субота, 16. јануар 2016.

Varufakisov panevropski pokret kreće iz Berlina


Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis,
 planira povratak na političku scenu, ali u Nemačkoj. Naime, Varufakis namerava da početkom februara u Berlinu predstavi svoj panevropski projekat "treće alternative" za Evropu sa ciljem racionalizacije
 i borbe protiv "antidemokratskih evropskih institucija"
 Varufakis stalno kritikuje Evropsku uniju da je antidemokratska i da joj nedostaje transparentnost.

Inicijativom "Demokratija u evropskom pokretu 2025" (DiEM 25) Varufakis želi da okupi zainteresovane sa ciljem da se "demokratizuje Evropa i zaustavi cepanje", preneo je dnevnik Nova Nemačka (Neues Deutschland).

Varufakis namerava da pokrene svoj projekat 9. februara u Berlinu u Folksbine (Volksbühne) teatru koji godinama važi za mesto odakle su krenuli mnogi pokreti, uključujući brojne koji su se borili za rušenje Berlinskog zida, piše Euraktiv Nemačka.

Bivši Sirizin ministar insistira da mu je cilj da pokrene novi pokret a ne da osnuje političku partiju. Predlažući "treću alternativu" Varufakis želi da ukaže na pogrešan pravac i odluke članica EU, kao i na "antidemokratske evropske institucije".

Janis Varufakis ističe da želi da doprinese "demokratizaciji" Evrope i pokaže biračima da postoji treći put između povratka na nacionalne države i "nedemokratskih struktura" današnjih evropskih institucija.

Varufakis, istrajni borac protiv mera štednje koje su od Grčke zahtevali kreditori, ostao je bez ministarske fotelje u leto 2015. Od tada aktivno učestvuje u razgovorima u kojima se traži alternativa između povratka na nacionalne države i evropskih zahteva.

U nedavnom intervjuu za španski list Diario, Varufakis je upozorio da bi, ako zona evra propadne i kriza se nastavi, to vodilo u "beznađe, depresiju i strah" i doprinelo jačanju "nove nacionalizacije, ultra- nacionalizacije i ksenofobije".

Inače, za novembar je bio planiran sastanak u Parizu o "planu Be za Evropu" koji nije održan zbog terorističkih napada u tom gradu.

Sastanak je tada pomeren za januar, takođe u Parizu. Planirano je da na tom skupu učestvuju i globalno poznata aktivistkinja za socijalnu pravdu Suzan Džordž (Susan George) i 
bivši ministri finansija Italije i Nemačke, Stefano Fasina (Fassina) i Oskar Lafonten (Lafontaine).

Izvor: EurActiv.rs 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...