недеља, 19. јун 2016.

Dva pojma neoliberalizma II deo

U čemu je još razlika između naših pojmova?
Levi pojam je dizajniran tako da može biti upotrebljiv u kritici sadašnjeg stanja. Na primer, ako je privatizacija bila pljačkaška, onda će ona spadati pod opštu tendenciju sistema da resurse koristi tako da od njih ima koristi privilegovana manjina bogatih.
  Nasuprot tome, desni kritičari sadašnjeg stanja kritikovaće, ponekad, kao u slučaju DJB, „pljačkašku privatizaciju“ ali kao krivicu države sa kojom neoliberalizam „nema nikakve veze“ (jer ga  kod nas „nikada nije ni bilo“). Drugim rečima, činjenica da se zloupotrebe sadašnjeg sistema odvijaju tako da od javnih resursa imaju nezasluženu korist privatna lica (šema neoliberallizma J →P, novac i resursi idu iz Javnog u Privatno), što sistem čini korumpiranim, nedemokratskim i dizajniranim da radi u prilog bogatih, što pokazuju i statistike poslednjih godina – za desne aktere nema nikakve veze sa neoliberalizmom, nego, obrnuto, sa državom.
 Oni kažu: da je sve privatizovano, a subvencije i  spašavanje zabranjeno, ne bi bilo zloupotreba i prelivanja iz javnog u privatno. To što sadašnje zloupotrebe i prelivanje iz javnog u privatno praktično omogućavaju da sutra sve bude privatno, desne aktere nimalo ne uzbuđuje. Oni samo ponavljaju da dok postoji država, ona je kriva za sve što je loše, a neoliberalizam može preuzeti krivicu tek kada se u neoliberalna budućnosti ostvari.
Dakle, dok je na levoj strani neoliberalizam sinonim za lošu sadašnjost u kojoj sistem radi u korist male grupe privilegovanih, na desnoj strani je neoliberalizamidealna budućnost u kojoj neće biti intervencije države u privredi. Za jedne je neoliberalizam simbol onoga što danas postoji i  ne valja pa preferiraju institucionalni optimalni odnos državnog i privatnog bez korupcije, a za druge je neoliberalizam simbol onoga što još ne postoji, ali valja, a zamišlja se kao minimum države i odsustvo države u privredi.
Ovde bi analiza ova dva pojma morala da ode dalje od svrhe ovog teksta. Da ne bismo otišli u tom pravcu, odgovorićemo još samo na pitanje kako to da između ove leve i desne strane nema skoro nikakve interakcije, čak po pravilu vlada potpuno nerazumevanje. Sećam se da sam, na twitteru valjda, pročitao nečiji stav od pre nekoliko godina, da on, čim vidi da se u nekom tekstu pominje „neoliberalizam“, prestaje da čita tekst. Ovo je naravno, stav koji je karakterističan za desnu stranu naše nepostojeće debate, pošto je na levoj strani „neoliberalno“ sasvim uobičajen termin.
Već smo rekli da naše desne aktere, levičari često imaju običaj da označavaju kao „neoliberale“ – i sam to često činim. S druge strane, ovi „neoliberali“ izbegavaju sebe da tako zovu, ne vole specijalno termin „neoliberalizam“, smatraju ga pežorativnim ili uvredljivim ili nepotrebnim, pošto je za njih neoliberalizam isto što i liberalizam.
 Više vole da budu označeni kao liberali, nego kao neoliberali i smatraju da su razlike između Adama Smita, Hazlita, Fridmana i Ejn Rend zanemarljive. Ako već moraju da prihvate neoliberalizam kao termin, onda mu daju „desno“ značenje koje smo gore opisali i koje je radije pozitivno nego negativno.
To je sve ok, normalno je da ljudi imaju različite pojmove. Međutim, pošto je to normalno i često, onda bi trebalo da je normalno i da se ovi različiti pojmovi upoznaju i da se debata može odvijati i pored različitog shvatanja pojmova.
To se kod nas, međutim, nikada ne dešava.
Naši neoliberali razvili su čitav niz strategija za sprečavanje pojavljivanja levog pojma neoliberalizma u diskursu (skoro sve ove strategije mogu se naći u postu „Šta je neoliberalizam?“ na blogu Tržišno rešenje).
  Tri su najglavnije:
  • Možete da tvrdite da je levi pojam neoliberalizma neobičan, odnosno, da nije standardan, i da stalno tražite da se rasprava nastavi u odnosu na vaš desni pojam. Praktično, u okviru ove strategije vi tvrdite dane razumete šta vaš oponent tvrdi i da je „neoliberalizam“ nešto drugo, ono što vi podrazumevate (to je, po pravilu, naše značenje 2). Ovaj argument se često dupunjuje, ponešto komičnom, a i netačnom, tvrdnjom da na wikipediji neoliberalizam nije definisan na način 1. Ova strategija je neproduktivna za debatu, zbog toga što je različitost jezika zapravo posledica različitosti teorija kojima se objašnjava stvarnost, a različitost teorija je uvek poželjna i verovatno prodkuktivna.
  • Pošto odbijete da neoliberalizam može biti shvaćen drugačije nego na desni način, odmah prelazite na tvrdnju da on kod nas ne postoji i da se zbog toga ne može uzimati kao faktor u objašnjavanju i raspravi o sadašnjem stanju.
  • Ako treba nešto dodati izbegavanju debate na prva dva načina, možete upotrebiti i treći način, koji je jedan od oblika ad hominem argumenta. Pošto je kod nas pojam „neoliberalizam“ više poznat preko upotrebe u desnom nego u levom diskursu, možete oponenta naprosto optužiti da je nacionalista koji se ne razume u ekonomiju, sanja ujedinjenje sa Rusijom, a neoliberalizam, kao ideologiju privatizacije, ne voli samo zato što on podržava prodaju domaćih preduzeća stranim – zapadnim – neprijateljima. Alternativno, možete tvrditi da je „neoliberalizam“ u levom diskursu oznaka za „sve“, odnosno, da mu nije dato precizno značenje. Ovo je naravno, specifičan slučaj zamene teza.
Kada se sve ove strategije efikasno primene, kao što se kod nas po pravilu radi, debata o neoliberalizmu, shvaćenom bilo na način 1, bilo na način 2, izostaje.
To za posledicu ima da kao društvo već drugu deceniju težimo „strukturnim reformama“ koje uvek podrazumevaju privatizacije, „rezanja“ javnog sektora i javne potrošnje, stezanje kaiša i „mere štednje“, a da praktično o svemu tom nema javne debate.
Jedino što postoji je javna propaganda „reformi“.
Mislite o tome kada sledeći put čujete: „Neoliberalizam ne postoji“.

