уторак, 10. новембар 2015.

Војним пензионерима по 305.000 динара ако одустану од тужења државе

Право на исплату имаће само они који прекину судски спор с државом, а на рачун ће им после Нове године лећи целокупан износ дуга.Обавештење о усклађивању пензија професионалних војних лица објављено је и у данашњем штампаном издању „Политике”.
Протест војних пензионера у Нишу 2015. (ФотоТанјуг/Димитрије Николић)
Дуг војним пензионерима настао од 1. јануара 2008. године биће исплаћен одједном, будући да им је признато право на ванредно повећање од 11,06 одсто. Просечан дуг државе према једном пензионеру је око 305.000 динара, потврдио је Александар Вулин, министар за рад и запошљавање.
ПИО фонд ће исплатити новац за период од 1. јануара 2008. до 31. октобра 2015. године увећан за индекс цена на мало и то од месеца у коме је требало да буду исплаћене овако усклађене пензије.
С обзиром на то да међу војним пензионерима има много оних који воде судски спор с државном око наплате ових заосталих пензија, министар Вулин каже да треба да одустану од судских спорова и да потпишу споразум по ком ће им се новац исплатити од првог јануара 2016.
– Неће бити продужења рокова, нити нових рата, већ је план да се исплати све одједном, рекао је министар, додајући да ће на 57.240 адреса војних пензионера и њихових наследника ПИО фонд послати предлог да дођу у њихову филијалу и договоре се о начину како ће прекинути судски спор и добити новац.
Новина је и да ће новембарске пензије, које стижу у децембру, војним пензионерима бити увећане за износ који је одредио Уставни суд, а потом од Нове године стиже и надокнада за разлику која им није исплаћена свих ових година.
– Држава се за овај новац није задуживала код банака, већ је реч о парама из реалних извора – казао је Вулин.
Драгана Калиновић, директор Фонда ПИО, апеловала је јуче на војне пензионере да се што пре јаве фонду, пошто је реч о једнократној помоћи, и нагласила да ће процедура бити брза, јер да ће шалтери за њих бити одвојени.
Обавештење о усклађивању пензија професионалних војних лица објављено је и у данашњем издању „Политике”. У обавештењу  Фонд ПИО обавештава кориснике војних пензија да ће, ускладити пензије професионалних војних лица остварене до 31. децембра 2007. године, тако што ће на пензије увећане од 1.јануара 2008. године за проценат усклађивања од 4,21 одсто применити проценат усклађивања од 6,57 процената, чиме се обезбеђује да укупно усклађивање пензије за децембар 2007. године износи 11,06 одсто.
-----------------------------------------------------------------------
Прихватљив начин исплате заосталих пензија
Упитан како коментарише чињеницу да ће после осам година успети да наплате дуг, Љубомир Драгањац, председник Удружења војних пензионера Србије, каже је да је увећање пензија од 1. новембра 2015. године и почетак исплате од 6. децембра 2015. прихватљиво.
Прихватљив је, каже, обрачун и исплата целокупног дуга у једној рати, за све оне који нису покренули судски спор. Могућност да се спор прекине или настави по одлуци сваког појединца реална је и остварљива. Повољно је то што ће се исплатити дуг и за период који су судови одбацили због застарелости.
– Корисници војне пензије који нису поднели тужбе и поред изнетих повољности ипак су оштећени ускраћивањем затезне камате – наводи Драгањац и додаје да је неповољно што се пензије увећавају на вредност децембарског бода од 9,02 динара, чиме ће уместо 11,06 одсто повећање износити 6,85 одсто или 38 одсто мање.
Ј. Петровић-Стојановић
објављено: 10.11.2015.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...