субота, 7. новембар 2020.

iz Wikipedije o mlađanom potpredsedniku vlade Srbije

 

Stefan Krkobabić

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigationJump to search

Stefan Krkobabić (Serbian CyrillicСтефан Кркобабић; born 23 February 1989) is a politician in Serbia. He was elected to the National Assembly of Serbia in the 2020 parliamentary election as a member of the Party of United Pensioners of Serbia (PUPS) and is currently serving as a vice-president of the National Assembly.[1][2]

Early life and private career[edit]

Krkobabić is the son of PUPS leader Milan Krkobabić and the grandson of party founder Jovan Krkobabić. He graduated from Megatrend University's Faculty of Culture and Media in 2011 and subsequently worked at the Belgrade Chamber of Commerce. In 2019, he was appointed acting director of the Public Company for the Development of Mountain Tourism "Stara planina". He lives in Belgrade.[3][4]

Member of the National Assembly[edit]

The PUPS contested the 2020 parliamentary election in an alliance with the Serbian Progressive Party. Krkobabić received the 113th position on the Progressive Party's Aleksandar Vučić — For Our Children coalition list[5] and was elected when the list won a landslide majority with 188 mandates.

References[edit]

Od malih nogu sam u Partiji ujedinjenih penzionera Stefan milana Krkobabić

 Potpredsednik Skupštine Srbije o svom političkom angažmanu. (Srpski telegraf, 31. 10. 2020. godine)




“U Partiji ujedinjenih penzionera sam od malih nogu. Maltene sam odrastao i sazrevao uz dedu Jovana i oca Milana i sve saborce iz stranke. Dosta sam od svih njih naučio – šta je predan rad, čast i poštenje. Sad je vreme da i ja njima pomognem u borbi za naše ideale. (…) Sebe lično vidim na onim mestima gde isključivo mogu da pomognem proleterima, poljoprivrednicima i penzionerima, bavio se politikom ili ne. Sad mi je najbitnije da se posvetim ovom poslu, da unesem novu energiju u parlament, da dam svoj doprinos u borbi za ideje koje propagiraju PUPS i Aleksandar Vučić. Najviše bih voleo da doprinesem da se jaz između mladih i starih smanji, da se vrati međusobna solidarnost i da omladina ima više poštovanja prema najstarijim sugrađanima.”



четвртак, 1. октобар 2020.

Kad porodična penzija postane klopka: Život s 12.000 dinara

 Porodična penzija je važan oblik socijalne zaštite za osobe koje nakon smrti člana porodice ostaju materijalno ugrožene. Međutim, dobijanjem ove penzije gube pravo na stalno zaposlenje, jer se u tom slučaju penzija oduzima – što paradoksalno otežava život primalaca, jer često ostaju "osuđeni" na niska primanja.

“Ne znam više kud ću ni kako ću, ovako ću psihički da odem”, govori za Nova.rs S. J. (60), žena iz Kraljeva koja svakog meseca preživljava sa manje od 12.000 porodične penzije, koja joj je ostala nakon smrti supruga.

Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju ne dozvoljava joj da nađe stalan posao, jer bi se onda prekinula isplata penzije, koja joj je za sada jedini sigurni izvor prihoda. U Kraljevu je jako teško naći “stabilno” zaposlenje, zbog kojeg bi se S. J. odrekla porodične penzije. Zapravo, to je gotovo nemoguće za ženu koja je u njenim godinama. Ona je želela da ostane anonimna jer se plaši da će i to malo novca izgubiti, ili da niko neće hteti da je primi da radi, makar na privremene, sezonske poslove.

Pravo na porodičnu penziju osmišljeno je tako da olakša život osobama koje su izgubile one najbliže, a čija je zarada bila važna za njihov normalan život. Na ovaj vid socijalne pomoći pravo imaju članovi porodice umrlog osiguranika koji je navršio najmanje pet godina staža ili je ispunio uslove za starosnu, prevremenu starosnu penziju ili invalidsku penziju. Ovo pravo imaju i članovi porodice preminule osobe koja je već bila korisnik nekog od ovih vidova penzije.

