субота, 30. јул 2016.

Još jedan iz plejade novoizabranih sumnjivih funkcionera opštine Novi Beograd

Milka Milovanović Milić će biti v.d. direktora Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom opštine Novi Beograd.
Ko je dotična osoba?
2009 god bila potpredsednik SDPS za Beograd,nakon toga dobija mesto direktora Doma za decu i omladinu  ometene u razvoju- Sremčica.
Za vreme njenog mandata jedan štićenik je završio u urgentnom centru na hospitalizaciji od  Metodike vaspitno obrazovnog  rada koje se primenjuju u tom domu dolaskom nove direktorke.
Batinanje štićenika koje je se sumnja da je  svakodnevno , zataškano je u Ministarstvu kao i gradu Beogradu, ali Mi  iz Pupsa Novi Beograd imamo dostojanstvo i potrebu da ukažemo da se takve stvari i propusti nemogu i neće zaboraviti dokle god postojimo.
U prilog tome tekst koji je objavljen u dnevnim novinama Kurir 27.11.2012 i 27.11.2012 na  Info portalu B92 kao i Tv b92.


Vaspitač pretukao štićenika doma

27. novembar 2012. | 09:25 | Izvor: Kurir
Beograd -- Štićenik Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju M. J. (22) završio u Urgentnom centru, s povredama glave, jer ga je pesnicama izudarao vaspitač, piše Kurir.

Prema pisanju tog lista, šićenika doma, koji se nalazi u Sremčici, pretukao je negovatelj ove ustanove G.N,, zbog čega je mladić zadobio hematome na glavi. Ceo slučaj zaposleni u Domu pokušali su da prikriju, pa su, kako tvrdi Kurir, povređenog mladića poslali u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

"Incident se dogodio pre nedelju dana, u toku noćne smene, kad je negovatelj G. N. hteo da zaštiti svoju koleginicu od neposlušnog deteta. Stvar se otrgla kontroli, pa ga je nekoliko puta udario pesnicom u glavu. Kad je svanulo, videli su da je mladić u podlivima, modar i naduven oko očiju. Mnogo su se uplašili, pa su stvar pokušali da zataškaju. Prvo su ga odvezli u 'Lazu Lazarević', ali odatle su ih poslali u Urgentni", ispričao je "Kurirov" sagovornik iz iz Doma u Sremčici. 

Načelnica odeljenja za inspekcijski nadzor pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Biljana Zekavica kaže da je došlo do ozbiljnih povreda u radu i da je tačno da su zaposleni pokušali da zataškaju čitav slučaj. 

"Motivi za prikrivanje incidenta zasad nisu poznati. U zapisniku inspektora navedeno je da je dežurna negovateljica pozvala svog kolegu s prvog sprata muškog paviljona da 'smiri neposlušnog korisnika' jer ju je, prema njenim rečima, napao. Prvo je došlo do verbalnog konflikta, a usledio je i fizički napad na korisnika, koji je zadobio povrede glave u predelu oko očiju i podlive. Lekar specijalista je u izveštaju konstatovao nagnječenje nosa i jabučne kosti", rekla je Zekavica. 
Ona je dodala i da za će protiv svih koji snose odgovornost za mladićevo povređivanje i prikrivanje slučaja biti preduzete zakonske mere


Milka Milovanović Minić, direktorka Doma, kaže da su odreagovali po procedurama koje su jasno usklađene sa zakonom. Ona je potvrdila da je korisnik zadobio udarac u glavu. 

"Žao mi je što je došlo do ovog incidenta i nadam se da se to neće ponoviti. Korisnik M. J. zadobio je udarac u lice, ali povreda po mom, ali i stručnom mišljenju našeg doktora, nije podrazumevala hitan odlazak u Urgentni centar. On ima specifičan status, pa smo ga zbog toga prvo odveli u bolnicu 'Laza Lazarević'. Negovatelj je suspendovan", rekla je ona.