Dva pojma neoliberalizma I deo

. Pojmove o kojima ćemo pričati zvaćemo „levi“ i „neoliberalni“ pojam neoliberalizma.
Kada se analiziraju pojmovi, razlikujemo dve njihove strane: konotaciju i demotaciju. Pojam denotira nešto u realnosti što mu odgovara, na primer, pojam „čekić“ denotira alat određenog oblika koji možete videti i njime nešto zakucati; 
pojam konotira svoje značenje, odnosno, objašnjenja koja su povezana sa tim pojmom. I naši pojmovi imaju, pošto su različiti, različite demotacije i konotacije.
  • Levi pojam neoliberalizma denotira sadašnje stanje društveno-ekonomskog sistema u kome preovlađuju stavovi u prilog privatizacije javnih stvari, odnosno, sama privatizacija. Na primer, vlada Hrvatske, je ovih dana najavila prodaju državnog udela u seriji državnih preduzeća (Podravka, Croatia Airlines, itd). Sve se radi u okviru plana da se privatizuju sva preduzeća u Hrvatskoj. Ovaj pojam, dakle, denotira sadašnje stanje, prakse, planove i ideologiju koja ih podržava i opravdava i u čijim ideološkim okvirima se ove prakse odvijaju.
  • Desni (neoliberalni) pojam neoliberalizma denotira buduće stanje u kome neće biti državnih preduzeća, subvencionisanja privatnih preduzeća („zaravnjen teren“), niti spasavanja preduzeća i privrednih subjekata uopšte (banaka, osiguravajućih kuća itd) od propasti.
  • Ova dva pojma neoliberalizma se, kao što vidimo, radikalno razlikuju. Dok su levi akteri skloni da celokupno sadašnje stanje analiziraju pod terminom neoliberalizam, desni akteri su skloni da kažu kako kod nas „nikad nije bilo neoliberalizma“ ili da, kod nas ili u svetu, nema „ni N od neoliberalizma“. Ovako određeni, skupovi stvari koje denotiraju ovi pojmovi uopšte ne interferiraju. To su potpuno različiti skupovi.
  • Slično je i sa konotacijom ova dva pojma. Kada objašnjavaju koji pojam neoliberalizma podrazumevaju, druga grupa aktera uvek naglašava da neoliberalizam prevashodno konotira odsustvo spašavanja privrednih subjekata i okruženje u kome postoje samo privatna preduzeća (sva državna preduzeća su privatizoavana). Na ovaj način neoliberalizam razume i Dušan Pavlović u svojoj novoj knjizi  Mašina za rasipanje para:
    „Od kada sam postao savetnik ministra, veoma često nailazim na ljude koji me ubeđuju kako je ’neoliberalizam u kome su preduzeća dominantno privatna i u kome vas niko ne spašava kad propadnete, već svuda u svetu propao’” (moj kurziv, MRP, str. 95, poglavlje Moralni hazard)
  • Znači, desni pojam neoliberalizma konotira samo preferirano stanje bez „moralnog hazarda“, što je stanje koje je moguće ostvariti samo tamo gde nema državnih preduzeća, niti volje da se privatna preduzeća spašavaju.
  • Levi pojam neoliberalizma konotira  mnogo više od ovoga. Kao što smo rekli dok smo opisivali njegovu denotaciju, on se odnosi na sadašnje stanje u kome preovlađuju prakse u prilog privatizacije i u kome preovlađujuće javno mnjenje preferira stavove u prilog privatizacije. On se odnosi kako na sadašnje stanje, tako i na ideologiju i javni govor koji ga prati, po meni odnosi se i na „filozofiju“ u okviru koje se pojavljuje (više o tome nalazi se u knjizi „Neoliberalna bajka“). Da bi leva upotreba bila ispravna, nije važno to što u sadašnjem sistemu postoje subvencije, spašavanje državnih i privatnih preduzeća – važno je da je to sistem koji sada postoji i u kome postoji preovlađujuća ideologija u prilog privatizacije, kao i sama „tranzicija“ i odmičuća privatizacija, nevezano za to što ta ideologija nije u potpunosti realizovana.