Udovica umrlog stiče pravo na porodičnu penziju ukoliko je navršila 53 godine života, odnosno 58 godina života ukoliko se radi o udovcu. Dete preminulog prima penziju do 15 godine, odnosno do 20. ako pohađa srednju, ili 26. godine ukoliko pohađa fakultet ili višu školu.

Pravilo koje je Kraljevčanki S.J. učinilo život izuzetno teškim je činjenica da se isplata porodične penzije obustavlja ukoliko osoba stupi u radni odnos. Dozvoljeno joj je samo da radi po ugovoru o delu ili autorskom ugovoru, s tim da zarada na tom poslu mora biti niža od iznosa najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, odnosno od minimalne zarade. Taj iznos je trenutno 25.801 dinar.

Muž S. J. je  imao 30 godina i 11 meseci radnog staža u propaloj kraljevačkoj fabrici “Magnohrom”. On je umro 9. jula 2017, godinu dana pre nego što je trebalo da napuni 65. godina i da ode u penziju. Od njegove penzije, koja sama po sebi nije bila visoka, uprkos dugogodišnjem mukotrpnom radu, supruga je dobila 70 posto, što je tih nepunih 12.000.

S.J. nam govori kako ne može da shvati kako su porodične penzije toliko male.

“Mi smo pre 30 godina došli sa Kosova, muž je sve poznavao, jer je radio sa puno naroda, a ja sam radila privatno, imam nekih 15 godina radnog staža, ali nemam godine da ostvarim godine za svoju penziju”, govori ona.

Sada se našla u bezizlaznoj situaciji – osuđena je na nisku penziju koja mora da joj pokrije ceo mesec, jer joj je uglavnom jedini izvor zarade. Zato je u stalnoj potrazi za nekim “poslićem”.

Jedinu pomoć dobija od dece, koja žive daleko.

“Imam dve ćerke, one mi sa sela donesu namirnice, krompir, ponešto tako… Jedna ima dvoje dece, ona mi pruži koji dinar, ali ne može, ima i ona porodicu koja živi od njene plate”, objašnjava nam S.J.

Pored svih finansijskih poteškoća, i zdravlje joj se pogoršava. Govori nam da ima problem sa venama zbog kojeg jedva stoji na nogama. Svako novo sutra za nju je neizvesno – ne zna da li će se probuditi u mraku, bez televizije koja joj je često jedini vid opuštanja i nekakve zabave, u hladnoj sobi, sama, zbog neplaćenih računa – jer su tih bednih 12.000 tog meseca otišli na neke druge životne potrebštine.

Slučaj S.J. nije usamljen, a država previđa činjenicu da su porodične penzije uglavnom niske i da nikako ne mogu da budu dovoljne za život bez dodatne zarade, posebno za starije osobe kojima su deca odrasla i koje su ostale same, a koje inače imaju male šanse za neko stalno zaposlenje, čak i da im je zakonom dozvoljeno.

Setimo se i da su te osobe u godinama u kojim im nije lako da obavljaju nadničarkse poslove, koji uglavnom zahtevaju fizičku snagu. A od nečega se mora preživljavati –  život lako postane računanje svakog dinara, brojanje svakog zalogaja, i tako svaki dan – “od prvog do prvog”.

Zašto se plašim da ostarim u Srbiji

 Sinoć smo po onoj kiši, baka od 70 i kusur i ja šetale pse po kraju. Kaže mi da joj je penzija 18.000 dinara. Baš toliko je svojevremeno dobio i moj otac kad je zbog bolesti dobio rešenje o invalidskoj.

Diplomirani mašinski inzenjer , radio je kao konj, od jutra do sutra, dok nije dobio rak. I ova baka s iscepanom jaknom i bušnim patikama s kojom šetam je radila. Sad je zaslužila da napokon živi, deca su otišla, još je u dobroj formi, ali, čini mi se, ništa od toga, deluje pregladnelo i noge su joj mokre.

