среда, 30. септембар 2015.

Pola miliona starih ima minimalnu penziju 1 oktobar dan starih osoba

Pola miliona starih ima minimalnu penziju

Među starijim osobama rasprostranjeno je siromaštvo i socijalna isključenost, a uslovi stanovanja i struktura potrošnje lošiji su u poređenju sa ostalom populacijom.
Ovo je danas izjavila direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba.

- I dok životni vek i kvalitet života starijh raste u svim razvijenim zemljama, u Srbiji svaka deseta stara osoba živi ispod granice, više od 11.000 osoba starijh od 65 godina prima socijalnu pomoć, a gotovo pola miliona starih osoba ima minimalnu penziju - rekla je Tanjugu Paunović.

Ona je navela da su najveći izazov za starije osobe u Srbiji, kada su u pitanju ljudska prava, diskriminacija, siromaštvo, nasilje i zlostavljanje, kao i nedostatak specifičnih mera i usluga.

- To je i razlog što su starije osobe prepoznate kao jedna od osetljivih društvenih grupa u Strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije i pratećem Akcionom planu koju je vlada usvojila za period do 2018. - rekla je Paunović.

Navodeći da usluge u rezidencijalnim ustanovama treba da budu usmerene shodno individualnim potrebama korisnika, a ne organizacionim potrebama pružalaca usluga, ona je ocenila da postoji dosta mehanizama kojima bi država, preko zdravstvenih i socijalnih ustanova, mogla da interveniše u okviru svojih javnih politika, kako bi se unapredio položaj te osetljive društvene grupe.

- Jedan od njh je donošenje posebnog zakona o zaštiti prava pacijenata u kome bi bile sadržane antidiskriminacione klauzule, uključujući i one koje se odnose na starosno doba - rekla je Paunović
.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština UN 14. decembra 1990. sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja zivotnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

понедељак, 28. септембар 2015.

Координационо тело - Удружених војних пензионера Србије

  АP E L
Poštovane kolege širom zemlje Srbije, posebno Nišlije kojima je obezbeđen prevoz kao i onima iz Kovina, a naročito kolege iz Beograda, da li ste svi pročitali saopštenje USS da Zakon o privremenom "umanjenju" penzija nije u suprotnosti sa Ustavom.

Da li ste pročitali obrazloženje te odluke, u kojoj se Ustavni sud brine o socijalnim pitanjima, a ne pravnim i ustavnim.

Da li ste mogli zaključiti da je saopštenje većim delom političko a manjim delom pravno.

Da li ćete i dalje verovati rukovodstvu UVPS koje će "se truditi da zaštiti vaša prava", ili ćete 29.09.doći na Trg Nikole Pašića i dići svoj glas protiv nepravde, protiv uravnilovke među osiromašenima i siromašnima, ali ne i među bogatima, lopovima i tajkunima, onima čije plate premašuju i zarade u bogatim zemljama zapada i istoka, da li ćete i dalje verovati izdajnicima iz naših redova koji su se za mrvicu prodali otuđenoj PUPS, koja brine samo o foteljama naših jahača, koji ne umeju da sjašu, a dizgine zatežu i vlastodršcima podršku daju
.
Ponižene, obespravljene, diskriminisane, ojađene, posramljene kolege moje, trgnite se iz letargičnosti, pokažite da još mrdate, da ste živi, stanite rame uz rame sa onima koji se ne mire s nepravdom, generali, pukovnici...zastavnici...svi smo obespravljeni, solidarišimo se, pokažimo da smo ljudi, ne gledajmo samo sebe, izađimo 29.09 na ulice i kažimo NE svakoj nepravdi, kažimo NE daljem našem ponižavanju i urušavanju minimuma dostojanstva.

Znam da nisam najugroženiji, ali sam daleko od mnogih koji su materijalno situiraniji, međutim, znam da je mnogo mojih kolega koji se stide svoje bede i sirotinje, sram ih je da izađu na ulicu, pa čekaju da padne mrak da bi prošetali i u kontejner zavirili, ali kasno je, druga sirotinja ga je već ispraznila.

Jesu li to epohalni dometi vlasti, je li to ekonomska stabilizacija i fin.konsolidacija, je li to briga za ugrožene i najugroženije...jesu li uopšte važne naše muke i ono što mi kažemo, ili je jedino istinito ono što kaže MMF, Svetska banka i pojedini belosvetski istrošeni političari, kurvari i propaliteti, koje u njihovim zemljama više niko ne sluša, a neke krivično progone, znači li išta vapaj građana Srbije ili su oni nebitni, jer dolaze drugi koje će nam Evropa i svet naseliti i tako ih spasiti njihovih muka a nas prepustiti novim kolonama, ko zna u kom pravcu, a najverovatnije ka destinacijama večnih lovišta.

Hoćemo li da čekamo taj trenutak ili da iskoristimo ovaj???

