уторак, 1. децембар 2015.

EU: Javni dug Srbije preko 70 odsto i loše stanje Fonda PIO???????????

Najveći predmet zabrinutosti i kritike Evropske komisije u ekonomskoj sferi je visok javni dug koji je odavno premašio 70 odsto, zatim visoka stopa nezaposlenosti, kao i loše stanje u javnom penzijskom fondu, piše BIRN u analizi Izveštaja EK o napretku Srbije za 2015. godinu.

BIRN je u okviru svog monitoringa pratio oblast ekonomije kroz stanje u javnim finansijama i kroz privredu u užem smislu reči. Kada je reč o javnim finansijama, jedna od najvećih pohvala u izveštaju o napretku, ne samo u ekonomiji, već i generalno u celom izveštaju, data je naporima Vlade da obezbedi stabilizaciju javnih finansija, pre svega krozuštede javnog sektora i kroz smanjenje budžetskog deficita.
Na više mesta u izveštaju se navodi da je Vlada smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru i efikasnijom naplatom poreza uspela značajno da smanji budžetski deficit i da je to jedan od najboljih učinaka u ekonomskoj sferi.

Međutim, svaku pohvalu ove vrste prati i napomena da je potrebno takav sistem učiniti održivim, odnosno da je važno nastaviti sa uvođenjem i sprovođenjem drugih mera koje treba da obezbede finansijsku konsolidaciju, a koje nisu kratkoročne i trenutne kao što je smanjenje plata i penzija.

U tom smislu reči, izveštaj navodi da je važno obezbediti stabilan ekonomski rast, reformu javne administracije, povećanje konkurentnosti, reformu preduzeća u državnom vlasništvu i dovršetak procesa privatizacije, odnosno niz veoma ozbiljnih i važnih ekonomskih poteza.
Kada je reč o reformi penzijskog sistema kao jednoj od obećanih mera koje i BIRN prati u okviru ekonomije, Evropska komisija ponavlja zabrinutost za loše stanje u javnom penzijskom fondu, čiji je deficit i dalje veliki. 

PIO fond i dalje zahteva stalne intervencije države kako bi se svakom isplatila zarađena i zaslužena penzija.

Ovim je potvrđen i rezultat monitoringa ove oblasti, koji pokazuje da država još uvek nije ozbiljno ušla u reformu ovog velikog sistema što ugrožava inače najugroženije slojeve i onemogućava ulaganje javnih sredstva u neke druge oblasti, kao što su investicije ili infrastruktura.
Ozbilja kritika je upućena i zbog kašnjenja u restruktuiranju javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu, nedovoljnih i sporih učinaka u reformi javnog sektora, nedovoljnih podsticaja preduzetništvu i tako dalje.
Izveštaj se ne bavi mnogo primenom Zakona o radu, osim navođenja da je u toku proces “usklađivanja radnog zakonodavstva”. Efekti primene ovog važnog zakona ostavljeni su, očigledno, domaćoj javnosti, o čemu je BIRN već objavio izveštaj koji pokazuje da ovaj zakon nije doneo očekivane rezultate.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...