VOJNI penzioneri iz nekoliko udruženja okupiće se 10. marta pred Vladom, u znak protesta jer već punih sedam godina čekaju da ih država obešteti na ime duga nastalog zbog neusklađivanja penzija. Obećanje ministra za rad Aleksandra Vulina da će problem biti rešen za nekoliko dana je, kažu, samo jedno u nizu i ne veruju da će biti ispunjeno.
- Bilo je raznih tumačenja čak i negiranja da nam pravo na vanredno usklađivanje penzija uopšte pripada, do toga kako je to iznevereno predizborno obećanje - kaže Milo Bjelivuk, član Organizacionog odbora protesta. - Ustavni sud jasno je zauzeo stav i doneo odluku, koja je po pravnoj logici morala biti opšteobavezujuća i izvršna, a njom se naglašava da vojnim penzionerima pripada pravo na vanredno usklađivanje penzija pod istim uslovima, na isti način i u istom iznosu kao i ostalim korisnicima penzija.
Bjelivuk ističe da su sudovi opšte nadležnosti različito presuđivali po podnetim tužbama, a ta razlika se ne sastoji u priznavanju ili nepriznavanju, već u različitoj primeni materijalnog prava, tako da su neka obeštećenja manja i za dve trećine od stvarnih.
- Bode oči priča kako država svakom vojnom penzioneru duguje 6.000 evra, jer tu nisu uračunate kamate, sudske takse i advokatske usluge - kaže Bjelivuk.
ČEKA SE RESOR FINANSIJA
U Ministarstvu rada smo juče saznali da se očekuje da sektor finansija izađe sa planom isplate duga vojnim penzionerima. Radna grupa, koju su činili predstavnici ministarstava rada, finansija i odbrane je okončala posao.