Stari ljudi u beogradskom naselju u kom živim retko imaju osmeh, umro je kad su treći put došli na kasu u Maksiju i shvatili da im fali 10 dinara za paštetu. Prvi put im je kasirka progledala kroz prste, drugi put su im neki momak ili devojka iz reda dodali, treći put su ostali gladni.

A ako im je i posle toga ostalo nešto malo dostojanstva, sahranili su ga kad im je posle višesatnog čekanja u Domu zdravlja lekarka kroz zube, besna što su došli, rekla da pregled kod specijaliste ne mogu da zakažu jer su svi termini popunjeni bar naredna dva meseca. Ne plaše se stari bez razloga odlaska u bolnicu.


Ja sam dedu koji je imao 80, ali se i dalje penjao na drveće, kosio travu, išao u nabavku, kuvao i bio pokretniji i zdraviji od pola mog društva, odvela u Klinički s početkom upale pluća. Davali su mu pogrešnu terapiju, vezivali ga za krevet “da se ne bi povredio kad odlazi u toalet”, ukinuli mu lekove za šećer jer im to nije bilo bitno… Umro je za sedam dana. Nisu mi ni javili, zatekla sam prazan bolnički krevet.

S druge strane, jedna od stvari koje su me fascinirale na svakom putovanju su bake i deke koje u penziji zaista počnu da žive. Idu na skijanje, izlete, okupljaju se jednom nedeljno u klubovima gde plešu sambu, vode unuke na more i u akva parkove, skupljaju se u poslastičarnicama gde degustiraju nove kolače, frizer, pedikir, manikir svake nedelje, pevaju u nekim horovima.

Jedna 70-godišnja Francuskinja je na vrhu od 3.200 metara otvorila kafić gde radi zimi, a ostatak godine putuje svetom. Sama, pocrnela i s osmehom koji poklopi svaki moj uzdah. Druga se u 67. preselila iz Norveške na grčko ostrvo i tamo drži azil za mačke. Treća bakuta iz Engleske putuje sa Mladim istraživačima po Evropi i volontira. U pauzama, klincima pravi sendviče i pije pivo.

Da bi to mogli, treba da budu zdravi, da imaju pristojne penzije, pa elan za životom lako dođe. Da, dosta je do nas kako ćemo oblikovati svoju starost, ali kad krče creva, a noge su mokre, nema tu nikakvog oblika. Samo čekanje bolne i spore smrti. I ko je kriv, razmišljam? Nije teško pronaći krivce, čak i kada starim građanima Srbije poručuju da će im penzije porasti ČAK šest odsto. Juhu! Moja baka iz kraja će biti bogatija za čitavih 1.140 dinara i tad će shvatiti pravo značenje “zlatnog doba”.

Srećan 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba.

уторак, 29. септембар 2020.

Smanjene penzije koje nije branio krkobabić milan

 

U svakoj trećoj pijačnoj tezgi može se naći čovjek koji bi donio korisne odluke za Srbiju, u poređenju sa ovim mutantom. On ili ona, nije tu da unapredi, već da uništi, nastavljajući tamo gde su stali Dinkić, Đelić, Lazar Krstić i ostala bratija iz tima ekonomskih ubica.


OSTAJE 5000 DIN ODNOSNO 166 DINARA DNEVNO , Milane Krkobabicu !

Dnevne novine Blic po svom izvoru o Pošti i Miri Petrović

  Ako je suditi po sadašnjem raspoloženju u vrhu SNS, JP "Pošta Srbije" neće više biti partijski plen PUPS-a, odnosno kadrovi ove stranke nakon formiranja nove vlade najverovatnije neće voditi ovu kompaniju zbog loših rezultata Mire Petrović, v. d. direktora, i brojnih afera za vreme njene vladavine, saznaje "Blic".

