четвртак, 24. март 2016.

Priština: socijalne penzije samo stanovnicima Kosova

Osobe koje ne žive na Kosovu neće više moći da primaju tzv. osnovnu penziju, tj. socijalnu penziju koja se isplaćuje iz kosovskog budžeta.

Vlada u Prištni usvojila je, na sednici održanoj u sredu, 23. marta 2016. godine, nacrt dokumenta o regulisanju penzija, javlja Info-KS.net.
Arban Abraši, ministar rada i socijalne zaštite vlade u Prištini, izjavio je da ove izmene i dopune zakona imaju za cilj stvaranje politika boljih uslova za građane Kosova. Abraši je takođe rekao da nema više socijalnih penzija za one koji ne žive na Kosovu.
Stupanjem na snagu izmena i dopuna zakona, dodao je Abraši, kada su u pitanju osnovne penzije, biće ušteđeno najmanje 10 miliona evra godišnje iz budžeta.

Osnovna penzija“ zapravo je novčana pomoć koju primaju svi građani koji su navršili 65. godina života i imaju kosovsku ličnu kartu, bez obzira na ostvareni radni staž. Oni imaju pravo na osnovnu penziju u iznosu od 75 evra mesečno.

„Ministarstvo rada i socijalne zaštite će vršiti nadgledanje adresa penzionera sa ciljem da se izbegne zloupotreba penzija od strane građana koji tvrde da žive na Kosovu, a u stvarnosti žive van Kosova. Ovo se radi u cilju osiguranja što dostojanstvenije penzije“, rekao je on.

Preporučujemo da pročitate i tekst: Srbi sa Kosova koji primaju penziju u Srbiji, neće moći da podižu kosovsku osnovnu penziju

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Отсећи хидри краке.(politički komentar)

Арсеније Станковић   Završio  IX Beogradsku gimnaziju, Vojno tehničku akademiju i Visoku vojnopolitičku školu JNA. Poslediplomske sudij...