U ovoj zemlji ni zdravi i pravi ne mogu da se zastite od raznoraznih siledzija, a kamoli neko ko je u ranjivoj grupi. Al po prvi put da neko iz ministarstva kaze odmah glasno i jasno doslo je do povrede procedure i naknadnog pokusaja prikrivanja, a ne da relativizuju stvar izjavama ne znamo sta se desilo, utvrdjivanje je u toku, do tada nemamo izjava...i, naravno, na kraju bude pojeo vuk magarca. Ajde bar nesto za pocetak. A direktorka je super, ona incident naziva UDARCEM, dakle JEDNINA. A decko dobio hematome po celoj glavi, ukljucujuci i lice. I upotreba krajnje nehumanih izraza poput KORISNIK. Pa nije on depersonalizovani korisnik neke telekom mreze, vec osoba sa pravom na ljudsko dostojanstvo koja je kod tebe dosla da je lecis i zbrines. Ali oni jos uvek zive u nekom proslom vremenu gde je bilo prihvatljivo elektroskovima 'leciti' psihicke bolesnike i tretirati ih kao niza bica bez imena, prezimena i bilo kakve drustvene uloge i potrebe. Korisnik - sva filozofija njihovog pristupa svom poslu je sublimirana u toj jednoj reci.

http://www.b92.net/mobilni/info/663707

субота, 23. јул 2016.

HUMANO BAHAĆENJE PRED IZBORE: Šapić osniva svoje novine sa 6,5 miliona dinara iz budžeta!


Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić osniva svoje novine pred izbore sa 6,5 miliona dinara iz budžeta, otkriva Teleprompter.rs.

FOTO: Beta
Bivši vaterpolo reprezentativac i sadašnji predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, pred izbore odlučio je da osnuje svoj list “Novobeogradske novine”, saznaje Teleprompter.rs.
Udruženje građana “Pokret za evropski razvoj obrazovanja – PERO” dobilo je na konkursu opštine Novi Beograd 10. februara neverovatnih 6,5 miliona dinara za projekat pod nazivom “Novobeogradske novine”.
Problematična je činjenica da je 6,5 miliona dinara dodeljeno tom udruženju za izdavanje novina u okviru konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti “sporta, kulture i humanitarnog rada”, a ne u okviru konkursa za informisanje.
Takođe, najveće sume novca dobili su projekti koji promovišu upravo ono na čemu Šapić bazira svoju predizbornu kampanju – kreativne školice, besplatne kreativne radionice, humanitarne akcije, itd…
Na pitanje Telepromptera da li je izdvojio 6,5 miliona dinara za pokretanje novina pred izbore, Šapić je prvo odgovorio:
“Ne znam da li vas je bar malo sramota da onako sraman tekst napišete o mojim medaljama pun laži i insinuacija. Očigledno nije.”
Podsetimo da je Šapić pre nedelju dana saopštio da je svojoj “Humanitarnoj fondaciji Novi Beograd” donirao sve svoje medalje. Teleprompter.rs objavio je tekst u kom se navodi da je taj Šapićev “humani gest” deo predizborne političke kampanje. 
Sledećeg dana usledio je Šapićev odgovor koji je potpisao kao “tupavi sportista”.
– Vidim da su neki “genijalci” komentarisali kako sam dao sve svoje medalje, osvojene tokom sportske karijere, zarad političkog marketinga. Svaka vam čast, kako ste me prozreli! Samo da znate jednu stvar, lopovu, uvek svi oko njega deluju kao lopovi, napisao je Šapić u odgovoru na tekst Telepromptera.
Kako stvari stoje, Šapić je sve osim tupav. Mislio je da niko neće otkriti da je izdvojio 6,5 miliona dinara iz budžeta za finansiranje novina.
Na insistiranje Telepromptera da prizna da je izdvojio 6,5 miliona dinara za pokretanje novina pred izbore koje će promovisati isključivo njegove aktivnosti, “humani” Šapić rekao je da je opština Novi Beograd i ranije finansirala “Novobeogradske novine”.
– “Novobeogradske novine” izlazile su i prošle godine i nemaju nikakve veze sa izborima. Nijednu novu aktivnost ne radimo pred izbore. Sve što se radilo poslednje četiri godine, radi se i sad, rekao je Šapić za Teleprompter.rs.
Pošto nije objavljen impresum, niti imena i prezimena članova redakcije, sasvim je izvesno da je Šapić iz opštinskog budžeta direktno finansirao štampanje tog propagandnog lista.
– Opština nikad direktno nije finansirala “Novobeogradski list”, koliko ja znam, uvek na konkursu, a na sajtu je jedan broj jer je tu bilo malo više o nama. U ostalim brojevima je bilo manje o opštinakim delatnostima, pa nismo ni kačili druge brojeve. Dosta brojeva je izlazilo, mislim da je to svake godine i uslov konkursa je da ima bar par brojeva godišnje. Mi zakačimo na sajt samo onaj koji je nama zanimljiv, jer ga mi ne radimo, objašnjava Šapić za Teleprompter.rs.
Redakcija Telepromptera nije uspela da pronađe nijedno drugo izdanje tog “Novobeogradskog lista” koji se štampa suprotno zakonu bez impresuma.
Prema Zakonu o medijima i javnom informisanju, za izdavanje i distribuciju novina bez impresuma predviđena je kazna od 100.000 do 1.000.000 dinara.
Međutim, prema istom zakonu, “katalozi koji sadrže isključivo obaveštenja, oglase, reklame i informacije namenjene tržištu ili bilten i slične publikacije namenjene internom informisanju” ne spadaju pod pojam medija, pa je sasvim jasno da “Novobeogradske novine” nisu novine, odnosno medij, već promotivni bilten opštine Novi Beograd i Aleksandra Šapića.
Novobeogradski humanitarac pravda se da nema pojma zašto je iz novobeogradskog budžeta u toku predizborne kampanje izdvojeno čak 6,5 miliona dinara za promotivni bilten.
U opštini radi 200 ljudi i postoji u ovom momentu pet stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Moje moći su daleko, daleko manje nego što mislite. Ja jesam predsednik, ali bez opštinskog veća ništa ne može, bez načelnika opštinakih odeljenja, takođe, a to je postavljano shodno snazi, pravda se Šapić da on ne stoji iza rasipanja opštinskog budžeta pred izbore.
Dodaje da te novine spadaju u oblast kulture, jer će “pisati najviše o kulturnim i drugim raznim dešavanjima u opštini”, navodeći da je planirano da se po svim zgradama na Novom Beogradu distribuira tačno 90.000 primeraka.
Čak ni Ministarstvo kulture i informisanja nije dodeljivalo tolike sume novca za republičke projekte, a kamoli za opštinske. Šapić je indirektno priznao da “Novobeogradske novine” nisu novine, već promotivni bilten opštine Novi Beograd koji će se deliti po Novom Beogradu u toku predizborne kampanje.
Pitanje je da li su stanovnici Novog Beograda saglasni s time da 6,5 miliona dinara bude bačeno na promotivne biltene opštine Novi Beograd i Aleksandra Šapića koji će svakako završiti u kanti za smeće!