PRESEDNIK KT I Tima za proteste
           Mile Bjelivuk
     Координационо тело
LOGO  Удружених војних   пензионера   Србије

POKRET ZA PREOKRET U BORBI ZA PRAVA PENZIONERA

Веселиновић тражи од парламента да смени петорицу судијa Уставног суда

Покрет за преокрет поднеће у Скупштини Србије иницијативу за разрешење петорице судија Уставног суда, које бира парламент, због, како је оцењено, одлуке тог суда да противуставно смањи пензије.
Лидер Покрета за преокрет и посланик Јанко Веселиновић тврди да је реч о политичкој одлуци Уставног суда, због чега ће на писарници Скупштине Србије предати иницијативу за разрешење, односно превремени престанак дужности, пет судија Уставног суда које бира парламент, преноси Танјуг.
"Скупштина би требало да реагује и покрене поступак за разрешење тих пет судија, јер Уставни суд није политичко тело, већ тело које треба да брине о заштити Устава, закона и уставних начела", рекао је Веселиновић новинарима у Скупштини Србије.
У Уставу се, истакао је, јасно каже да стечена права не могу бити оспорена, те да то стоји и у бројним европским и светским конвенцијама, па су сличне одлуке у свим земљама "пале" на Уставном суду када је био покренут поступак.
Покрет за преокрет је, додао је, формирао правни тим, а он ће помагати удружењима пензионера за тужбу суду у Стразбуру.
Према Веселиновићевим речима, 700.000 пензионера већ скоро годину дана прима умањење пензије, односно примило је целу пензију мање.
"Пензионери имају права да се боре за своја средства јер од тих пензија не могу да живе ни они, као ни 500.000 пензионера који тренутно примају испод 15.000 динара пензије", рекао је Веселиновић.

Federacija BiH: Penzija za šestinu staža – pola evra!

Federacija BiH: Penzija za šestinu staža – pola evra!

Mitra Dragić od Federacije Bosne i Hercegovine prima penziju od koje sebi jedva može priuštiti jedan (ceo) hleb. Penzionerka iz Lukavca, naime, ostvaruje starosnu penziju u BiH u iznosu od, ni manje ni više, nego – jedne konvertibilne marke!

Za staž u Republici Srpskoj dobila je, prema vremenu staža, srazmeran deo penzije, ali je u Federaciji BiH diskriminisana po tom pravu, mada su doprinosi uredno uplaćivani, na šta ni Fond PIO/MIO nije imao primedbi, ali je kod obračuna penzije za skoro jednu šestinu staža dobila samo 1 KM (pola evra) penzije, objašnjava njen suprug Vojin.
– Supruga, koja je uredno ostvarila pravo na starosnu penziju, od Fonda PIO RS prima penziju u iznosu od 50,80 KM za ostvareni staž na području RS. No, PIO/MIO Federacije BiH nije hteo uzeti u obračun staž iz tog bosansko-hercegovačkog entiteta nego je uzeo staž od dva meseca, pa Mira dobija marku penzije”, kazao je Vojin za „Dnevni avaz“.
Dragić je dodao da, prema dokumentaciji koju on poseduje, niko ne osporava ostvareni staž, ali on nije uzet u obzir prilikom obračuna iznosa penzije.
“Ja sam išao advokatima zbog toga, ali nisam mogao finansijski podneti troškove, predavao sam žalbe PIO/MIO FBiH, na koje sam dobio odgovor da je sve urađeno prema zakonu. Kada sam predočio listing da je staž uplaćen, oni mi nisu ništa odgovorili”, rekao je Dragić.
Posle toga, razgovarao je i s drugim penzionerima koji imaju isti problem kao njegova supruga, ali su mu oni kazali da nikada neće dobiti ništa više i da treba odustati od ovog slučaja, prenosi Mondo.

недеља, 27. септембар 2015.

Vedrana Rudan: Živimo u doba robovlasničke demokratije

Vrag je došao po svoje - kaže Vedrana Rudan, čuvena, popularna književnica koja je nedavno bila gost Beograda.
Njena knjiga, zbirka tekstova “Zašto psujem” (“Laguna”), za kratko vreme doživela je četvrto izdanje, a kad ju je više od dva sata potpisivala u knjižari “Delfi”, dugi red se protegao i po trotoaru ispred ulaza.

Na nezaobilazno pitanje oličeno u naslovu knjige kaže: “Ne psujem ja, psuju moji a i vaši sugrađani. Psuju jer nemaju novca, nemaju budućnosti, jer ne veruju da će svanuti bolji dan. Što se mene tiče, okružena sam ljudima koje volim, možda sam dosadna al’ meni je to strašno važno, i to je ono što me drži na površini.”

Od vašeg nedavnog boravka u Beogradu, pre nepunih nedelju dana, situacija u srpsko-hrvatskim odnosima postala je usijana zbog izbeglica pa se, kao, smirila...?

- I Srbija i Hrvatska imaju isti problem. Na čelu vaše i naše vlade mužjaci su u punoj snazi. Dva uspaljena pastuha kontrolirano van kontrole. Milanović se nakon tri i pol godine snažnog hrkanja dignuo na zadnje noge i krenuo kopitima razvaljivati Vučića. Kad hrvatski političar doma ima frku ili su izbori na vratima, napad na Srbe je dobitna kombinacija. Isto važi i za vaše. Naravno da Vučić na Milanovićevu provokaciju nije mogao odgovoriti osmijehom Mona Lize. I krenuo je rat koji ovim dečkima diže politički rejting a običnim ljudima život pretvara u pakao. Kod nas, u “civiliziranoj Europi” svi su zgroženi rječnikom srpskih novinara. Nazvati našega premijera na naslovnici “idiotom” uvrijedilo je sve one u kojima hrvatsko srce bije. Ne i mene. Od “novinara” tabloida ne treba očekivati pristojnost, ali od premijera vlade da. Zato mene Milanovićevo “šaraj malo, šaraj” ili tako nekako više pogađa. Svi su političari u suštini prostaci, da nisu, bavili bi se časnim poslom, ali bi svoj prostakluk morali držati pod kontrolom. Bar onda kad su premijeri.