To bi moglo da znači da je na pomolu kraj višegodišnjem nestručnom rukovođenju kadrova PUPS-a ovom kompanijom koja će im biti poverena kao zamena za "Poštu", zasad je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da neće biti neki veliki sistem. Izvesno je i to da je Milan Krkobabić pokušao da ubedi vrh SNS da je spreman da promeni kadar, odnosno da žrtvuje svoju dugogodišnju saradnicu Miru Petrović i umesto nje ponudi drugo personalno rešenje, ali je to zasada ostalo neprihvatljivo.

Najveći deo rukovodstva SNS smatra da bi to bio preveliki zalogaj za relativno mali uticaj PUPS-a u ukupnim izbornim rezultatima. Brojne afere koje se vezuju za Miru Petrović, v. d. direktora "Pošte", neminovno su stvorile negativan odijum u javnosti prema PUPS-u, kao i nezadovoljstvo zaposlenih, što nije dobra preporuka za buduću vlast da se njoj i njenoj partiji opet poveri upravljanje. Krkobabić je bio spreman da nju žrtvuje, odnosno da ponudi drugo kadrovsko rešenje, ali ni ta varijanta nije prihvaćena. On nije baš zadovoljan takvim stavom, posebno jer mu je stavljeno do znanja i da više ne može da računa na neki drugi veliki sistem i da umesto dva javna preduzeća, pod ingerencijom vlade, kojima su do sada upravljali kadrovi PUPS-a.

 I dodaje se da u prilog ovoj tezi ide i činjenica da članovi Nadzornog odbora, koje je imenovala vlada, imaju primedbe na rukovođenje Petrovićeve i da traže da Državna revizorska kuća proveri njen rad.

Zbog toga je i prekinuta sednica NO krajem jula pa nije usvojen ni kvartalni izveštaj, što je protivzakonito. Neki od njih su najvišem rukovodstvu države stavili do znanja da mora hitno da se reaguje, jer ako se nastavi sa pogrešnim poslovnim potezima, postoje indicije da ove godine "Pošta" neće imati dobit. To bi bilo loše za zaposlene jer ne bi mogli da računaju na isplatu zarade iz dobiti i verovatno bi dovelo do novog talasa protesta. 

Podaci o ostvarenoj dobiti pod vođstvom Petrovićeve pokazuju da "Pošta" nije na dobrom putu jer je ona pala sa 3,47 milijarde dinara u 2016. godini, kada je preuzela kompaniju, na 1,93 milijarde u 2019. godini. 

Dobit bi prošle godine bila i manja da nisu usluge značajno poskupele .

уторак, 4. август 2020.

Sin predsednika partije koju je uzurpirao penzionerima

СТЕФАН КРКОБАБИЋ

Изборна листа

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ.

Посланичка група

Посланичка група ПУПС - „Три П“

Политичка странка

- (-)

Датум потврђивања посланичког мандата

03.08.2020.

Година рођења

1989.

Занимање

дипломирани менаџер за односе са јавношћу

Место пребивалишта

Београд

NOVI SASTAV POSLANIKA PUPSA. LICNIM IZBOROM MILANA UZURPATORA KRKOBABICA

ВЕЉКОВИЋ ЈЕЛИСАВЕТА-Сремски Карловци1951.
ЈОВАНОВИЋ АЛЕКСАНДАР-Београд1968.
КОВАЧЕВИЋ БОРИСАВ-Београд1943.
КРКОБАБИЋ МИЛАН-Београд1952.
КРКОБАБИЋ СТЕФАН-Београд1989.
МАРКОВИЋ ДРАГАН M.-Београд1965.
ПЕРИЋ ЂУРО-Београд1930.
ПЕТРОВИЋ МИРА-Београд1956.
СТОШИЋ ХАЏИ МИЛОРАД-Ниш1954.

                                     

     АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ                  ДРАГАН M. МАРКОВИЋ

     Посланичка група

Посланичка група ПУПС - „Три П“                                

      Година рођења

               1968.                                                                               Година рођења

                                                                                                              1965.                                                                                    Занимање

    новинаp                                                                                                    Занимање

                                                                                           специјални педагог у пензији



                                 

                                                                          

                                                                                                 

                                              


уторак, 28. јул 2020.

