уторак, 26. јануар 2016.

Za koga će glasati penzioneri?Izbori 2016....

Kada se na političkoj sceni Srbije pojavila „stranka penzionera“ mnogi su u njoj prepoznali kočničara političkog života i donošenja „neophodnih odluka da se Srbija oporavi“ zbog „povlađivanja penzionerima“. Zatim je PUPS, bez bilo kakvog suzdržavanja, glasao da se smanji 700.000 penzija.Kome će se carstvu penzioneri sada privoleti, za Penzin pričaju predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije iUdruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Iako su izbori tek najavljeni (još uvek – ne i zakazani), među ostalima, otvorena su zanimljiva pitanja:
  • Šta ostaje kao opcije penzionerima posle PUPS-a koji više nema legitimitet da se predstavlja kao „stranka penzionera“?
  • Ima li smisla postojanje bilo koje stranke koja bi bila posvećena samo jednoj grupi stanovništva?
  • Postoje li u Srbiji uopšte „političke posledice“ za poteze koji su u očiglednoj suprotnosti sa predizbornim obećanjima?
O ovome, i drugim pitanjima vezano za politički i društveni angažman najstarijih razgovarali smo sa Ljubišom Babićem, iz Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) i Jovanom Tamburićem iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS)…

Jovan Tamburić, USPVLS: 

Prema istraživanju stavova vojnih penzionera o kvalitetu njihovog življenja posle smanjenja penzija po osnovu Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija, kojim je obuhvaćeno 536 lica (što je oko 1,5% populacije), 84 % je izjavilo da PUPS ne doživljava kao zaštitnika penzionera.

Kako je Udruženje vojnih penzionera Srbije sa UPS osnivač PUPS, to deo rukovodilaca UVPS koji su u organima vlasti radi ličnih interesa, će je i dalje promovisati. Vojni pezioneri su ocenili da se primenom navedenog zakona o smanjenju penzija, ruši i penzioni sistem Srbije, što će dovesti do ujednačavanja penzija i njihovog svođenja na socijalnu kategoriju.
Posle donošenja navedenog zakona, zaposleni ne vide smisao uplata u RF PIO, zbog čega traže i pristaju da im poslodavci plaćuju doprinose na minimalnu zaradu a ostatak plaćaju na ruke. PUPS je formiran zloupotrebom informacija i prostora kojima upravlja RF PIO, tako da rukovodstva udruženja penzionera, koja dobijaju finasijska sredstva po raznim osnovama iz RF PIO, će nastaviti da podržavaju PUPS.

Jovan Tamburić, USPVLS:

 Naravno da će PUPS zbog neodgovornog odnosa i prevare penzionera nestati sa političke scene. Kao takav PUPS će postati i teret u koaliciji drugim strankama. Rukovodioci PUPS u postizbornom periodu vređaju glasače izjavama, da su penzioneri pristali na smanjenje penzija, dok oni pored penzija uzimaju sve naknade za rad u javnim preduzećima i organima vlasti.

Očgledno je da na osnovu rada i ponašanja predstavnika ove stranke u Skupštini Srbije, javnim preduzećima i organima lokalnih samouprava, građani nemaju osnova da veruju predizbornim obećanjima predstavnika PUPS. Bahaćenje predstavnika PUPS-a u vreme kada građani vrlo teško žive dodatno umanjuje njen rejting. Sva istraživanja pokazuju drastičan pad njenog rejtinga zbog čega sigurno neće smeti samostalno da izađu na izbore.
Zbog svega iznetog druge stranke će sa oprezom prihvatati PUPS kao koalicionog partnera, pokušavajući na takav način i da svale odgovornost za smanjenje penzija na PUPS.
Mislim da na predstojećim izborima PUPS nema šanse da pređe cenzus i uđe u parlament. Postoji mogućnost da najveća parlamentarna stranka prihvati PUPS u koaliciju zbog njegove postojeće infrastrukture i veoma malih političkih zahteva PUPS i povećanja ukupnog vremena i novca za predizbornu kampanju.
Jovan Tamburić, USPVLS:
 Problemi i potrebe penzionera će imati zapaženo mesto u predizbornim programima stranaka. Sve stranke posebnu pažnju obraćaju penzionerskoj populaciji tako što im se posebno obraćaju u predizbornim programima, većina formira i klubove penzionera. Najveći broj stranačkih predizbornih akcija se sprovodi prema penzionerima.

Stranke na vlasti će se pre svega obraćati delu penzionerske populacije kojima nije smanjena penzija, objašnjenjima da je došlo do smanjivanja visokih penzija koje su nezaslužene, da će penzije biti redovne i da će nastaviti da rastu „u skladu sa realnim mogućnostima države“.

Stranke na vlasti su izgubile uverljivost zbog prevare penzionera na prethodnim izborima, jer javno nisu ništa učinile da do smanjenja penzija ne dođe. Smanjenjem penzija je pogođen deo penzionerske populacije koja je obrazovanija zbog čega će njihov uticaj na ostale glasače biti veći.
Opozicione stranke će obećavati ukidanje zakona i odredbi zakona kojim su penzije smanjene ili je usporen njihov realan rast. Očekujem da će opozicione stranke dokazivati da penzije nisu morale da budu smanjene jer postoje drugi načini obezbeđenja potrebnih finasijskih sredstava ukazujući na rušenje sistema PIO. Skoro sve opozicione stranke i politički pokreti govore o vraćanju penzija na nivo pre smanjenja i vraćanju sredstava koja su po tom osnovu oteta.
Očekujem da će svaka stranka svojim programom i formiranjem klubova, sekcija penzionera pokušati dokazati da o njima vodi posebnu brigu.

Preporučujemo: Legenda o penzionerima i izborima (infografika)

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...