четвртак, 21. јул 2016.

Crnogorski homofobi iz Dveri na listi Aleksandra Šapića


Na izbornoj listi Aleksandra Šapića za odbornik u Skupštini Opštine Novi Beograd nalaze se crnogorski homofobi iz Dveri. Novoizabrani Predsednik Skupštine opštine Novi Beograd!
Iza vesele, razigrane i šarene predizborne kampanje Aleksandra Šapića na Novom Beogradu kriju se crnogorski homofobi iz Dveri.
Pošto 2014. godine sa drugog mesta na listi Dveri nije uspeo da se ugura u Narodnu skupštinu, Radovan Tvrdišić, nekadašnji član Upravnog odbora Dveri, odlučio je da se priključi Aleksandru Šapiću koji ga je stavio na 10. mesto na izbornoj listi  za odbornike u SO Novi Beograd.
Tvrdišić je u okviru dverjanskih “porodičnih šetnji” bio poznat po brojnim homofobičnim izjavama. Odgovorno je tvrdio da “homoseksualci žele da unište srpske porodice”.
Režimsko ponašanje je toliko štetno i antisocijalno, kada promoviše gej paradu i omogućava oružano marširanje tih sektaša (mislimo na LGBT aktiviste a ne na homoseksualce) kroz Beograd, da to sve čestite ljude u Srbiji provocira. U narodu koji ubrzano umire zbog bele kuge i pada nataliteta, režim odvaja ogromna sredstva, oteta od poreskih obveznika, da promoviše onaj model seksualnog ponašanja koji direktno udara u temelje tradicionalne višedetne porodice. A tradicionalna višedetna porodica je jedina institucija koja može da obnovi naš narod i podigne natalitet, rekao je Tvrdišić u jednom intervjuu.
Budući da su Radovan Tvrdišić i njegov brat Danilo Tvrdišić, nekadašnji odbornik u SO Zemunu, zajedno sa Vladnom Glišićem od Dveri preuzeli ultradesničarski internet radio “Snaga naroda”, Šapić verovatno računa na medijsku promociju kod desničara.
Klan Tvrdišić je rodom iz Bijelog Polja. Novobeograđane posle izbora, ukoliko glasaju za Šapića, čekaju crnogorski homofobi iz Dveri na upravljačkim funkcijama.
Pored homofoba iz Dveri, na listi Aleksandra Šapića nalaze se Šapićev brat, majka, otac i jedan korumpirani bračni par.
http://www.teleprompter.rs/crnogorski-homofobi-iz-dveri-na-listi-aleksandra-sapica.html