Načelnici BIA pisali Vučiću zbog jednog kandidata za poslanika

Penzionisani načelnici Resora državne bezbednosti (RDB) obratili su se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvorenim pismom, u kom su jasno stavili do znanja da "Dragan Marković - Markoni ne zaslužuje da se nađe na izbornoj listi Srpske napredne stranke".

Pismo penzionisanih načelnika RDB prenosimo u celosti:

Bezbedonosno-informativna agencija (BIA) FOTO: PrintscreenBezbedonosno-informativna agencija (BIA) FOTO: Printscreen

"Gledajući listu SNS i njenih koalicionih partija, na rednom broju 101 nalazi se kandidat Marković Dragan, rođen 1965. godine u Smederevskoj Palanci. Imenovani je završio Višu školu Unutrašnjih poslova, da bi se nakon toga zaposlio kao operativni radnik u Resoru državne bezbednosti. U međuvremenu je stekao zvanje diplomirani specijalni pedagog na beogradskom Defektološkom fakultetu. U RDB zaposlio se 1992. godine, gde je od operativnog radnika napredovao do savetnika BIA. Кao kandidat PUPS-a postavljen je za državnog sekretara u MUP-u Srbije. S obzirom na to da je uživao veliko poverenje tadašnjeg ministra MUP-a Ivice Dačića predložen je za direktora policije. Pošto nije izabran, vraćen je u BIA na mesto zamenika direktora.

U martu 2014. uhapšen je pod sumnjom da je, zajedno sa direktorom Inspektorata za rad, uzeo mito od vlasnika dve firme. Negirao je to krivično delo i pristao da ide na poligraf, ali je tada pao na svim pitanjima u vezi inkrimisanog dela. Njegov saučesnik u kriminalu osuđen je na pet godina zatvora. Dragan Marković zvani Markoni pod nerazjašnjenim okolnostima se izvukao iz navedene situacije.

Dragan Marković Markoni će se naći na izbornoj listi SNS FOTO: PrintscreenDragan Marković Markoni će se naći na izbornoj listi SNS/PUPS FOTO: Printscreen

Svojevremeno je kao državni sekretar u MUP-u Srbije, opstruirao istragu protiv Dragana Кostjerčevića zvanog Bosanac, optuženog da je na sumnjiv način privatizovao ciglanu u Velikoj Plani. Policijskim praćenjem utvrđeno je da je Marković iz Beograda, vršio pritisak na načelnika policije u Velikoj Plani da zaustavi istragu protiv Bosanca. Кad to nije uspeo, savetovao je Bosanca da pobegne u Grčku "dok se sve ne smiri", nastavljajući, preko posrednika i SMS poruka da kontaktira sa istim. To sve najverorovatnije nije radio za lepe oči, već za materijalnu dobit, pritom sramoteći MUP .

Nakon tragikomične "ostavke iz moralnih razloga" sa mesta zamenika načelnika BIA raspoređen je na mesto načelnika centra BIA-Niš, odakle je otišao u penziju.

Odlaskom u penziju Dragan Marković zvani Markoni u javnosti iznosi gomilu laži, kleveta, podmetanja, sa ciljem da diskredituje rukovodeće pripadnike službe koji su svojevremeno, časno i predano radili svoj posao.

Odlaskom u penziju Dragan Marković zvani Markoni u javnosti iznosi gomilu laži, kleveta, podmetanja, sa ciljem da diskredituje rukovodeće pripadnike službe koji su svojevremeno, časno i predano radili svoj posao.

U dnevnom listu Кurir od 19. oktobra 2019. godine Marković Dragan iznosi notornu laž da je JSO zloupotrebljena u "SLUČAJU RAČAК" i da su velike sile to iskoristile za kao povod za bombardovanje SRJ i proterivanje Srba sa prostora Кosova i Metohije.