Negde ste rekli da vas je i aktuelno pitanje izbeglica potaknulo da prestanete pisati blog...
- Strašno je što nam se događa. Nekoliko milijuna sirotana krenulo je na Evropu. Mi koji živimo ovdje prvi put vidimo potomke i rodbinu onih koje smo pobili. Govorim o članicama NATO-a i članicama Evrope. Svi su političari prostaci 

Svi su političari prostaci


Sitno jugoslovensko smeće je nakon strašnog rata u kom se Jugoslavija raspala postalo vlasnik naših života. A treba nekako živeti sa tom spoznajom. 

Umorna sam i zgađena
Nedavno ste prestali pisati blog. www.rudan.info koji je bio posećen preko deset miliona puta. Zašto vas više nema u virtuelnom svetu?
- Možda sam vještica. U svom sam posljednjem tekstu najavila rasplamsavanje mržnje na ovim zauvijek našim prostorima. Umorna sam. Zgađena. Užasnuta. Prestrašena. Ne mogu se nositi više sa životom koji živim. Pišući udvostručujem, malo sam i rekla, svoj užas. Između infarkta i čučanja u kutu odlučila sam se za ovo drugo. Doduše, dati intervju “Blicu” u ovom času teško da bi se moglo nazvati terapijom koja opušta.
Svih ovih godina smo u svojim dnevnim boravcima lizali sladoled i gledali kako na našim ekranima ginu milijuni nesretnika. Mislili smo kako to veze s nama nema. Danas kad su nam na vratima, odjednom shvaćamo da su u Pakistanu, Afganistanu, Siriji, Iraku, Libiji ginuli ljudi. Evropa pojma nema kamo će s njima. Srbija ih šalje u Hrvatsku, umjesto da “malo šara”, Hrvatska ih šalje u Mađarsku i Sloveniju, horde se žele dočepati bogatih zemalja koje ih možda žele a možda i ne žele, to još uvijek nikome nije jasno. Jasno je samo jedno, Amerika i evropske države godinama su nekažnjeno ubijale, danas to Evropi dolazi na naplatu. Americi ne. Ona je daleko. Ona je uvijek krvnik, nikad još nije odgovarala za milijune odrubljenih glava nevinih ljudi diljem kugle zemaljske. Gadi mi se pisati o tome. Frustrira me što na ovome svijetu samo stalna Amerika jest.

I Hrvatska je u EU. Ima li ona ulogu u ovoj krizi?
- Odlično pitanje na koga, aleluja, ovih dana odgovaraju hrvatski novinari. Pretpostavljam da ne čitate naše novine pa ću ih citirati. U „Novom listu“ autor teksta Boris Pavelić citira Vedrana Obućinu suradnika-istraživača Društva za mediteranske studije Sveučilišta u Rijeci: „U travnju 2012. godine, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić sudjelovala je u Istanbulu na neformalnome skupu Prijatelji Sirije, koji je pod američkim patronatom okupio protivnike režima Bašara al Asada, što u Damasku nije prošlo nezapaženo. Sljedeće je poteze Vlada nastojala držati podalje od javnosti. U prosincu 2013. otkriveno je kako Vlada planira pretovariti pet tona sirovine za bojne otrove iz Sirije, kako bi zauzvrat tražila jamstva za povrat Ininih naftnih polja, koja je Hrvatska zbog rata napustila 2011. Zbog javnog protivljenja taj plan je propao. Koji mjesec kasnije, ‘Njujork tajms‘ je otkrio da je Saudijska Arabija od Hrvatske kupila oružje i isporučila ga, navodno, u Jordan. Godinu kasnije, blogeri koji prate ratove na Bliskome istoku objavili su fotografije koje indiciraju mogućnost da islamisti ratuju - hrvatskim oružjem.” Ponosna sam na hrvatske novinare koji otkrivaju prljavu hrvatsku politiku koju sigurno neće oprati ovih dana popularno dijeljenje sokića i dekica sirijskoj siročadi.
Slovite za osobu bez dlake na jeziku...
- Treba razotkriti hrvatsku politiku. Stidim je se. (Srpsku razotkrivajte sami.) Mi građani morali bismo najzad spoznati u kakvoj zemlji živimo. Danas čitam u „Ekspresu“, autori teksta Tea Kvarantan Soldatić i Boris Rašeta: ”...Kad se val izbjeglica sručio na Hrvatsku, nitko u vlasti ni oporbi nije podsjetio na činjenicu da i naša zemlja ima udjela u krvavom sirijskom ratu koji je na bijeg natjerao milijune ljudi. Danas više nije tajna: tri tisuće tona oružja su tijekom 2012. i 2013. godine u Siriju otpremljena iz zagrebačke zračne luke... Oružje je završilo u rukama ISIL-ovaca... Hrvatska vlada nikad nije građanima pružila suvislo objašnjenje o toj operaciji, sve je razotkriveno samo zahvaljujući novinarima, ali ni oporba se nije upinjala da raščisti taj skandal.” A onda Milanović poručuje, šaraj, malo, šaraj. Zašto bi netko morao “šarati” prije nego sirijske izbjeglice pošalje u Hrvatsku. Svi koji dođu u našu zemlju potomci su onih koje je i Hrvatska pobila.

