понедељак, 16. новембар 2015.

Starijim ljudima nije lako da priznaju da im je potrebna pomoć, niti im je lako da je prihvate. To za njih znači gubitak nezavisnosti. Ako oni nisu spremni da priznaju, kako vi možete da znate da je njima potrebna pomoć u kući?

Ilustracija iz stripa „Stare furune“ o kome možete čitati u tekstu:
 Stare kajle (Les vieux fourneaux) – strip o vremešnim junacima
Možda ste primetili da se gomilaju neotvoreni računi u stanu vašeg oca. Ili da vaša majka, žena koja je nekada toliko vodila računa o svom izgledu, sada nosi izgužvanu odeću i nema frizuru. Možda na rukama svojih roditelja primetite modrice. Kada pokrenete tu temu, oni odgovaraju: „Sve je u redu. Ne brini.“

Ako bi priznali da im je potrebna pomoć, to bi značilo da priznaju da više ne mogu da vode računa o sebi, a niko ne želi da izgubi svoju nezavisnost.

„Poricanje je vrsta nerealne nade da problem ne postoji i da će nestati sam od sebe. Starijim ljudima nije lako da priznaju da im je potrebna pomoć, niti im je lako da je prihvate. To za njih znači gubitak nezavisnosti. Poricanje igra ključnu ulogu – te se upozoravajući znaci ignorišu“, kaže za portal Ageing Care Pol Kogan iz američkog Home Instead Senior Care(Pomoć u kući umesto doma za stare).
Teret prepoznavanja znakova da je starijoj osobi potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih zadataka, često pada na porodicu. Ovo ne znači da je neophodno da starija osoba o kojoj je reč mora da ode u dom za stare, ali joj je verovatno potrebna dodatna pomoć u njenom domu.
Ako oni nisu spremni da priznaju, kako vi možete da znate da je njima potrebna pomoć u kući? Evo znakova koji mogu da vam ukažu na to:
Kada shvatite da je starijoj osobi do koje vam je stalo potrebna pomoć, možda je pravi način upravo usluga pomoći u kući. U Srbiji se razvija sve više i privatni sektor koji nudi usluge ovog tipa, socijalna pomoć ima gerontodomaćice, a možete da se raspitate i da li mogu da pomognu volonteri Crvenog krsta ili neke nevladine organizacije ukoliko oni u vašem mestu nude i tu vrstu pomoći.
U nekim slučajevima, par sati pomoći sedmično biće više nego dovoljno da starija osoba povrati sigurnost i dobije veći kvalitet života. Pomoć u kući se uopšteno definiše kao usluge nemedicinske pomoći koje se nude u okviru doma starije osobe.

Cilj pomoći u kući jeste da se starijim osobama pomogne da ostanu da žive u svom domu što je duže moguće umesto da budu prinuđene da odu u dom za stare. Pomoć u kući je dobra opcija za one starije osobe koje bi više volele da ostanu da žive u svom domu ali im je potrebna manja pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova.
Ilustracija iz stripa „Stare furune“ o kome možete čitati u tekstu:
 Stare kajle (Les vieux fourneaux) – strip o vremešnim junacima

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...