  • Ove dve različite konotacije (levo značenje 1. i desno značenje 2.) proizvode značajne razlike u tretmanu dva pojma. Pošto koriste pojam koji se odnosi samo napreferirano buduće stanje, desni akteri će biti skloni da tvrde da neoliberalizam nema nikakve veze sa sadašnjim defektima sistema. 
  • Na primer, neoliberalizam kao preferirano stanje nema nikakve veze sa našom „pljačkaškom privatizacijom“. Pored toga, pošto neoliberalizam izjednčavaju sa preferirnim stanjem potpune privatizacije, odsustva subvencija itd, desni akteri su skloni da za sebe tvrde da nisu neoliberali samo ako negde odstupe od „čistog tržišta“ i izjasne se recimo protiv privatizacije „prirodnih monopola“ ili za subvencije u školstvu. Rezultat je da, preko ovih intervencija, pojam neoliberalizma postaje potpuno neupotrebljiv za analizu sadašnjeg stanja: niti se odnosi na nešto što sada postoji, niti se, kao sistem stavova, može pripisati bilo kome. „Neoliberalizam“, dakle, ne postoji.
  • Potpuno je drugačije sa levim pojmom neoliberalizma. Pošto se on odnosi na sadašnje stanje i na stavove koji preovlađuju u njemu, on je primenljiv na svakoga ko zastupa osnovne postavke ideologije, na primer, stav da su državna preduzeća kao takva izvor moralnog hazarda koga u privatnim preduzećima nema. Takođe, država u kojoj su privatizacije već sprovedene pod opravdanjem da je „privatni vlasnik uvek bolji“, u kojoj se skoro svi akteri (vlada, mediji, ekonomisti, ekonomski novinari, Fiskalni savet itd) zalažu za buduće privatizacije, u kojoj postoji konsenzus oko ekonomske politike koja ima glavne neoliberalne odlike – analizira se u okvirima pojma neoliberalne države, čak iako ta država još uvek nije privatizovala sva preduzeća ili još uvek daje subvencije nekim državnim preduzećima.
  • Ako uporedimo ova dva pojma, vidimo da je desni pojam neoliberalizma znatno uži iredukovaniji u odnosu na levi pojam. On se odnosi samo na budućnost, a ne i na sadašnjost, i samo na uzak skup stavova, a ne na sve stavove koji se pod terminom neoliberalizam pojavljuju u levom pojmu. Na primer, dok bi na levoj strani zalaganje za konsekventnu privatizaciju svih državnih preduzeća spadalo u neoliberalizam, desni pojam je neutralan prema tom stavu i jedino uzima u obzir pitanje da li se takva privatna preduzeća spašavaju ili ne (ako se spašavaju, onda to nije neoliberalizam, ako se ne spašavaju onda jeste)
  • To se moglo, svojevremeno, još za vreme Cvetkovićeve vlade videti u javnosti, pogotovo posle bailout-a privatnih banaka u SAD. Mnogi akteri – često su bili u pitanju biznismeni – tvrdili su, kao i 5-6 godina kasnije u razgovoru sa Dušanom Pavlovićem, da je „vreme neoliberalizma prošlo“, jer eto, država sada spašava privatne banke i kompanije, a ranije se mislilo da to ne treba činiti, neka preduzeća su prevelika i prevažna da bi ih trebalo pustiti da propadnu, pa je onda pomoć dopustiva i neophodna itd. Ovi biznismeni se tada nisu uopšte doticali pitanja privatizacije. Drugim rečima, mogli su tvrditi i 1) da bi sva preduzeća trebalo da budu privatna i 2) da ih u nekom slučaju treba spašavati državnom intervencijom.