Ima li rešenja?
- Za sada ga nitko u Evropi ne nudi. Jedno od rješenja jest prestanak rata u Siriji, ali da se to desi danas milijuni izbjeglica koje su na putu prema Evropi ne bi se vratili jer nemaju kamo. Njihov je bivši život hrpa ruševina i trulih leševa. Možda, ipak, za nas ovdje nije sve tako crno? Po nekom scenariju, oni koji drmaju EU, Balkan namjeravaju pretvoriti u topli dom za Sirijce. Ako se to desi, najzad će doći do mira između Srbije i Hrvatske. S dnevnog reda će se skinuti tema što su nama učinili četnici a što vama ustaše. Imat ćemo zajedničke... prijatelje.

Je l’ nam preostalo samo da psujemo?
- Neće pomoći.

Rekli ste da su se političari pretvorili u nezajažljivu želju za moć i novac, i ne biraju sredstva...
- Biraju, kako ne biraju. Pa neće doći do novca ljubljenjem bližnjega svoga. Zna se kako se tu uspeva. Preko leševa. Naših. I svojih kolega. Najveći kriminalci dolaze na vrh i onda seku po kroju.

Kakav su život iskrojili, jesmo li na to pristali?
- Krojili su nam ga robovlasnici, a oni vladaju i političarima. To su naši, vaši i američki todorići. Oni vladaju, oni su vlasnici naših života. Zapanjila sam se kad sam ušla u Todorićev dućan i tamo kupila kesu na kojoj piše “Volim svoju zemlju”. Baš me zanima koju zemlju Todorić voli. Naravno da je Todorić sitan igrač u odnosu na nekog tamo, a ovaj u odnosu na nekog drugog... Najveći vlasnici ne znamo ni kako se zovu. A pre ovog rata Todorić je bio trgovac cvećem. Jedan od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, zaboravila sam kako se zove, bio je vozač autobusa. Vlasnik lanca benzinskih pumpi u Hrvatskoj bio je monter centralnog grijanja... Dakle, to sitno jugoslovensko smeće je nakon strašnog rata u kom se Jugoslavija raspala postalo vlasnik naših života. A treba nekako moći živeti sa tom spoznajom koja je užasavajuća.

Hoćemo li uspeti?
- Većina ne uspeva. Danas ovo vreme zovu robovlasnička demokratija. Mislim da je to uvreda za robovlasnički sistem. Jer robovlasnik je vodio računa da robovi imaju krov, hranu, zdravlje zato da bi mogli da rade. Naši robovlasnici su banke, a one, kako vidimo, nisu tako hipersenzibilne. Pri tom mi ne znamo čije su. U Hrvatskoj mislimo da su talijanske, britanske, ruske... pa se ispostavi drugačije. Sad nam je dato do znanja da su te banke u šapama Hrvata kriminalaca. I konačno smo dobili zakon po kome će 250.000 hrvatskih robova odahnuti, iščupati se iz kandži kredita u švajcarcima. To je najveći potez u povijesti Hrvatske. Naravno, do njega je došlo zbog izbora. Međutim, ja imam kredit u švajcarcima pa me baš briga da l’ je to zbog izbora.

U Srbiji se to nije dogodilo...
- Vi malo zaostajete za nama, ne puno.


Birali ste - gledajte
Pratite li srpske političare, predsednika Nikolića, premijera Vučića?
- Ne pratim. Vašem predsedniku Nikoliću sam u lice u TV emisiji pre 10 godina rekla šta o njemu mislim. Tad je bio četnički vojvoda. Danas je veliki demokrata. Nije se promenio. Vučića ne pratim. Viđam ga povremeno na ekranu, ne slušam ga. Birali ste - gledajte.

Старење старих или „стари, старији, најстарији‘‘

Старење старих или „стари, старији, најстарији‘‘
Процес демографског старења који се одвија у укупном становништву има своју реплику у старом становништву. Она се огледа у повећању удела старијих од 80 година, тзв. старачког контингента, како се у домаћој литератури преводи етаблиран израз oldest old population.

Овакве промене интерног старосног састава старих називају се старењем старих и под непосредним су утицајем обарања морталитета и продужетка животног века. Док је старење становништва актуелно и у развијеним и неразвијеним земљама, старење старих је још увек резервисано за развијеније земље .
 Бројни су емпиријски докази да је старачки контингент најбрже растућа категорија у па се може очекивати пораст броја становника старости између 80 и 90 година (октогенаријанци) и оних у 90-им (нонагенаријанци) (Стојилковић, Динић, 2012). Стога није искључена могућност да дође до померања старосног прага старачког контингента.
развијеним земљама, пропулзивнија и од становништва старог 65 и више год. Овај тренд ће се скоро сигурно наставити у следећим деценијама ако се узму у обзир напреци у стопама преживаљања у најдубљим старостима,

Број становника високе старости порастао је и у Србији, од 1948. до данас са 45,6 хиљада на 258 000 . Ланчани индекси промене показују стално међупописно повећање у просеку за 30% до 1991. У наредном периоду, који карактерише и други концепт пописивања, континуитет пораста се прекида. Може се рећи да су тај пад „изазвали’’ најстарији мушкарци, чији је удео у односу на 1991. годину смањен за 11%, док је удео жена био скоро исти. Свакако да услед биолошких разлога морталитет најинтензивније делује код најстарије популације. Поред тога, здружени ефекат фактора с краја 20. века, као што је економска несигурност, инфлација, велике промене у свим секторима социјалне заштите, довео је до мањих улагања у заштиту најстаријих .

