недеља, 8. март 2015.

Војни пензионери поново траже усклађивање пензија

БЕОГРАД - 
Војни пензионери поново су данас указали на проблем погрешног усклађивања њихових пензија и затражили да се нађе решење којим би оне биле усклађене са Законом ПИО.
У отвореном протестном писму које су, како се наводи, упутили Влади Србије и медијима наводи се да су прошлог и овог месеца организовали више протестних окупљања, те да су предали своје захтеве који се односе на решавање њихових проблема у вези исплате пензија.
Они указују да се због усклађености њихових пензија дуг гомила, како наводе, на штету пензионера, али и на штету државе.
У писму које је потписао један од војних пензионера, наводи се да је желео "да скрене пажњу на дискриминаторски и игнорантски однос власти према његовим колегама војним пензионерима који су пензионисани пре 1. јануара 2008. године".
Бета (Ненад Петровић)
Бета (Ненад Петровић)

Он истиче да су пензије на основу Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата од децембра ове године умањене за 15 одсто, а не десет, односно 25 одсто мање на износ који се умањује.
Тај закон је, како је казао, противуставан и због тога је покренуто неколико иницијатива за оцењују његове уставности.
Иначе, војни пензионери од раније указују да им је ускраћено законско право на усклађивање пензија од 1. јануара 2008. године за 11,06 одсто и да трпе штету и због тога, али и због главница, затезних камата, судских трошкова адвокатских услуга због спорова које су у међувремену покренули.
Група војних пензионера протестовала је у претходном периоду захтевајући од владе да законски регулише исплату њихових пензија, односно дуга који је настао погрешним усклађивањем пензија.
Ветерани су се пред Уставним и Управним судом изборили за обештећење, али још чекају да надлежни пронађу начин за исплату дуга
Они су од 1. јануара 2008. постали бивши војни пензионери јер су пребачени у статус цивилних пензионера и то није законски регулисано.
Прецизније, Законом о војсци Србије, који је тада ступио на снагу, војни пензионери измештени из Министарства одбране и војних прописа и на незаконит начин преведени су у надлежност Фонда ПИО.
Војни пензионери су због тога остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Републике Србије од 25. јануара 2008. године.
У Фонду ПИО раније су Танјугу рекли да ће се захтеви војних пензионера који се односе, пре свега на то да се законски регулише исплата њихових пензија бити решени системски, на нивоу државе, а да ће они такво решење спровести у пракси.
Иако се раније у јавности помињало да би могло да дође до претварања потраживања у јавни дуг и исплате дуга у ратама, у фонду ПИО су још пре месец дана навели да неће спекулисати о могућим решењима.
У Фонду ПИО појашњавају да су професионална војна лица од јануара 2008. године обухваћена Законом о пензијском и инвалидском осигурању.
Од 1. јануара 2012. године Фонд ПИО је преузео од Фонда СОВО послове остваривања права из пензијског и инвалидског осигурања за професионална војна лица и послове исплате тих права и, практично, тада су преузети и проблеми око неусклађених износа пензија који датирају из 2008. године, рекли су у фонду ПИО.
Иначе, право на ванредно усклађивање припадало је корисницима РФ ПИО из категорије запослених почев од 1. јануара 2008, јер су просечне пензије за 2007. годину за ову категорију пензионера биле испод 60 одсто просечне зараде.
Сматрајући да и њима припада право на ванредно усклађивање, војни пензионери су покренули судске спорове.
Како су раније рекли у фонду ПИО, судови су, у почетку, заузимали ставове који нису ишли у прилог остваривања права војних пензионера на ванредно усклађивање пензија од јануара 2008. године, да би, након Одлуке Уставног суда из 2013. године, а затим и Управног суда, дошло до кориговања судских одлука.
Фонд се, како наводе, редовно обраћао Министарству финансија и Министарству рада још од 2012. године, указујући на то шта се догађа у пракси, односно на неуједначеност ставова парничног и управног суда.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...