уторак, 10. новембар 2015.

Пензионери неће социјалну помоћ

Нико још не зна да ли је наговештено повећање пензија предвиђено за све или само за социјално угрожене с примањима до 25.000 динара
Тек за неколико дана знаће се на шта пензионери могу да рачунају (Фото Д. Јевремовић)
Изјаве Кори Удовички, министра за државну управу и Павла Петровића, председника Фискалног савета, „да у буџету има више простора за једнократну исплату, него за трајно повећање плата и пензија”, пензионере јуче нису много изненадиле.
– Јасно је да је влади најважније да каже да је пензионерима дала повишицу, каква год она била, али не и да трајно реши проблем пензионера и нарушеног пензијског система. Најгоре је што се још увек не зна да ли ће ова једнократна помоћ бити подељена свима или само најугроженијима с примањима до 25.000 динара којима пензије нису ни умањиване, каже Марија Тодоровић, бивши министар рада и члан Удружења синдиката пензионера Србије.
Она каже да јесте тешко живети с том пензијом, али не би било у реду ни да сви други буду прескочени, јер има много оних којима су пензије смањене за по 10.000 и 15.000 динара.
– Оваквим најавама вређају се пензионери, јер закон јасно каже коме може да се додели једнократна помоћ – социјално угроженим. Ако влада одлучи да подели једнократну помоћ свима, јавно је признала да су пензионери у Србији социјални случајеви, категорична је она.
За владу, додаје, јесте рационалније да повећа пензије на овај начин, како се трошкови редовног усклађивања пензија не би прелили на 2016. и 2017, али није јасно како може да крши закон о ПИО који је сама донела.
– Највећа штета је што се тај закон после три године непоштовања више не може исправити. Јер, пензије су све ово време или замрзнуте или су се усклађивале са по пола процента, а у закону и даље пише да прате раст цена на мало, каже она.
– Одговорност државе је, додаје Тодоровићева, да функционише у целини, а не само да држава буде одговорна за буџет. Уосталом, ако је ММФ рекао да пензије могу и за већи проценат да се повећају, „зашто смо ми већи католици од папе”, пита наша саговорница.
Уколико влада прихвати одлуку о једнократној помоћи пензионерима послала је поруку пензионерима да слободно правду потраже на Уставном и суду у Стразбуру, каже Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине и потпредседник Савеза пензионера Србије, додавши да му није јасно зашто нико из владе није узео у обзир предлог пензионера да се пензије повећају за раст инфлације од четири одсто за прошлу и ову годину и тако спречи даље урушавање пензијског система.
– У одлуци Уставног суда Србије експлицитно пише да је смањење пензија од прошлог новембра привремена мера и да имовина пензионера мора да се надокнади. Јасно је да Фискални савет овај проблем сагледава једнократно, али влада би морала дугорочно да га посматра и буде свесна озбиљних последица”, каже Ненадић.
Он пита зар је икоме потребно да се понови ситуација с војним пензијама, због којих ПИО фонд данас исплаћује милијарде динара на име судских трошкова и камата за неисплаћене пензије, додавши да ће неко из буџета морати и овим оштећеним пензионерима сутра да надокнадити одузето.
– Пензије су од 2012. до данас умањене за 20 одсто. Четири године смањењем пензија држава решава проблем дефицита у буџету. И сада наставља исту праксу, уместо да нешто коначно уради по питању наплате пореза од најбогатијих, смањи сиву економију или рад на црно, каже овај представник пензионера.
Он пита и ко ће обезбедити пензије за још 9.000 нових пензионера који су вишак у државној управи, када ни за ових 1,7 милиона годинама нема пара.
Ј. Петровић-Стојановић
објављено: 07.11.2015.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...