Мерено уделима старачког у старом становништву региона, старење старих је највише одмакло у два дијаметрално супротна региона -- Београдском региону и Региону Јужне и Источне Србије. Ове чињенице не би могле поткрепити Блумове наводе о директној корелацији овог феномена са развијеношћу. Високи удели „најстаријег старог‘‘ становништва не дугују се истим разлозима. Различит демографски развитак најатрактивнијег имиграционог центра у земљи и најнеразвијенијег подручја Србије ипак је резултирао сличним нумеричким показатељима. И док је главни град у просторној редистрибуцији концентрисао становништво које је у њему дочекало најдубљу старост, јужну и источну Србију су напуштали млади остављајући старије да у њој дочекају најдубљу старост.  Учешће најстаријег становништва сваког региона у старом и старачком контингенту становништва Србије нема исти распоред 2002. и 2011. године. Партиципација Београђана је највише порасла. Сада је двоструко већа, али није достигла партиципацију осталих региона и у републичким оквирима је на зачељу. 

Vojni penzioneri pozivaju na podršku uoči velikog protesta

Vojni penzioneri pozivaju na podršku uoči velikog protesta

Vojni penzioneri pozivaju na podršku uoči velikog protesta

Vojni penzioneri pozivaju na podršku uoči velikog protesta

U susret velikom protestu 29. septembra 2015. godine, 10 udruženja vojnih penzionera u saopštenju za medije traži podršku od medija, javnosti i svih građana u atmosferi u kojoj „ministri vlade Srbije svojim izjavama stvaraju negativne reakcije građana u odnosu na vojne penzionere“. U saopštenju podsećaju na diskriminatorski odnos države prema njima koji traje već skoro punih osam godina…

U saopštenju su kom pozivaju na podršku potpisano je i svih 10 udruženja vojnih penzionera koja organizuju protest: Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), Udruženja vojnih beskućnika Srbije (UVBS), Udruženja penzionisanih podoficira Srbije (UPPS), Udruženja penzionisanih podoficira Srbije-Gradski odbor Niš (UPPS-GO Niš), Asocijacije penzionisanih pripadnika Vojske Srbije (APPVS), Udruženja penzionisanih vojnih lica Apatin (UPVL Apatin), Udruženja veterana 63. padobranske brigade (UV 63.padbr), Asocijacije vojnih veterana Srbije (AVVS), Udruženja građana SRC Surčin (UG SRC Surčin), i FB grupa Vojni penzioneri Srbije.
U saopštenju se kaže:
„S molbom da u skladu s vašom uređivačkom politikom, ali i pozitivnim zakonskim normama o javnom informisanju propratite aktivnosti više od trideset hiljada vojnih penzionera, izdvojenih iz sistema RF PIO kao nekakva posebna grupa, kao kad bi izdvojili lekare i medicinske sestre, inžinjere i tehničare i druge, ustavno i zakonski obespravljena od strane izvršne, a delimično i sudske vlasti.
Naime, samo vojnim penzionerima je uskraćeno pravo na vanredno usklađivanje penzija za 11.06% od 1. januara 2008. godine, a taj neustavni postupak nije otklonjen do današnjih dana, bez obzira što je Ustavni sud Srbije po tom pitanju doneo više odluka u korist vojnih penzionera, a zatim je to isto učinio i Upravni sud na osnovu tih odluka.
Ovakvim postupanjem institucija sistema budžet Srbije oštećen je za milionske vrednosti, a vojni penzioneri izloženi materijalnoj diskriminaciji, maltretiranju i biološkom dokusurivanju. Obzirom, da su predstavnici izvršne vlasti na čelu sa Predsednikom vlade Srbije do sad više puta obmanuli vojne penzionere, obećavajući rešenje problema „ubrzo, kroz nekoliko dana, samo što nije…“ iako se rešenje tog problema još uvek ne nazire.
Pored navedenog, vojni penzioneri su izloženi diskriminaciji i po pitanju stambenog obezbeđenja. I pored odgovarajuće Odluke Ustavnog suda, oko 2500 vojnih beskućnika živi u neprimerenim uslovima bez stanova koje su po naređenju pretpostavljenih predali u otcepljenim republikama SFRJ.
Posle donošenja i primene Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija,vojnim penzionerima su penzije umanjene i do 35%, tako da je njih preko 70 odsto  egzistencijalno ugroženo jer je penzija jedina porodična imovina.

Ministri vlade Srbije svojim izjavama stvaraju negativne reakcije građana u odnosu na vojne penzionere, kao što su Izjava ministra Vujovića „da on ne može servisirati vojne penzije od 140 000 dinara“ ili izjava ministra Vulina da bi „Srbija isplatom dugova iz 2008. godine bankrotirala“ što nema veze sa činjenicama.

Zbog svega navedenog prisiljeni smo da pravdu potražimo izlaskom na ulice Beograda, u kom smislu je za 29. septembra 2015.godine u 11:00 časova zakazan PROTEST na Trgu Nikole Pašića, sa protestnom šetnjom do Narodne skupštine Srbije, Ustavnog suda Srbije, Predsednika Srbije i Vlade Srbije. Istog dana Narodnoj skupštini biće predata peticija s potpisima vojnih penzionera i građana Srbije o obezbeđivanju Ustavne ravnopravnosti i jednakosti pred zakonom vojnim penzionerima, a njihove penzije da se usklade u duhu odluke Ustavnog suda „na isti način, pod istim uslovima, u istoj visini kao i ostalim osiguranicima RF PIO iz osiguranja zaposlenih“.