NOVI BEOGRAD: Šapić ponovo predsednik opštine

Sa 27 glasova za i četiri protiv, Aleksandar Šapić, ponovo je izabran za predsednika na sednici opštine Novi Beograd. Zamenik je Svetozar Andrić, sa izborne liste Šapića
dok je sednica počela je sa svega 26 prisutnih od ukupno 49 odbornika.
Foto: M. Beljan / RAS SrbijaSednica na Novom Beogradu
- Ne mogu sa sigurnošću da znam ko je glasao za mene, ali pretpostavljam da su to učinili ljudi iz Udruženja "Za naš grad", odbornici SRS i odbornici DS koji su javno podržali moj rad. U izvršnoj vlasti ćemo biti mi i SRS, DS neće učestvovati u izvršnoj vlasti. Ono što je meni žao je što nisu prisustvovali odbornici SNS-a. Mislim da to što nismo uspeli da nađemo zajednički jezik ne znači da ne treba da prisustvujemo Skupštini opštine.
Na kraju krajeva, mi nećemo praviti nikakve koalicije i ja smatram da opštinska vlast treba da živi od skupštine do skupštine. Biće otvorena vrata uvek svima - rekao je Šapić novinaraima posle izbor, dodajući da se nada da to što SNS ne učestvuje neće uticati na zdravu komunikaciju sa gradskom vlašću.
Već posle prve pauze, nešto su bile punije klupe u sali i izabrani su novi v.d. direktori "Poslovnog prostora", Sportskog centra "Novi Beograd" i Centra za socijalni rad. Zatim je Šapić prešao na glavnu tačku dnevnog reda, izbora predsednika i zamenika i sam sebe predložio je za prvog čoveka opštine.
- Drago mi je što je SRS pokazao političku zrelost i veoma mi je žao što nisu prisutni odbornici SNS-a - rekao je Šapić, sada sa mesta predsednika skupštine GO NoviBeograd, na koje je imenovan na prošloj sednici.Iz redova DS-a stigla je podrška za Šapića iako, kako kažu, neće učestvovati u vlasti. 
Pored Andrića, kao njegovog zamenika, izabrani su i članovi veća, ali predsednik Skupštine. Tu funkciju će obavljati Radovan Tvrdišić, takođe iz Šapićevih redova, a zamenik Tvrdišića biće Miloš Knežević.
Nakon prve pauze tokom zasedanja komisija, za v.d. "Poslovnih prostora" imenovan Zoran Gajić, a za v.d. SC Novi Beograd Bojan Bovan, inače, bivši gradski sekretar za saobraćaj. Milka Milovanović Milić će biti v.d. direktora Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom. Tom prilikom, za reč javio se Aleksandar Jovanović iz DJB, uloživši žalbu na dnevnu tačku razrešenja i imenovanja funkcionera opštine, jer odbornici nisu imali na uvidu unapred biografije. Šapic se složio sa njim, objasnivši da se na ovoj sednici biraju samo v.d. direktori, dok će za stalne pozicije biti raspisan konkurs.

понедељак, 18. јул 2016.

Poništeno smanjenje penzija kao neustavno u Grčkoj

Vrhovni upravni sud Grčke Državni savet u sredu je naložio Vladi čija je kasa prazna, da poništi odluku o smanjenju penzija iz 2012. godine jer je neustavna, a bila je deo politike štednje koja je uslov za isplatu međunarodne kreditne pomoći grčkoj državi.
Odluka najvišeg organa upravnog pravosuđa, očekivana mesecima, iskomplikovaće posao vladi Aleksisa Ciprasa koji čeka hitna sredstva od poverilaca, a pred njim su i njihovi novi zahtevi za budžetske uštede.
Odluka Državnog saveta nema retroaktivno dejstvo, ali zahteva da se osnovne i dopunske penzije vrate na nivo iz jeseni 2012. godine, pre no što su novembra te godine zakonom penzije smanjene za pet do 10 procenata.
Mnogi penzioneri i njihova udruženja podneli su žalbu na taj zakon kojem su prethodila druga smanjenja penzija.
Grčki Državni savet je primio mnogobrojne žalbe na mere štednje Vlade, donošene često pod pritiskom i po hitnoj proceduri, od 2010. godine, od kada izbegava bankrot zahvaljujući međunarodnoj finansijskoj pomoći.
Isti sud je 2014. godine poništio smanjenje plata uniformisanih službenika - policajaca, vojnika, vatrogasaca i pomorskog osoblja. Prethodna vlada, koalicija desnice i socijalista je imala nekoliko meseci da sprovede tu presudu, ali je plate samo delimično povećala, navodeći kao razlog budžetska ograničenja.
Po grčkom sajtu za ekonomske informacije Macropolis, presuda o penzijama će koštati državu između 1,2 i 1,5 milijarde evra godišnje.

