четвртак, 4. фебруар 2016.

Penzioneri u Republici Srpskoj obmanuti da moraju u banke

Kao što je najavljeno, u Republici Srpskoj će se od ove godine penzije isplaćivati iz trezora. „Nepoznate osobe“ pokušavaju da iskoriste ovu novinu ubeđujući penzionere da neće primiti penziju ako se iz Pošte ne prebace u banke.

„Pošte Srpske“ obavestile su penzionere da ne nasedaju na spekulacije da treba da otvaraju račune u bankama kako bi nastavili primati penzije posle početka njihove isplate iz trezora RS.
U „Poštama“ su naglasili da će zahvaljujući trezorskoj isplati penzija, koja je počela od 1. januara 2016. godine, penzije stizati redovnije.
– Penzije će i dalje biti isplaćivane putem „Pošta Srpske“ i to bez kašnjenja. Penzioneri koji ne primaju penziju putem pošte, a žele da promene način isplate, treba da se obrate u najbližu poštu ili poštaru – navedeno je na lecima koje su dobili penzioneri.

Direktor „Pošta Srpske“ Jasminka Krivokuća rekla je da su pojedina lica obilazila penzionere u Srpskoj i govorila im da moraju otvoriti račune u bankama kako bi mogli nastaviti primati penziju.

– Te informacije nisu tačne. Nedopustivo je da se manipuliše penzionerima i da ih zavaravaju da moraju otvarati račune u bankama kako bi primali penziju – rekla je Krivokuća.
Ona je dodala da penzioneri i dalje imaju pravo da izaberu da li će penziju primati putem „Pošta Srpske“ ili banaka.
– Svaki penzioner treba sam da odluči i niko ne treba da vrši pritisak na njih u vezi sa izborom načina na koji će primati penziju ili da širi dezinformacije – istakla je Krivokuća.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS kazali su da nisu upoznati s informacijama da su pojedina lica obilazila penzionere i obaveštavala ih da moraju otvarati račune u bankama kako bi primali penziju.

– Na krajnjem korisniku je da odluči da li će penziju primati putem pošte ili banke. Sve je isto kao do sada – istakli su u Fondu PIO.
Penzioner iz Banjaluke Jovan P. rekao je da su nekoliko njegovih prijatelja posetili ljudi koji su se predstavili da su iz banaka i rekli im da moraju otvoriti račune, jer će jedino na taj način primati penziju.
– To nas je zbunilo, zbog čega smo tražili informaciju iz „Pošta Srpske“ gde su nam rekli da nema potrebe za tim – rekao je on i dodao da su nakon toga „Pošte Srpske“ obavestile sve penzionere da nema potrebe za otvaranjem računa.
U Fondu PIO su kazali da je završena isplata decembarskih penzija penzionerima u Srpskoj.
– Idućih dana penziju će dobiti i 45.000 penzionera u inostranstvu, koji primaju penziju od RS – naglasili su u Fondu PIO, piše Glas Srpske.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...