Zašto Vučić osporava rezultate izbora?

Odgovor na ovo pitanje je zapravo jednostavan:
 zato što je SNS ove izboreizgubio. To je ovaj put i matematički tačno – SNS je osvojila 98 mesta u skupštini, što je dosta manje od potrebnih 126 poslanika.
 Tu ne važi prigovor da je Vučić bio praktično jedini u kampanji i da je on osvojio svih 131 poslaničkih mesta. Ova mesta su legalno u rukama drugih stranaka koje su samo prihvatile Vučićevu marketinšku strategiju.

Tačno je, doduše, da je SNS, ovaj put pojačan i PUPS-om i još nekim manjim strankama, osvojio ukupno gledano 50.000 glasova više, ali je proporcionalno gledano osvojio je 0.5% glasova manje nego prošli put, a oba puta je to bilo manje od 49% glasova.
 Ono što je SNS gurnulo ispod granice od 126 poslanika (u prošlom sazivu su sami imali većinu od 135 poslanika) je činjenica da je glasova koji nisu prešli cenzus sada bilo višestruko manje, praktično oko 3%, u odnosu na više od 20% pre nekoliko godina.
 Drugim rečima, ako je Vučićev cilj bio nadmoćna i natpolovična većina, taj cilj je slučajno bio ostvaren u prošlom raspuštenom sazivu, a u budućem neće biti ostvaren. Ništa od „ujedinjenja“ i to je ne samo dobro – pošto u demokratiji postoje vlast i opozicija – nego i još jedan razlog da se govori o Vučićevom porazu, makar o porazu ideje zbog koje su raspisani izbori.