Transparentnost Srbija: Ustavni sud više o budžetu nego o pravu

Od prvih reakcija na ocenu Ustavnog suda Srbije da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije neustavan, izdvajamo tekst koji je objavila organizacija Transparentnost Srbija i prenosimo ga u celosti.

Saopštenje Ustavnog suda, nakon odbacivanja inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, pokazuje da je ova institucija posvetila pažnju pitanjima kao što su – koliko ima penzionera kojima penzije nisu umanjene, da li „zaštićeni“ iznos od 25 hiljada dinara obezbeđuje staranje o ekonomskoj sigurnosti penzionera „u realnim ekonomskim prilikama“ i slično.

Iz saopštenja proizlazi da je institucija koja treba da bude garant pravne sigurnosti i jedinstva pravnog poretka razmatrala da li ograničavanje penzija predstavlja dozvoljeno ograničavanje imovinskih prava i da li je to učinjeno u legitimnom cilju.

Zanimljiva je i metoda po kojoj je utvrđeno da je reč o „merama privremenog karaktera“ – Sud je to utvrdio iz odredaba Zakona o budžetskom sistemu kojima se ograničenje u isplati penzija vezuje za učešće penzija u BDP-u.
Svi argumenti koji se pominju u saopštenju Ustavnog suda bi imali nekog značaja kod razmatranja da li se penzije, na osnovu nekog zakona, mogu umanjiti (privremeno ili trajno). Međutim, sve i da su ti argumenti potpuno ispravni, to još uvek ne znači da je ovaj, konkretan zakon u skladu sa Ustavom.
Glavni problem je taj što zakon sadrži nemoguću normu – navodnim uređivanjem „načina isplate“, u stvari se umanjuje iznos penzije! Zašto je toliko bitno jezičko pitanje? Neko će reći: jasno je da je vlast htela da umanji penzije, zašto bi bilo bitno što su to umanjenje eufemistički nazvali „uređivanje načina isplate“?
Naravno da visina penzija može da se menja i kada ima i kada nema para u budžetu, ali to se radi tako što se upravo to i reguliše, kroz promenu osnovice, koeficijenata, pravila za obračunavanje penzija i slično. Osporeni zakon nije stavio van snage odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pa penzije uopšte nisu smanjene. A s druge strane, određuje (u članu 4) da su umanjene isplate konačne.

Ako penzije nisu smanjene, onda penzioneri mogu da ih i dalje potražuju. Ako su umanjene isplate konačne, onda ne mogu.Očigledno je da ove norme ne mogu zajedno da opstanu u pravnom sistemu.

Penzioneri će s pravom i posle ove odluke Ustavnog suda Srbije moći da tuže PIO fond za neisplaćene iznose sa zateznim kamatama (jer im penzije nisu umanjene ni opštim zakonom ni individualnim rešenjem), a PIO fond neće imati osnova (na stranu što nema novca) da im taj deo penzije isplati jer mu je to zabranjeno drugim zakonom.

Dakle, korišćenje eufemizma, to jest izbegavanje da se kaže upravo ono što je zakonodavac stvarno želeo da postigne, stvorilo je problem u pravnom sistemu. Taj problem ni ova odluka Ustavnog suda nije otklonila.

Ustavni sud Republike Srbije: Smanjenje penzija nije protivustavno

Ustavni sud Republike Srbije ocenio je da osporeni Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije u suprotnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije neustavan, proizilazi iz odluke Ustavnog suda Srbije, koji je na sednici održanoj 23. septembra 2015. godine okončao postupak ocene ustavnosti ovog zakona.

Ustavni sud je sinoć na svom internet sajtu objavio saopštenje o ovoj odluci i obrazloženje. Našao je da „nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti ovog zakona i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima”, navodi se u saopštenju koje prenosi Politika.
Ustavni sud je utvrdio da se osporenim zakonom uvode interventne mere koje se preduzimaju da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema, što konkretno znači mogućnost redovne isplate penzija.
Za Ustavni sud je od naročitog značaja bilo to što se propisane mere ne odnose na penzionere čija je visina utvrđene penzije do 25.000 dinara, kojih, prema podacima koje je sud pribavio, u Republici ima više od 750.000, a što, s obzirom na ukupan broj penzionera i visine penzija u Srbiji znači da najveći broj penzionera nije obuhvaćen propisanim merama, istaknuto je u obrazloženju.
Imajući u vidu i to da u ovom trenutku najniža penzija utvrđena u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju iznosi svega nešto više od 13.000 dinara (pri čemu je za takozvane poljoprivredne penzionere najniža penzija čak oko 10.000 dinara), Ustavni sud je ocenio da je „zaštićenim” iznosom od 25.000 dinara, u realnim ekonomskim prilikama u kojima se društvo nalazi, spornim zakonom obezbeđeno staranje o ekonomskoj sigurnosti penzionera, a što predstavlja ustavni nalog iz člana 70 stav 2 Ustava.
Kada je reč o penzijama koje su obuhvaćene zakonom predviđenim merama, Ustavni sud smatra da su osnovane tvrdnje inicijatora postupka da penzija koja je stečena u skladu sa zakonom predstavlja imovinu penzionera, ali ukazuje da iz Ustava ne proizlazi garancija penzijskog davanja u određenom iznosu, jer je ograničenje imovinskih prava, pod određenim uslovima, dozvoljeno i prema našem Ustavu i prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, navodi se u saopštenju.
Penzionerima čija je penzija viša od 25.000 dinara, isplata se vrši u umanjenom iznosu, „što nesporno predstavlja umanjenje njihove imovine i zato je sud ispitivao da li zakon ispunjava uslove dozvoljenog ograničenja imovinskih prava.“
„Polazeći od toga da su propisane mere uređene zakonom, a ne aktom niže pravne snage, da se zakonom ne dira u pravo na penziju, da su mere propisane radi postizanja legitimnog cilja jer je stvaranje uslova za redovnu isplatu penzija makar i u umanjenom iznosu u opštem i javnom interesu, zatim da postoji srazmernost u propisivanju mera jer su ovim merama manje pogođene osobe sa nižim penzijama, što se postiže time što procenat umanjenja nije isti za sve penzije više od 25.000 dinara, i konačno, s obzirom na to da je reč o merama privremenog karaktera, a što je sud utvrdio iz odredaba Zakona o budžetskom sistemu kojima se ograničenje u isplati penzija vezuje za učešće penzija u BDP-u, Ustavni sud je ocenio da se ne mogu prihvatiti kao osnovani navodi inicijatora o nesaglasnosti osporenog zakona sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima”, navedeno je u obrazloženju Ustavnog suda.

