понедељак, 9. март 2015.

Rapa: Penzioneri prvi na udaru
Potpredsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Mehmedalija Rapa izjavio je jučer za „Dnevni avaz“ da strahuje od načina isplate januarskih penzija, zbog činjenice da je u januaru najmanje uplaćeno doprinosa do sada, te posljednjih obeshrabrujućih najava o novoj tranši kredita iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH.
- I u decembru smo imali sporije prilive doprinosa, pa se produžila isplata u januaru. Ako budemo mogli, penzije za januar isplaćivat ćemo do 10. februara. Ako se nastavi ovakva situacija, sa sve manjim brojem zaposlenih, slabim uplatama doprinosa, to će biti veliki problem za društvo u cijelosti, ali ćemo mi, kao i do sada, prvi osjetiti posljedice - napomenuo je Rapa za „Dnevni avaz“.
Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan (Atoyan) poručio je da Izvršni odbor MMF-a neće krajem mjeseca razmatrati novu tranšu kredita BiH, kako je ranije najavljeno, zbog „nedovoljnog napretka u pogledu preostalih pitanja“.
 - Već imamo ogromna dugovanja prema Fondu, koja su oko 360 miliona KM, kao i rad nacrno, na kojem se jedni bogate, a dugoročno se stvara problem...  U ovoj godini, penzioneri FBiH od vlasti će tražiti povećanje penzija na više od pet posto, jer jasno je da nije moguće preživjeti sa 326 KM mjesečno - naglašava on za naš list.
Januarske penzije za korisnike Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske bit će veće za 1,65 posto, odlučeno je jučer na sjednici Upravnog odbora tog fonda, ali za to povećanje na mjesečnom nivou bit će neophodno osigurati dodatna sredstva od oko dva miliona KM.
- Kreditno zaduženje Fonda na dugoročnoj osnovi je 90 miliona KM, a svakog mjeseca „povlače“ se 43 miliona KM kratkoročnog zaduženja prilikom isplata penzija - naglasio je direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/160013/rapa-penzioneri-prvi-na-udaru#sthash.eWwAouy4.dpuf

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...