu sukobu interesa, razrešava se dužnosti sudije Ustavnog suda.
A da ste sudili po slovu i duhu Ustava i Zakona bili biste u očima javnosti hrabri i pametni. A ako biste izgubili stolicu u Ustavnom sudu, Vaša odbrana bi možda pobudila kod vaših kolega i drugih javnih delatnika neke nove neoportune sinapse. A to je svetlo na kraju tunela. Ovako, ako nastavite u ovom stilu, Vi ćete trajno izgubiti radnu sposobnost za dužnost sudije Ustavnog suda. Posle više niste Vi krivi. A vidite, mi svi smo već u tom stanju. Izgubili smo radnu sposobnost i ništa nismo krivi.
Sudija se, takođe, razrešava i ako postane član političke stranke. Mi otvoreno sumnjamo da ste uz vladara vladajuće stranke. Verujemo, ipak, da brinete o Vašoj stolici iako nemate članske karte. To, međutim, potvrđuje odavno donetu ocenu da u Srbiji nema podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i da sudska vlast nije nezavisna.
S poštovanjem,
Predsedništvo USPVLS

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...