петак, 25. септембар 2015.

Oгорчени радници за Србин.инфо напомињу да заменици и саветник председника Општине Нови Београд, чланови Већа (њих девет) и осталих двадесет функционера, који не пружају никакве конкретне услуге грађанима који их плаћају, имају примања од 80.000 до 90.000. Њима плате неће бити смањене. На пример, у неким општинама у Србији, функција члана Већа није плаћена, већ волонтерска.
Радници још напомињу да саветници, заменици и чланови Већа ретко долазе на посао, а кад и дођу, то је углавном после 12 часова.
Незадовољни радници су поднели приговор Начелници управе општине Нови Београд у којој се наводи да је смањење плата донето у супротности о Закона о раду и да је Правилник, по којем су смањене плате, донет од стране ненадлежниог органа које је донело општи акт супротан Законом о локалној самоуправи. Реч је о томе да су плате смањене одлуком Председника градске општине Нови Београд (извршни орган), а не одлуком Скупштине општине Новог Београда, како је предвиђено законом.(Погледајте слика 1, 2 и 3)
Када је утврђен мањак у општинској каси, запосленима у „Центру за развој и локалну економију“ и седморици запослених у „Инфо сервису” (води кабинет председника), нису смањење плате за разлику од осталих, а такође им не прети ни отказ. С друге стране, отказ је сасвим могућ за остале чиновнике који су све време запослени у општини.
Занимљиво је, како кажу сами запослени у Општини Нови Беград, „Центар за развој и локалну самоуправу”, као и „Инфо сервис“ постоје само пар година, а њихови запосленици су људи који су добили та радна места по партијској линији. Такође,  ова два сервиса обављају послове које су пре свакодневно извршавали сами чиновници запослени у Општини, тако да је покретањем и „Центра” и „Инфо сервиса” само се беспотребно дуплирао број запослених који примају плату из општинског буџета.
Aleksandar Sapic
Magare, blato... ПОЧИЊЕ ШТРАЈК: Чиновници општине Нови Београд устају против непотизма и самовоље челника -
Фотографија бр 4.

ШТРАЈК: Чиновници општине Нови Београд устају против непотизма и самовоље челника

kakо сазнаје Србин.инфо од запослених у Општини Нови Београд, радници ове државне управе због драстичног смањења плате ступају у штрајк упозорења, а затим и у генерални штрајк ако се њихови захтеви не испуне.
zalba radnika novi beograd 1
Фотографија бр 1.
Наиме, по речима нашег извора из Општине, челници Новог Београда су по налогу ревизора прихватили да противзаконито (а вероватно због мањка у општинској каси) смање плате запосленима са средњом и вишом стручном спремом. Смањење плате је од 14 до 16 хиљада динара за запослене са средњом стручном спремом, док је умањени износ за оне са вишом нешто мањи.
Већи део запослених (од укупно 96) су они који имају свакодневни лични контакт са грађанима и који обављају највећи део послова у Општини. Пре смањења плата имали су примања у просеку око 40 до 45 хиљада динара. Са овим умањењем тренутно имају лични доходак од 25 до 30 хиљада динара што није довољно ни за основне егзистенцијалне потребе у Београду. Треба напоменути да су већина породични људи, односно да имају кредите које су узимали да би подмирили животне потребе, те овако драстично смањене плата доводи у опасност да им банке, због неисплаћених обавеза, одузму покретну и непокретну имовину.
zalba radnika novi beograd 2
Фотографија бр 2.
Такође, огорчени радници за Србин.инфо напомињу да заменици и саветник председника Општине Нови Београд, чланови Већа (њих девет) и осталих двадесет функционера, који не пружају никакве конкретне услуге грађанима који их плаћају, имају примања од 80.000 до 90.000. Њима плате неће бити смањене. На пример, у неким општинама у Србији, функција члана Већа није плаћена, већ волонтерска.
Радници још напомињу да саветници, заменици и чланови Већа ретко долазе на посао, а кад и дођу, то је углавном после 12 часова.