Još nešto je tu važno. Zahvaljujući ulasku DJB u skupštinu – koja se zalaže za transparentnost i radikalno kritikuje Vučića – konsolidovanju DS, pa čak i odustanku LDP i SDS od nuđenja Vučiću, sada bi korpus stranaka koje su jasno opozicione iuslovno leve bio znatno veći.
 Ukoliko ovi poslanici, za razliku od prošlih, budu stalno u skupštini i zaista ponude nešto građanima, uspeh ovih stranaka je zagarantovan.
 Posebno uspeh DJB, ukoliko nastavi da jasno insistira ne levoj strani svog programa (transparentnost, univerzalna soc. zaštita i nulta korupcija). Čak i svrstavanje saveza DSS i Dveri uz ostale leve stranke u ovoj izbornoj krizi, pokazuje da bi oni mogli biti bliski ovoj grupi stranaka, makar po jasnoj opozicionoj politici. Ukoliko 50-tak poslanika ovih stranaka budu jasno i zajedno insistirali na transparentosti, recimo, to će im doneti jasan napredak, a Vučiću probleme o kojima do juče nije morao da brine.

Ovi rezultati izbora, dakle, daju puno mogućnosti za demokratske promene u Srbiji koje bi mogle biti kvalitetne i trajne. Samo ako su pogledali naslovne strane novina u ponedeljak posle izbora, koje su listom proglašavale „apsolutnu“ pobedu Vučića, opozicione stranke su mogle da vide u čemu je problem u Srbiji.
 Ovde su glavni mediji klijenti jedne grupe i više ne služe ni demokratiji ni građanima. Počnite odmah sada posle ovih izbora da se bavite pravilima kampanje, tražite Zakon o ravnopravnom predstavljanju u kampanji odmah kad stignete u skupštinu, baš onako kako je  na twitter-u predložio Srđan Dragojević.
Post-izborne nedoumice afirmisu moje teze-Glasanje kao gradjanska OBAVEZA/U sekund isti medijski tretman svim listama/Panel diskusije obavezne.

четвртак, 16. јун 2016.

???

Poštari protestovali u Beogradu

Oko 300 službenika Pošte Srbije danas je protestvovalo ispred Glavne pošte u Beogradu zbog malih plata i uskraćivanja prava na godišnje odmore.
Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaNezadovoljni su, kako tvrde, zbog niske zarade i uskraćenih godušnjih odmora
Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović rekao je su se danas okupili samo radnici iz Beograda, a da ostali zbog posla, ali i pritiska rukovodstva, nisu mogli da dođu.
- Na zaposlene je vršen pritisak da ne dođu na protest što je bilo očigledno kada su se predstavnici poslovodstva pojavili nepozvani na jučerašnjoj konferenciji za štampu koju smo mi sazvali - rekao je Pavlović.
Dodao je da su izvršni direktori u Glavnom poštanskom centru sinoć održali sastanak sa zaposlenima čiji je cilj bio da ih odvrate od dolaska na protest i učešća u štrajku, najavljenom za utorak, 21. jun.
-Službenici Pošte zahtevaju povećanje plata za 20 odsto, isplatu zarade iz dobiti do kraja juna, i ukidanje radnih mesta savetnika i i specijalnih savetnika u tom preduzeću.?.

уторак, 7. јун 2016.

Početak rada, novog saziva ,parlamenta Republike Srbije

Partija ujedinjenih penzionera Srbije počela je rad u parlamentu u novom sastavu.

Novi poslanici su:

Capture Snežana B Petrović

Rođena 1972. godine. Živi na Novom Beogradu.
Po zanimanju je specijalni politikolog.