Mi, bivši rukovodioci SDB, odgovorno tvrdimo da JSO za vreme boravka na Кosovu nikada nije bila na prostoru Račka. Sam Marković Dragan je sve ovo mogao da lično proveri u službi jer je bio zamenik načelnika SDB i načelnik centra u Nišu.

Ove optužbe kreću se od banalnosti do monstruoznih konstrukcija da su, na primer, Jovica Stanišić, Frenki Simatović i njihovi najbliži saradnici krivi za raspad Jugoslavije, sudbinu Srba u Republici Srpskoj Кrajini i na Кosovu, kao i da su određivali kretanje političkih tokova u našoj zemlji….

Bez obzira što mi bivši rukovodioci SDB znamo svu tragiku Markonijeve profesionalne službe, dobro smo upoznati sa poslovima kojima je ukaljao obraz srpske tajne policije. Ništa dobro ne pamtimo iz profesionalne karijere Dragana Markovića, a na osnovu gore navedenog, postavlja se pitanje, koliko se može verovati ovakvom čoveku.

Dragan Marković Markoni je u dobrim odnosima sa Milanom Krkobabićem, liderom PUPS-a FOTO: BetaDragan Marković Markoni je u dobrim odnosima sa Milanom Krkobabićem, liderom PUPS-a FOTO: Beta

Pitamo se, nakon nepunu godinu dana od penzionisanja, kakve su zasluge Marković Dragana i koji su kriterijumi PUPS da ga kandiduje za NARODNOG POSLANIКA, sem njegovog bliskog odnosa sa predsednikom PUPS Milanom Кrkobabićem koji datira još od 90-tih godina", navodi se u pismu koje su potpisali penzionisani načelnici RDB Milan Prodanić, Miloš Teodorović, Ljubomir Ristić, Vojkan Cvetković i Marko Lazović.

Jasno je da osobe kao Dragan Marković Markoni nisu smele da budu na funkciji u Bezbednosno informativnoj agenciji. Jasno je da na tom mestu mestu ne bi bio bez direktne saglasnosti Aleksandra Vučića.

 Ono što nije jasno je zašto se bivši načelnici Resora državne bezbednosti obraćaju predsedniku države zbog kandidata sa liste SNS-a. Ako su gospoda  Milan Prodanić, Miloš Teodorović, Ljubomir Ristić, Vojkan Cvetković i Marko Lazović,  članovi Srpske napredne stranke, njihov dopis je logičan i normalan. Ali ako nisu, apsolutno je nejasno zašto se mešaju u izbor kandidata Vučićeve stranke. Ukoliko ne podržavaju takve kandidate, jednostavno glasaju za drugu listu. Ili je možda problem u tome što je BIA postala toliko stranačka da njeni bivši radnici listu SNS-a smatraju državnom listom, pa su odlučili da reaguju.

Jer neprijatelj nikad ne spava, pa već deset godina Markonija podmeće predsedniku Vučiću...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


DRAGAN MARKOVIC MARKONI KANDIDAT ZA NARODNOG POSLANIKA PUPSA

N

Na kojih pet pitanja zamenik direktora BIA Dragan Marković, poznatiji kao Markoni, nije prošao na „detektoru laži“

DA li ste 19. 3. u „Fokaču“ u Hajatu od Peurače uzeli novac od mita? Da li ste na bilo koji način učestvovali u uzimanju mita od firme „Men pauer“? Da li ste na bilo koji način učestvovali u uzimanju mita od firme „Sekjuritas“? Da li ste nekada sa Peuračom na bilo koji način učestvovali u planiranju i uzimanju mita od pojedinih firmi u Srbiji? Da li ste nekada u životu primili bilo kakav mito?

Na ovih pet pitanja zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Dragan Marković, poznatiji kao Markoni, nije prošao na „detektoru laži“. On je na svako od njih, kako saznaju „Novosti“, odgovorio sa - „Ne“, i slagao.

- Na osnovu analize psihofizioloških reakcija na svih pet gore navedenih pitanja, može se zaključiti da je Dragan Marković imao reakcije koje su karakteristične za laganje - zaključak je poligrafiste MUP Srbije, čiji je izeštaj upućen Tužilaštvu za organizovani kriminal i Upravi kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije.

