субота, 9. мај 2015.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije govori za Danas povodom deset godina od osnivanja stranke

Milan Krkobabić: Vučiću bih zamerio ako odustane od reformi

*Pripremamo se za lokalne i pokrajinske izbore kao da će biti sutra i kao da ćemo ići sami *Smanjenje plata i penzija smatramo iznuđenom, kratkoročnom merom fiskalne konsolidacije * Penzioneri su uvek u ključnim trenucima bili spremni da pomognu državi

AUTOR: L.V.
Premijeru Aleksandru Vučiću bih zamerio ako pod pritiscima popusti i odstupi od koncepta koji podrazumeva ozbiljne reforme i sređivanje zemlje. Plate i penzije ćemo povećati onog momenta kada realni pokazatelji to dozvole, ali pritom permanentno upozoravamo i tražimo da svi ostali urade svoj deo posla, bez izuzetka, do kraja i pošteno.
Naš ideal su socijalna država i socijalna pravda. Penzioneri, oni koji to nikada neće biti, socijalno ugroženi i zaposleni su oni kojima se obraćamo i na koje računamo. Vrednosni stavovi ”penzije prate plate” i “nema viška zaposlenih nego manjka poslova” polako ali sigurno bivaju prihvaćeni. Na tim vrednosnim stavovima baziramo naše delovanje. U prvi plan ističemo redovnost i sigurnost plata i penzija, što predstavlja okosnicu našeg novog koncepta dugoročne stabilnosti čiji je garant država. PUPS je nastao iz nasušne potrebe ogromnog broja penzionera i socijalno ugroženih da zaštite svoj egzistencijalni minimum. Penzije su tada bile pod velikim znakom pitanja, a osnovno je bilo da li će ih biti ili ne. Iz takve situacije nastala je ideja o formiranju partije, kaže za Danas Milan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, povodom desetogodišnjice osnivanja ove stranke koja broji više od 100.000 članova, a u Skupštini Srbije sa 12 poslanika je četvrta po snazi. 
 Da li ste zadovoljni razvojem stranke u proteklih deset godina?- Taj period je i kratak i dug. Kratak da bismo mogli reći da smo uradili sve što smo želeli. U svakom vremenskom periodu morate imati “svojih pet minuta”, što znači da definišete svoje prioritete i da vam okolnosti dozvole da ih ostvarite.

 
 Kada je bilo vaših pet minuta?- PUPS je sjajno uradio koncept socijalne politike u Beogradu. To je bio originalan i upečatljiv koncept. Po uzoru na Beograd realizovan je i u Nišu. Koncept podrazumeva permanentno poboljšanje kvaliteta života socijalno ranjivih grupa. Penzioneri: 13 penzija kao specijalni vid socijalnog davanja, besplatan gradski prevoz, klubovi i dnevni centri za najstarije, edukacije, različiti vidovi kulturne i rekreativne animacije. U fokusu su bile i mlade žene kojima smo obezbedili pun iznos zarade za vreme održavanja trudnoće, žene koje izlaze  iz sigurne kuće su dobijale adekvatnu naknadu u toku prve godine. Posebna pažnja  posvećena je osobama sa invaliditetom. Koncept u svakoj opštini po jedan dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju krunisan je novim boravkom u Šekspirovoj ulici, najmodernijim na  Balkanu… To je bio celovit koncept za rešavanje životnih pitanja, primeren tom vremenu i sredstvima koja su bila na raspolaganju. 
 U kom delu Srbije je PUPS najzastupljeniji?- Građani imaju privilegiju da daju ocenu. U Beogradu smo startovali sa dva odbornika, danas imamo šest u Skupštini grada. To potvrđuje da smo uradili neke stvari po volji Beograđana. 

 
Šta PUPS-u nedostaje da bi bila masovnija stranka kojoj nisu potrebni koalicioni partneri da bi prešla cenzus?- Potrebno je vreme i strpljenje. Ideal socijalne države i socijalne pravde kao i vrednosni stavovi ”penzije prate plate” i “nema viška zaposlenih nego manjka poslova” polako ali sigurno bivaju prihvaćeni.
 To znači da ne planirate da menjate koalicione partnere?- Sa koalicionim partnerima, SPS i JS, delimo osnovne vrednosti i stavove. Dugo smo zajedno, za srpske političke prilike čak i suviše dugo. U čemu je tajna pokazaće vreme. 