*(ovo zvanje ne postoji. postoji dipl.politikolog, dipl.politikolog za medjunarodne odnose, dipl.socijalni radnik; pogledati -http://www.fpn.bg.ac.rs/ stranica fakulteta politićkih nauka,osnovne akademske  i postdiplomske studije).možda negde na drugom kontinentu ima ali u Srbiji nema tog zvanja.
*Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica
i prvi za reč javio se :

Milan Krkobabić | Poslanička grupa Partija ujedinjenih penzionera Srbije

Gospodine predsedavajući, uvaženi narodni poslanici, građani Srbije koji pratite ovaj prenos, poštovane kolege iz političkih opcija koji ste prvi put danas u parlamentu, kao i vi koji ste imali kraću ili dužu pauzu, a danas ste ponovo ovde, želim vam uspešan rad i nadam se da će on biti na dobrobit građana Srbije.
Ovo je prvi sat ponedeljka i deset sati petka. Može se reći da se nismo pomakli dalje od onog početka, ali to je i normalno i uobičajeno. 
Različite političke opcije imaju potrebu da izraze svoje stavove, a ja bih rekao da su građani Srbije očekivali da čuju te stavove.
Dnevni red se zna, nema potrebe da se podsećamo. Prva tačka je izbor predsednika Skupštine i o tome ćemo govoriti. Osnovno za rad ovog parlamenta, ove Skupštine u budućim danima koji su pred nama je efikasnost. Ono što očekujemo od budućeg predsednika Skupštine jeste da omogući efikasan rad ove Skupštine.
Poštovani prijatelji, građani Srbije, u najvećem delu smo opredeljeni za evropski put. Naravno, ima i onih koji nisu opredeljeni.
 Taj put zahteva ozbiljan rad upravo ovog tela i zato je izuzetno bitno da u narednom periodu predsednik Skupštine efikasno organizuje rad ovog tela. Mislim da je predloženi kandidat, gospođa Gojković, to u stanju.
Ono što je veoma bitno je odgovornost, odgovornost za izrečenu reč.
Reč je veoma bitna stvar i tek tako izrečena reč može da pravi probleme.
 Predsednik Narodne skupštine ima pojačanu odgovornost, mnogo veću od nas ovde, mnogo veću od onih koji predstavljaju skupštinsku većinu, ali i veću odgovornost od onih koji predstavljaju opoziciju, uz svo uvažavanje, naravno. Ta odgovornost mora da bude uvek istaknuta i mora da bude prioritet.
 Neodgovorna izjava može da nam nanese štetu.
Građani Srbije su u prošlosti imali mnogo toga ne korisnog i nadam se da ćemo u budućnosti zaobilaziti sve te takve stvari.
Istovremeno, potrebna je i određena doza hrabrosti. Meni je recimo imponovalo kada je gospođa Gojković, iako je predloženi kandidat, ustajala i uzimala reč i bila, recimo, jedna Maja naspram 249, mada je bilo manje, nije 249, ali to lepo zvuči. Pokazala je određenu dozu hrabrosti. 
Sticala je to svojim dugim političkim iskustvom, učila od onih koji su možda bili hrabriji od nje.
 Danas je ta hrabrost nama potrebna. Istovremeno, svojim sugestijama i rad u predsedništvu, ne ulazi u te detalje u četiri oko, ali sa ovog mesta ona je davala konstruktivne primedbe u kom pravcu i na koji način treba da ide ova Skupština.
 Naravno, ničim ne umanjujem pravo predsedavajućeg koje mu daje Ustav i Poslovnik ove zemlje da adekvatno, po svom slobodnom izboru, vodi ovu sednicu. Ja mislim da će on privesti valjano kraju.
Poslanička grupa PUPS će dati punu podršku, jer stoji iza ovog predloga.
 Očekujemo da će gospođa Maja Gojković dostojno i dostojanstveno, uz sve ove stvari koje sam pomenuo, efikasno, odgovorno, hrabro i stručno, voditi ovu Skupštinu.
 Vama želim uspešan rad, a od nje očekujem upravo ovo što sam rekao. Zahvaljujem.

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...