BIZNIS

 

субота, 16. јул 2016.

Koalicija u opstini na pomolu

I ako je proslo vreme za sastavljanje koalicije na opstini Novi Beograd,
pregrupisavanjem snaga doslo se do dogovora koji ipak cuva velik deo kolaca Aleksandru Sapicu.
Zbunjujuce je to sto postoje dogovori o podrzavanju u skupstini opstine jer cemu to, ako se postavi koaliciona utvrda na pocetku mandata?
Verovatno je pitanje sta ako? ipak nova koalicija nece dugo trajati zbog ne poverenja.
Bice to novi vid krojenja politickih odluka ali ostavicemo to za neki skoriji period,jesenji ...
Zlatko Sobot nas pravovremeno informise ali pitanje je dokle.
Dali ce zadrzati mesto clana veca,videcemo.
GG Aleksandar Sapic je odlucila da se sa _ _ _ ujedini jer tako imaju vecinu za jednog odbornika.
Zasto Pups nije usao u trku,neznamo ali podrzavamo principijalnost u okviru sporazuma sa SNS-om.
Cekamo sredu 20.7.2016.i sednicu skupstine opstine Novi Beograd

субота, 2. јул 2016.

Aлександар Шапић са својим одборницима из криминалног миљеа

за избор одборника Скупштине Градске општине Нови Београд.
 Кандидати за одборнике су: Ред. бр.
 Име и презиме
Година рођења
Занимање
Пребивалиште
1 2 3 4 6
 1. Александар Шапић 1978. Доктор наука индустријског менаџмента Нови Београд 
2. Ранка Дедовић 1969. Економиста Нови Београд 
3. Светозар Андрић 1954. Пензионер Нови Београд
4. Милош Шапић 1947. Пензионер Нови Београд
5. Душан Караклић 1948. Лекар Нови Београд
 6. Славојка Шапић 1951. Пензионер Нови Београд
7. Раде Дедовић 1957. Комерцијалиста Нови Београд
8. Небојша Шапић 1964. Приватник Нови Београд

Основни подаци
Пословно Име: OMLADINSKA ZADRUGA GAUDEAMUS BEOGRAD (SAVSKI VENAC) 
Статус: Активно привредно друштво
Матични број: 06179380
Правна форма: Задруга
Врста задруге: Друга
Седиште: Општина: Београд-Савски Венац | Место: Београд-Савски Венац | Улица и број: Адмирала Гепрата 8А/V
Датум оснивања:19.08.1992
ПИБ: 100183373

Законски заступници

Физичка лица
Име Презиме: Ранка Дедовић
Јмбг/Лични број: 1304969797626
Функција: Директор
Ranka Dedović je u novembru 2012. godine bila uhapšena u sklopu akcije suzbijanja finansijskog kriminala

Prema saopštenju koje je izdao MUP Srbije, sumnja se da su Dedovićeva i njeni saučesnici,
 iz firme Direct group DOO lažno prikazivali da su preko Gaudeamusa angažovali omladince,
 za rad u magacinskim prostorijama te firme i sačinili fiktivne fakture na osnovu,
 kojih je na računGaudeamusa ukupno prebačeno preko 7,5 miliona dinara. 

Uplaćeni novac je podizala i zadržavala za sebe Dedovićeva,
 dok je u poslovnim knjigama svoje omladinske zadruge fiktivno ,
prikazivala da je novac isplatila omladincima, bez njihovog znanja, navodi se u saopštenju.
https://www.cins.rs/mobile/srpski/news/article/beograd-za-novogodisnji-docek-potrosio-vise-nego-sto-je-objavljeno
Član 51. Odborniku prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran: 
1) podnošenjem ostavke;
 2) donošenjem odluke o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave;
3) ako je pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci;
4) ako je pravnosnažnom odlukom lišen poslovne sposobnosti;
 5) preuzimanjem posla, odnosno funkcije koje su, u skladu sa zakonom , nespojive sa funkcijom odbornika;
 6) ako mu prestane prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave;
 7) gubljenjem državljanstva; 
8) ako nastupi smrt odbornika;
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/3533-13Lat.pdf

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...