уторак, 1. децембар 2015.

Spašavaju fond smanjenjem penzija – nekima više, nekima manje

Jedan od američkih penzionih fondova, Central States Pension Fund, zahvaljujući zakonu koji je odobren u Kongresu 2014. godine, moći će da smanji penzije svojim korisnicima – nekima i za 50 odsto!

Ovaj fond je u septembru 2015. godine objavio plan po kome će smanjiti penzije za svojih 407.000 korisnika prosečno za 23 odsto. Ali, ovo smanjenje neće biti jednako za sve korisnike.
Penzije će biti smanjene za 272.600 korisnika, a među njima najveći teret podneće bivše kamiondžije poznate kompanije koja obavlja poštanske usluge – UPS. Njih skoro 50.000 izgubiće i preko 50 odsto svojih penzija.
Ironično, Fond ovo naziva „spašavanjem penzija“, jer su „penzioneri radili vredno“ i „zaslužuju da uživaju u penziji“, što je, „naravno“, moguće samo ako se penzije smanje.
Jednom bivšem kamiondžiji penzija će biti smanjena sa 1.850 dolara na 750 dolara, zbog čega će, u 63. godini života, biti prinuđen da traži posao.

Kamiondžije podsećaju da su po 30 godina radili bez obzira na vremenske uslove sa idejom da će jednog dana uživati u penziji, a sada dolaze u situaciju da moraju da se sele, da prodaju stvari, da odustaju od užitaka i osnovnih potrepština, kako bi smanjili troškove i kako bi preživljavanje uopšte bilo moguće.

Penzije pomenutog fonda neće biti smanjene za one preko 80 godina (jer, izgleda, i 70-godišnjaci još mogu da rade), kao i oni koji su invalidi. Međutim, smanjenje neće osetiti ni oni vozači UPS-a koji su se penzionisali posle 2008. godine, piše Inforum.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...