 
Kada će PUPS samostalno da izađe na parlamentarne izbore?- To zavisi od realne procene u datom momentu. Od organizacione i akcione osposobljenosti partije i objektivnih političkih okolnosti, odnosno rasporeda i grupisanja  političkih snaga. 
 Lokalni i pokrajinski izbori su možda prilika za to? - Pripremamo se za te izbore kao da će biti sutra i kao da ćemo ići sami. To ne znači da ćemo ići sami i ne znači da će izbori biti sutra. Aktivnost je maksimalno podignuta. Ljudi su spremni. To ne može da smeta ni našim koalicionim partnerima, jer ako idemo u koaliciju, mogu da računaju na nas sa animiranim biračkim telom koje je dosta stabilno. Na njega se teško utiče, nema ni velikih uzleta ni velikih padova. 
 Koliki je trenutni rejting PUPS?- Nismo radili istraživanja. Moj stav je parafraza Harija Trumana, koji je pred kraj kampanje u kojoj su mu predviđali loše rezultate rekao: Da je Mojsije čekao na istraživanje javnog mnjenja, Jevreji bi i dan-danas čučali u Egiptu. Truman je dobio te izbore.  
Ako posle rekonstrukcije vlade SPS ne bude više u vladajućoj koaliciji, da li PUPS ostaje u Vladi?- Mi nemamo predstavnike u Vladi. Ni državne sekretare ni pomoćnike ministara. Mi smo samo deo parlamentarne većine. 
 Da li ćete onda i dalje u Skupštini podržavati Vladu?- Podržavamo koncept premijera Vučića i u tome smo dosledni. Bez sumnje da je premijer u prvoj godini mandata povukao hrabre i odlučne poteze koji kod nas do sada nisu bili uobičajeni.
 Da li je to moglo i ranije da se desi? Na primer 2012. kada je premijer bio Ivica Dačić, vaš koalicioni partner?- Kalkuliše se da li je ovo prva ili treća godina mandata. Za mene koncept premijera Vučića nije stariji više od godinu dana. Budimo objektivni, prve dve godine je premijer bio Ivica Dačić, koji je iskusni političar i te dve godine je vlada utrošila na borbu protiv korupcije i kriminala. Tu su stvorene pretpostavke da se krene u dalje reforme i podizanje novih temelja.
Slažete li se sa onima koji kažu da je smanjenje penzija protivno Ustavu?- Za to je nadležan Ustavni sud. Problem nije u tome i najlakše je biti parničar. Članovi PUPS nemaju potrebe da se parniče sa svojom državom. Ono što je za nekog smanjenje plata i penzija za nas ima drugi značaj. Ovo smatramo iznuđenom, kratkoročnom merom fiskalne konsolidacije, privremenim solidarnim doprinosom jednog dela penzionera i zaposlenih u javnom sektoru da bi se izašlo iz situacije koja je pretila da dođemo do pitanja da li će penzija sutra uopšte biti. Više od milion penzionera je izuzeto i to onih sa najnižim primanjima. Penzioneri su uvek u ključnim trenucima bili spremni da pomognu državi. Svako ko dugoročno, ozbiljno i odgovorno razmišlja shvatiće  da smo spremni da kratkoročno damo svoj doprinos da finansije i ekonomija stanu na zdrave noge. 
 Šta ako ponovo penzioneri budu morali da se žrtvuju? Da li bi zamerili premijeru zbog toga?- Termin kratkoročno ne bih fiksirao na dva, tri meseca ili godinu dana. Vezaćemo ga za period kada realni pokazatelji to dozvole a da postignuta stabilnost ne bude dovedena u pitanje. Sada se već deficit vraća u prihvatljive okvire. To je kratkoročna mera koja je mogla da da rezultat. I dala je. Ona nam je omogućila da udahnemo vazduh i krenemo da radimo. Naš ideal su socijalna država i socijalna pravda. Penzioneri, oni koji to nikada neće biti, socijalno ugroženi i zaposleni su oni kojima se obraćamo i na koje računamo. U prvi plan ističemo redovnost i sigurnost plata i penzija, što predstavlja okosnicu našeg novog koncepta dugoročne stabilnosti čiji je garant država. Hoćemo da vidimo i sređivanje situacije u javnim preduzećima,  preduzećima u restrukturiranju, zatim da završimo proces privatizacije. Premijeru ne bih zamerio zbog toga, već ako pod pritiscima popusti i odstupi od svog koncepta, ali permanentno upozoravamo i tražimo da svi ostali urade svoj posao u ostalim oblastima u kojima su reforme potrebne. 
 Premijer najavljuje vraćanje na staro već do kraja godine. Da li je prerano?- Nemam sve pokazatelje da bih rekao da li je prerano. Finansijski pokazatelji su ohrabrujući. Videćemo kako će se situacija odvijati. Da smo bili u pravu kada smo dali podršku konceptu premijera, svedoči  njegova spremnost da sa izlaskom iz udarnih delova krize, razmišlja da se penzije i plate vrate. To znači da je koncept utemeljen, a namera jasna i poštena.


Asocijacija partija trećeg doba
Kakvu saradnju imate sa partijama iz zemalja iz okruženja?
 - Sarađujemo sa partijama iste orijentacije Hrvatske i Slovenije. Idemo u pravcu formiranja asocijacije koja će biti promovisana 1. oktobra na Dan starih u Ljubljani.


Za standarde EU

 Kako gledate na evropski put Srbije?- Put je prihvatljiv. Na EU,  za razliku od nekih, ne gledamo kao miševi na kolut sir. Za nas je to šansa da prihvatimo održive standarde u svim oblastima ekonomskog i društvenog života. Hoćemo da budemo deo kulturnog identiteta Evrope. Izdvajam borbu protiv svih vidova diskriminacije, posebno starosne.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...