понедељак, 2. октобар 2017.

Међународни дан старијих особа 1. октобар




                           Удружени синдикати      Србије „Слога“

на Међународни дан старијих особа 1. октобар упозоравају да се у Србији годинама уназад спроводи социјални геноцид над старијим особама, 
јер већина њихових пензија није довољна за пуко преживљавање, а камо ли за нормалан живот загарантован Уставом и Повељом Уједињених нација која гарантује право на одговарајући животни стандард.

Оно што је јако видно и истовремено забрињавајуће је да се старије особе константно експлоатишу од стране политичких партија, посебно у тренутку вршења власти и уочи изборних циклуса, јер уместо достојанственог живота у трећем добу њима се од годинама стеченог капитала враћају само мрвице у виду разних пакета са основним животним намирницама, попут брашна, соли, уља, пиринча, хемије и слично.

О такозваним бесплатним лекарским прегледима који се спроводе у страначким просторијама и које се огледају у мерењу шећера и крвног притиска да и не говоримо, јер је таква врста „здравствене бриге“ врло цинична и понижавајућа.

То је класична уцена, јер се кроз такав вид помоћи старији претварају само у јефтино и стабилно бирачко тело за опстанак политичке елите.
Удружени синдикати Србије „Слога“ сматрају да је Србији хитно потребна потпуна нова национална стратегија за збрињавање старијих особа, заснована искључиво на државној а не страначкој помоћи социјално угроженим особама, посебно жртава транзиције, радника и радница који су читавог свог радно способног живота стварали и радили, да би на крају остали без адекватних примања неопходних за пуко преживљавање и голи живот.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...