Незадовољни радници су поднели приговор Начелници управе општине Нови Београд у којој се наводи да је смањење плата донето у супротности о Закона о раду и да је Правилник, по којем су смањене плате, донет од стране ненадлежниог органа које је донело општи акт супротан Законом о локалној самоуправи. Реч је о томе да су плате смањене одлуком Председника градске општине Нови Београд (извршни орган), а не одлуком Скупштине општине Новог Београда, како је предвиђено законом.(Погледајте слика 1, 2 и 3)

Када је утврђен мањак у општинској каси, запосленима у „Центру за развој и локалну економију“ и седморици запослених у „Инфо сервису” (води кабинет председника), нису смањење плате за разлику од осталих, а такође им не прети ни отказ. С друге стране, отказ је сасвим могућ за остале чиновнике који су све време запослени у општини.
Занимљиво је, како кажу сами запослени у Општини Нови Беград, „Центар за развој и локалну самоуправу”, као и „Инфо сервис“ постоје само пар година, а њихови запосленици су људи који су добили та радна места по партијској линији. Такође,  ова два сервиса обављају послове које су пре свакодневно извршавали сами чиновници запослени у Општини, тако да је покретањем и „Центра” и „Инфо сервиса” само се беспотребно дуплирао број запослених који примају плату из општинског буџета.
zalba radnika opstina novi beograd 3
Фотографија бр 3.
Свим запосленима је и зимус каснила плата јер је Општина имала проблема са исплатом средстава за изградњу стазица у блоковима, иако подизање нових стазица није у опису општинских послова. За превоз је Општина пак дужна појединим запосленима и више од сто хиљада динара.
Због свега наведеног, око стотину радника оОпштине „Нови Београд“ у петак ступа у штрајк упозорења. Ако општина и даље одбија да преговара са радницима, идуће недеље ће ступити у генерални штрајк.
Фотографија бр 4.
Фотографија бр 4.
А ако радници ступе у генерални штрајк то ће паралисати општину Нови Београд, јер су они ти који свакодневно обављају конкретне општинске послове, што ће изазвати огромне проблеме у највећој општини у Србији.

уторак, 22. септембар 2015.

Krkobabić: Hitno doneti zakon o poreklu imovine!

POLITIKA
Autor: 
PUPS nastavio zagrevanje za izbore
Milan Krkobabić foto fonet bozidar petrovic
Ima podršku... Milan Krkobabić
BEOGRAD - Lider PUPS Milan Krkobabić razgovarao je, u okviru karavana te stranke „Svet pripada i nama“ u Subotici, s više od 10.000 članova, simpatizera i ostalih građana Srbije, a glavna njegova poruka bila je da se moraju sačuvati dugoročna stabilnost i sigurnost penzija.

Krkobabić je istakao da se u prethodnom periodu nije postavljalo pitanje visine penzija, već ono suštinsko, da li će ih uopšte biti.
- I zato je PUPS podržao program premijera Vučića zahvaljujući kojem se došlo do finansijske konsolidacije i ubrzane ekonomske stabilizacije - rekao je Krkobabić.

Lider PUPS ponovio je spremnost penzionera da pomognu oporavak svoje zemlje, ali i istakao da su najsiromašniji građani umorni od toga da teret nose samo oni.
- Vreme je da bogati podmetnu rame. PUPS traži punu demokratizaciju bogatstva nastalog na tržištu i onog van njega, u cilju dostojanstvene egzistencije svih pripadnika društva. To znači uvođenje sintetičkog poreza i progresivnog oporezivanja i donošenje zakona o poreklu imovine - rekao je predsednik PUPS Milan Krkobabić.

http://www.danas.rs/

21/09/2015 09:50 | Subotica

Karavan Partije udruženih penzionera Srbije u Subotici

Zagrevanje PUPS za izbore

AUTOR: P. D.
Subotica - Na letnjoj turneji karavana PUPS "Svet pripada i nama" predsednik Milan Krkobabić razgovarao je sa više od 10.000 članova, simpatizera i građana Srbije. Novi koncept, koncept 21. veka, kako obezbediti dugoročnu stabilnost i sigurnost penzija, bio je glavna tema razgovora prilikom tih susreta.
PUPS je, kako navode, na čelu sa predsednikom Milanom Krkobabićem, "svestan prelomnog trenutka za finansijski oporavak zemlje", nastavio turneju po Vojvodini ovog puta pod sloganom "Pristojni ljudi za pristojan svet" i posle Sremske Mitrovice, ove subote susreti sa građanima Vojvodine i rukovodstvom PUPS organizovani su u Subotici.
Penzije su naravno bile glavna tema i Krkobabić je istakao da se u prethodnom periodu nije postavljalo pitanje visine penzija već ono suštinsko - da li će ih uopšte i biti. I zato je, navode, PUPS podržao program premijera Vučića kojim se došlo do finansijske konsolidacije i ubrzane ekonomske stabilizacije.
Krkobabić je ponovio spremnost penzionera da pomognu oporavak svoje zemlje, ali i umor najsiromašnijih građana da teret nose samo oni. "Vreme je da bogati podmetnu rame. PUPS traži punu demokratizaciju bogatstva, nastalog na tržištu i onog van njega, u cilju dostojanstvene egzistencije svih pripadnika društva. To znaci uvođenje sintetičkog poreza, progresivnog oporezivanja i donošenje zakona o poreklu imovine", saopšteno je iz PUPS.
Krkobabić je poručio da PUPS insistira na rezultatu. "Hajde da konačno vidimo ko ima rezultat u Srbiji, a ko ga nema. I uspešni i neuspešni imaju imena i prezimena. Dajte da ih konačno čujemo. PUPS želi da pristojni ljudi Vojvodine budu na putu dugoročne stabilnosti za koji će garant biti država, ekonomski utemeljena, organizovana, efikasna i uz PUPS socijalno pravedna", naglasio je Krkobabić.

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...