Poligrafsko testiranje zamenika BIA usledilo je posle višesatnog ispitivanja u svojstvu građana u prostorijama UKP, a na zahtev Tužilaštva, koje vodi istragu u slučaju Dragoljuba Peurače, direktora Direkcije za inspekciju rada Ministarstva za rad, socijalnu politiku i zapošljavanje.

- Marković je potvrdio da se 19. marta sreo sa Peuračom u „Hajatu“, ali je rekao da je to bilo samo „nakratko“ i „u prolazu“ - navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. - Ponuđeno mu je da se testira na poligrafu i tako dokaže da govori istinu. Pristao je. Ipak, kada je poligrafista završio posao, znao je da je „pao“, pa je tražio da iznova ide na „detektor laži“. Tako nešto ne poznaju propisi, jer ponovoljeni test nije nije relevantan, kao kada se prvi put uradi.

SMENAKAKO je „Novostima“ potvrđeno u Vladi Srbije, narednih dana biće pokrenuta inicijativa za smenu zamenika direktora BIA Dragana Markovića Markonija. „Padanje“ na poligrafu, kako saznajemo, jeste ozbiljna bezbednosna smetnja za rad na visokim državnim pozicijama. Da li će Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv njega preduzimati mere, zbog sumnje na visoku kroupciju, znaće se uskoro.

Poligraf nije dokaz na sudu, ali je bitno policijsko oruđe za dalji rad i određivanje pravca predistrage. To praktično znači da će se i dalje raditi predistražne radnje kada je reč o Markoviću.

Istraga protiv Peurače započela je 19. marta ove godine kada je i uhapšen u „Hajatu“ posle uzimanja 15.000 evra mita od firme „Menpauer“. Još tada je operativcima bila sumnjiva njegova komunikacija sa Markovićem. Usledio je dalji operativni rad, pregled video-nadzora u samom hotelu, ali su obojica „imala sreće“ jer restoran „Fokačo“ nije pokriven kamerama, što je Marković odlično znao.

- Tokom istrage koja je pokrenuta veštačen je Peuračin telefon i videla se intenzivna komunikacija između njega i Markovića kako prethodnog dana, kada je dogovorena primopredaja para, tako i na sam dan primanja mita - navodi dobro obavešten izvor „Novosti“. - Postoje i SMS poruke koje indirektno ukazuju da je zamenik direktora BIA bio više nego upoznat sa tim šta se dešava.

Ubrzo posle hapšenja Peurače policiji se javilo desetak firmi, čiji su vlasnici ili direktori tvrdili da su na isti način kao „Menpauer“ i oni morali da plate mito kako bi dobili određeni papir Direktorata za inspekciju rada. Jedan od njih, čelnik „Sekjuritasa“ tvrdio je da je istog dana u isto vreme u „Hajatu“ predao Peurači 50.000 evra mita.

Sada, kako saznajemo, postoji već jaka sumnja da je ovakav vid reketiranja firmi po Srbiji bio ustaljena šema za uzimanje para. Tužilaštvo za organizovani kriminal radi svoj posao i uskoro se očekuju nova ispitivanja.


RAZRAĐENA ŠEMA
DRAGOLjUB Peurača je 19. marta ove godine uzeo 15.000 evra od firme „Menpauer“ tako što je rekao da se novac odnese kod određenog advokata. Od „Sekjuritasa“, kako se sumnja, uzeo je direktno novac u „Hajatu“, a potom ga,navodno, dao Markoviću (u „Fokaču“ ili toaletu).

- Firme su reketirane na vrlo jednostavan način - objašnjava naš izvor. - Tokom kontrole preduzeća uočavane su određene nepravilnosti, bilo da ih je bilo ili ne, a davanje papira sa rokom do kada gazde moraju da ih isprave uslovljavano je mitom. U suprotnom prećeno je ukidanjem licence i dozvole za rad.

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...